bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Mleko 2%

Mleko 2%

Kalorie: 51 kcal Białko: 3.4 kcal Tłuszcze: 2.0 kcal Węglowodany: 4.9 kcal

Mleko krowie jest produktem spożywczym, który wzbudza wiele kontrowersji. Dawniej uznawano je za podstawowy produkt żywieniowy, zwłaszcza w kontekście diety dzieci. W sklepie znaleźć można mleka o różnej zawartości tłuszczu (3,2%, 2%, 1,5%, 0,5%). Oprócz mleka pasteryzowanego, czyli poddanego działaniu wysokiej temperatury zabijającej w nim wszelkie bakterie, znaleźć można także mleko niepasteryzowane. Innymi słowy, jest to mleko „prosto od krowy”. W tym przypadku lepiej kupować je prosto od rolnika, co do którego ma się pewność, że karmi krowy odpowiednim pożywieniem albo skorzystać z certyfikowanego produktu. Zrezygnować z niego powinny osoby o szczególnej wrażliwości. Mleko UHT jest najczęściej kupowane. To produkt sterylizowany, czyli poddany obróbce cieplnej w bardzo wysokiej temperaturze, przez krótki czas. Zachowuje ono świeżość na długo, ale temperatura powoduje bardzo wysokie straty witamin i zmniejsza biodostępność wapnia.

Mleko – właściwości

Zarówno siara, jak i mleko, to produkty bardzo bogate w aminokwasy i peptydy, które odgrywają niebagatelną rolę w odżywianiu organizmu człowieka. Aminokwasy te są wysokiej jakości, co oznacza, że w znacznym stopniu zostają wykorzystane na potrzeby organizmu. Niezbędne aminokwasy pełnią rolę budulcową w organizmie ludzkim.

Mleko jest dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Wapń zawarty w mleku ma ogromną rolę w prawidłowym rozwoju kości. Oprócz tego znaleźć w nim można potas i fosfor. Wśród witamin wyróżnia się witamina A, D, B2 i B12. Niestety, witaminy A i D rozpuszczają się w tłuszczu, a więc odtłuszczone, a nawet półtłuste mleka (1,5%) nie bedą ich najlepszym źródłem.

Naukowcy zauważyli, że mleko krowie spełnia ważną rolę profilaktyczną. Pozwala ustrzec się przed chorobami takimi jak: osteoporoza, rak jelita grubego, cukrzyca typu 2, czy problemami z sercem. By nie wprowadzać nadmiernej ilości tłuszczu do diety, a jednocześnie nie stracić zupełnie cennych składników, najlepiej spożywać mleko 2%.

Warto pamiętać, że nie każdy powinien pić mleko. Jest ono coraz częstszym alergenem, szczególnie w przypadku małych dzieci. Wiele osób cierpi także z powodu nietolerancji laktozy. To cukier zawarty w mleku. Wówczas czyste mleko powinno być zastępowane innymi produktami, na przykład jogurtami i serami. W przetworzonym nabiale doszło do rozłożenia laktozy i nie powoduje ona bólów brzucha, czy biegunek.

Mleko – zastosowanie

Mleko najlepiej po prostu pić. Żeby dostarczyć organizmowi zalecanej dziennej dawki wapnia, należy wypić trzy szklanki mleka albo zdecydować się na inne produkt bogate w ten składnik. Mleko to podstawa różnych koktajli. Jego przetwory znajdują zastosowanie w wielu potrawach. Hindusi uznają ten produkt za święty.

Pamiętać trzeba, że oprócz mleka krowiego na rynku dostępne są jego zamienniki w postaci napojów, takich jak sojowe, ryżowe, czy kokosowe. Będą one bardziej odpowiednie dla alergików i osób z nietolerancją laktozy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Produkty

Ser Feta

Ser Mozzarella

Przepisy

Najlepsze przepisy z ricottą — na słodko i wytrawnie

Najlepsze przepisy z ricottą — na słodko i wytrawnie

9 mrożonych deserów, które musisz spróbować. Przepisy

przepis na snickersa bez pieczenia

Przepis na snickersa bez pieczenia

Artykuły

Nieorganiczna forma jodu – wpływ na organizm i jego źródła w żywności

Mleko – negatywny wpływ na organizm

Mleko klaczy – wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.