bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Tuńczykowate to ryby ciepłolubne, drapieżne, pochodzące z rzędu okoniokształtnych. Występują w ciepłych wodach Atlantyku i Pacyfiku, znajdziemy je również w Morzu Śródziemnym, a nawet znacznie chłodniejszym Morzu Północnym. Wśród tej rodziny najbardziej popularne są odmiany:

  • tuńczyk błękitnopłetwy
  • opastun (patuda),
  • tuńczyk długopłetwy
  • tuńczyk południowy

Największą odmianą jest tuńczyk błękitnopłetwy, będący bardzo pożądaną i cenioną rybą na całym świecie. Dorosłe okazy mogą ważyć nawet 800 kg, a długość ich ciała przekracza 3 m. Mniejszą odmianą jest opastun, który może poszczycić się wagą 150–200 kg. Równie popularną odmianą jest tuńczyk długopłetwy, którego masa ciała  dochodzi do 50 kg. Odmianę południową znajdziemy za to najczęściej w puszkach, ze względu na małe wymiary oraz dużą wydajność.

Tuńczyki są rybami drapieżnymi, z tego też względu natura tak ukształtowała ich budowę, aby były jak najszybsze i zwinne. Dzięki takim cechom jak wrzecionowate ciało o długiej głowie i krótkim, spiczastym pysku, małe płetwy brzuszne oraz silny ogon w kształcie półksiężyca potrafią osiągać w zależności od gatunku prędkość nawet 70–80 km/h! Ich silnie umięśnione ciało jest jednocześnie bardzo dobrze ukrwione, dzięki czemu są w stanie utrzymywać wyższą temperaturę ciała niż otaczająca je woda.

Młode ryby zjadają różne skorupiaki, w starszym wieku ich pokarmem są kałamarnice oraz ryby (śledzie, makrele i inne).

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tuńczyk – charakterystyka mięsa, wartości odżywcze
  • Tuńczyk – sposób przygotowania

Tuńczyk – charakterystyka mięsa, wartości odżywcze

Mięso tuńczyka charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jego współczynnik to aż 22 na 100 g. Jeżeli wybierzemy opcję kawałków w sosie własnym, zawartość tłuszczu nie przekroczy 1,5 grama na porcję.

Dla osób aktywnych mięso tuńczyka może okazać się ciekawym składnikiem diety ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B jak B2 (0,06 mg, 15–20% MDR ), B12 (3 µg) pokrywającą dzienne zapotrzebowanie, czy B6 (0,5 mg, 40% MDR). Znajdziemy w nim również witaminę A i D, które wpływają na naszą odporność, kondycję oczu czy poziom hormonów, na przykład testosteronu. Minerały, które dostarczymy z jedną porcją to głównie wapń, fosfor oraz żelazo.

Jeśli rozmawiamy o rybach morskich, nie sposób nie wspomnieć o kwasach omega-3. Tuńczyk również je zawiera, w ilości około 250 mg na porcję. Pamiętajmy, że kwasy te występują w diecie stosunkowo rzadko, dlatego musimy dołożyć wszelkich starań by ich ilość dostarczona do organizmu była na prawidłowym poziomie. Problemy z układem krążenia takie jak zawały, tętniaki czy udary są dziś jedną z głównych przyczyn zgonów, a zdrowy tryb życia i prawidłowo duża zawartość kwasów omega-3 skutecznie chronią nas przed nimi. Jednocześnie tuńczyk jest ubogi w sód oraz potas, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi.

A wszystkie te pozytywne aspekty znajdują się w bardzo mało kalorycznej porcji – około 107 kcal na 100 g!

Tuńczyk – sposób przygotowania

Tuńczyk jest bardzo uniwersalnym surowcem, który może posłużyć jako główny składnik dostarczający białko. Może być spożywany w postaci marynowanej, wędzonej, suszonej oraz oczywiście surowej. Wzbogaca smak sałatek i wypieków.

Ciekawym rozwiązaniem jest stek z tuńczyka. Aby go przygotować potrzebujemy mięso ryby o grubości około 2 cm. Kawałki ryby kropimy z obu stron oliwą, dodajemy szczyptę pieprzu i soli i na chwilę odkładamy na bok. W tym czasie rozgrzewamy patelnię przygotowaną do grillowania i smażymy rybę po około 3 minuty z każdej strony (opcja dobrze wysmażona).  Podajemy ze świeżymi lub grillowanymi warzywami.

Tuńczyk doskonale sprawdza się również w pożywnej sałatce, na przykład z dodatkiem ogórka kiszonego, drobno pokrojonej papryki, suszonych pomidorów, oliwek czy cebuli, z dodatkiem świeżych ziół i odrobiny oliwy.

Inną propozycją jest tuńczyk z makaronem: smażymy chwilę tuńczyka na patelni, dodajemy suszone pomidory oraz świeżo wyciśnięty czosnek, szczyptę ulubionych przypraw. Po chwili możemy dodać ugotowany wcześniej makaron.

Tuńczyk jest niewątpliwie cennym składnikiem, który powinien urozmaicać nasze menu. Jego wysoka zawartość białka oraz mała kaloryczność w połączeniu ze stosunkowo niską ceną przemawiają do wielu osób. Dużym atutem tej ryby jest jej wszechstronność i delikatny smak, który dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Pamiętajmy jednak o możliwości występowania zwiększonej ilości rtęci w składzie mięsa tej ryby i zachowajmy umiar ze spożywaniem maksymalnie 3 puszek po około 170 gram na tydzień.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Łosoś – charakterystyka, występowanie, hodowla…

Łosoś jest określany jako tłusta i zdrowa ryba, o dużej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednocześnie jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Czytaj dalej...
Skuteczne odchudzanie

Ryby słodko- i słonowodne oraz…

Ryby i owoce morza są bardzo ważnymi produktami w naszej diecie. O ile te pierwsze cieszą się stosunkowo dużą popularnością, drugie są zdecydowanie rzadziej spotykane w naszych jadłospisach. Jeżeli jeszcze… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.