bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Tagatoza właściwości zastosowanie cena wpływ na zdrowie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tagatoza
  • Właściwości tagatozy
  • Wpływ tagatozy na zdrowie
  • Zastosowanie tagatozy
  • Tagatoza – cena

Tagatoza

Tagatoza – podobnie jak glukoza i fruktoza, jest cukrem prostym należącym do ketoheksoz. Największa ilość występuje w tropikalnym drzewie Sterculia setigera, rosnącym w rejonach Ameryki Północnej, śladowe dawki można również znaleźć w mleku UHT, jogurtach i niektórych serach.

Obecnie w celach komercyjnych tagatozę otrzymuje się z laktozy, hydrolizowanej na glukozę i galaktozę. Cukier mleczny jest następnie izomeryzowany w obecności wodorotlenku wapnia do postaci D-tagatozy, a z powstałej mieszaniny w wyniku krystalizacji otrzymuje się oczyszczoną tagatozę.

Właściwości tagatozy

Tagatoza jest związkiem charakteryzującym się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, stabilnością w zakresie pH 2–7 i wysokich temperatur (do 170◦C). Przyjmuje postać białych, bezwonnych kryształów. Słodkość tego cukru jest odrobinę mniejsza, niż sacharozy i wynosi 92%, jednak ma tendencję do wzmacniania smaków innych słodzików. W połączeniu z acesulfamem K czy aspartamem zwiększa ich słodkość jednocześnie tłumiąc gorzkawy posmak. Ma również tendencję do intensyfikacji smaku miętowego, cytrynowego, śmietankowego i toffi. Te właściwości sprawiają, iż chętnie jest wykorzystywana w przemyśle w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi.

Wpływ tagatozy na zdrowie

Tagatozę uważa się za stosunkowo bezpieczny zamiennik cukru. Poza niższą wartością energetyczną, cukier ten:

  • ma mniej kalorii – 100 g tagatozy zawiera 150 kcal, podczas gdy taka sama ilość cukru białego to już wartość rzędu 400 kcal. Jest to cenna informacja dla osób ograniczających ilość energii w diecie;
  • pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej – większość spożytej tagatozy przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Te zaś stanowią pożywkę dla „dobrych” bakterii jelitowych i ograniczają rozwój mikroflory chorobotwórczej;
  • może powodować biegunki – podobnie jak ksylitol, spożywanie większej ilości tagatozy może skutkować zmianą rytmu wypróżnień. Określenie „nadmierne spożycie może mieć skutki przeczyszczające” musi być umieszczone na etykiecie w przypadku każdego produktu, w którym stężenie tagatozy przekracza 15 g na porcję oraz wszystkich napojów zawierających powyżej 1% tagatozy;
  • nie powoduje próchnicy – ze względu na fakt, iż tagatoza nie jest pożywką dla bakterii kolonizujących jamę ustną, w przeciwieństwie do cukru białego nie przyczynia się do rozwoju próchnicy;
  • korzystna dla diabetyków – spożycie tagatozy nie wpływa znacząco na wzrost stężenia glukozy we krwi. Uważa się ją za dobry substytut cukru białego, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny (IG = 7,5);
  • uznana za bezpieczną – tagatoza posiada status GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) jest więc oficjalnie uważana za substancję bezpieczną do spożycia.

Badania nad tagatozą nie ustają, a wnioski z wysuniętych analiz wskazują na możliwe wykorzystanie tego cukru m.in. w leczeniu anemii i hemofilii, ze względu na potencjalne zwiększanie ilości erytrocytów i hemoglobiny we krwi. Znikomy wpływ na zmiany glikemii sprawia, że badacze próbują również wykorzystać ją w leczeniu cukrzycy typu 2 i otyłości.

Zastosowanie tagatozy

Na skalę przemysłową tagatozę wykorzystuje się w przemyśle spożywczym w produkcji niskokalorycznych przekąsek, żywności dla diabetyków, napojów (również gazowanych, dzięki stabilności cukru w niskim pH), dżemów, płatków. Odporność na wysokie temperatury sprawia, iż z powodzeniem znajdzie zastosowanie również w słodzeniu gorących napojów, gotowaniu i pieczeniu, także na potrzeby gospodarstwa domowego. Tagatozę wykorzystuje się również w przemyśle farmaceutycznym (jako środek słodzący dodawany do leków) i kosmetycznym – dzięki zdolności do redukowania płytki nazębnej jest składnikiem past do zębów i płynów do płukania ust.

Właściwości antyoksydacyjne i ochronne względem komórek, które wykazuje tagatoza sprawia, iż próbuje się ją zastosować w transplantologii, jako składnik płynów do przechowywania narządów.

Tagatoza – cena

Jako środek słodzący tagatoza dopuszczona jest do obrotu w USA, Australii, Nowej Zelandii, Brazylii, Korei Południowej, Japonii oraz krajach Unii Europejskiej. Cena 250 g opakowania czystej tagatozy (100%), bez dodatku innych substancji słodzących jest dość wysoka, wynosi bowiem 27 zł, co daje około 110 zł w przeliczeniu na 1 kg słodzika. Być może to właśnie cena jest powodem, dla którego tagatoza nie jest powszechnie znanym i stosowanym zamiennikiem cukru.

Literatura:

  1. Wanarska M. D-tagatoza – prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym. Laborant nr 3/2001, str. 20-22
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Cukier może leczyć – poznajcie…

Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego! Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza?…

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Fruktoza zamiast cukru dla cukrzyka,…

Fruktoza to jeden z cukrów prostych. Znajdujemy ją przede wszystkim w owocach. Czy może znaleźć się w diecie diabetyka? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Cukier

    Cukier Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.