Śliwki
Śliwki to owoce drzewa śliwy, należącego do rodziny różowatych. Występuje w strefie umiarkowanej oraz ciepłej półkuli północnej. Istnieje wiele odmian gatunkowych tego owocu. Najpopularniejsze to węgierki, mirabelki oraz renklody. Śliwki były popularnym produktem kuchni staropolskiej, gdzie wykorzystywano je na różne sposoby. Nie zmieniło się to do tej pory, gdzie na przykład suszone śliwki są jednym z podstawowych składników dań bożonarodzeniowych.
Śliwki – właściwości
Podstawową zaletą śliwek jest ich wpływ na procesy regulacji trawienia. Szczególnie ich spożywanie zaleca się osobom, u których nieco zwolnił naturalny metabolizm. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości pektyn, czyli jednego z typów błonnika. Mają one bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a do tego pozwalają na obniżenie poziomu frakcji LDL cholesterolu we krwi. Błonnik, przyśpieszając ruchy perystaltyczne jelit, skraca czas kontaktu szkodliwych produktów przemiany materii z tkanką nabłonkową jelita, dzięki czemu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Szczególnie wiele znajduje się w śliwkach witamin z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego. Łagodzą na przykład objawy wywołane przez długotrwały stres. Śliwki to również skarbnica witaminy C, o zaletach której nie trzeba nikogo przekonywać. Dzięki temu, że wzmacnia ona ścianki naczyń krwionośnych, pomaga osobom zmagającym się z problemami cery naczynkowej.
W pestkach śliwki zawarta jest amigdalina. Jest to substancja, o której w mediach ostatnio wiele się mówi, dzięki swojej pomocniczej roli w zwalczaniu nowotworów. W śliwkach odkryto przeciwutleniacze. Polifenole, wśród których wyróżnić można katechiny i kwas chlorogenowy, zwalczają namnażanie się komórek nowotworowych. Fioletowe owoce to źródło antocyjanów. Wzmacniają one między innymi naczynia włosowate oraz zapobiegają występowaniu stanów zapalnych w organizmie. To wyjątkowy składnik, który osadza się w skórce owocu, dlatego ją także warto jeść. Dieta, w której często goszczą śliwki, zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy.
Śliwki – zastosowanie
Wyciąg ze śliwek wykorzystuje się do produkcji leków, szczególnie preparatów niwelujących problem zaparć. Śliwki najczęściej są wykorzystywane jako dodatek do deserów, szczególnie ciast. Można z ich udziałem przygotowywać kompot. Naturalna zawartość cukrów w tym owocu nie wymaga dodatkowego dosładzania.
Rodzaje śliwek różnią się między sobą zawartością kaloryczną. Bardziej słodkie odmiany będą ich miały więcej. Co interesujące, przeprowadzone przez naukowców badania udowodniły, że pozytywną wartość mają nie tylko owoce śliwy, ale także jej kora, z której można wykonywać wyciąg wpływający na zmniejszenie przerostu prostaty i ryzyko zakażeń dróg moczowych u panów.