Cukier może leczyć – poznajcie właściwości lecznicze cukru brzozowego!
Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego!
Cukier, który leczy
Na rynku dostępnych jest wiele substancji słodzących. Nie tylko różne odmiany cukru, ale także zastępników, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy, który niestety dodawany jest do coraz większej ilości produktów spożywczych, a jego działanie na organizm może być niebezpieczne. Jak się okazuje nie każdy cukier jednak jest zły. Istnieje także ksylitol, który wykazuje właściwości lecznicze przy wielu chorobach, m.in.:
- hamuje rozwój bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego;
- utrudnia rozwój grzybicy i drożdżaków w przewodzie pokarmowym oraz przeciwdziała powstawaniu Helicobacter pylroi;
- zwiększa przyswajanie wapnia, dlatego pomaga w leczeniu i profilaktyce osteoporozy;
- chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł.
Jak widać, nie każdy cukier jest zły, warto jednak wiedzieć, że ksylitol jest dość wyjątkową substancją. Można go dostać w lepszych sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście jak wszystko ma także swoje wady, dlatego należy stosować go z umiarem.