bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fruktoza zamiast cukru dla cukrzyka, ale czy na pewno?

Fruktoza zamiast cukru dla cukrzyka, ale czy na pewno?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Z chemicznego punktu widzenia, fruktoza jest monosacharydem, który w temperaturze pokojowej przybiera postać białej, krystalicznej substancji. Nazywana cukrem owocowym, naturalnie występuje w owocach czy miodzie.

Fruktoza posiada jeden z najniższych indeksów glikemicznych spośród naturalnych cukrów i  jest znacznie słodsza niż stosowana powszechnie sacharoza. Metabolizowana jest w wątrobie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fruktoza dla cukrzyka
  • Fruktoza zamiast cukru

Fruktoza dla cukrzyka

Fruktoza jeszcze do niedawna była polecana diabetykom jako substytut cukru ze względu na swój niski indeks glikemiczny i bardzo słodki smak, a poza tym wykorzystanie fruktozy, jako źródła energii, nie wymaga udziału insuliny.

Spożycie dużej ilości fruktozy powoduje jednak spadek wrażliwości organizmu na leptynę, która reguluje uczucie sytości. Co za tym idzie, osoby stosujące ten monocukier, mogą spożywać większe ilości pokarmu, a to prowadzić może w prosty sposób do otyłości. Fruktoza niekorzystnie wpływa także na poziom lipidów we krwi, podnosi stężenie triacylogliceroli oraz cholesterolu LDL. Wysokie spożycie cukru owocowego pobudza lipogenezę, co prowadzi do zwiększonej ilości kwasów tłuszczowych w organizmie.

W skutek zaburzeń profilu lipidowego, zwiększonej produkcji kwasów tłuszczowych, fruktoza może sprzyjać rozwojowi insulinooporności, która sama w sobie prowadzi do cukrzycy.

Ponadto, w trakcie przetwarzania fruktozy w wątrobie, powstaje kwas moczowy jako produkt uboczny. Związek ten, szczególnie w wysokim stężeniu, przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

Te wszystkie czynniki w połączeniu mogą prowadzić do chorób układu sercowo-naczyniowego i potęgować zaburzenia funkcjonowania organizmu cukrzyka.

Fruktoza zamiast cukru

Lekarze przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem cukrów prostych, do których należy fruktoza. Pomimo, iż posiada stosunkowo niski indeks glikemiczny, jest wolniej przyswaja przez organizm, to nie daje uczucia sytości, co może prowadzić do większego jej spożycia.

Czytaj także: „Dieta o niskim indeksie glikemicznym”

Coraz powszechniej stosowana w produktach spożywczych, zwłaszcza słodkich, gazowanych napojach, przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy, chorób serca oraz dyslipidemii. Zaleca się, by cukry proste nie przekraczały 10% spożywanej dziennej dawki energii.

Spożycie owoców w umiarkowanych i zalecanych ilościach, jest bezpieczne, a nawet wskazane. Taka ilość fruktozy dostarczona do organizmu nie zaszkodzi mu. Z fruktozą, jak i z innymi cukrami szczególnie muszą uważać diabetycy. Nagminne spożywanie dużych dawek fruktozy może prowadzić do wielu powikłań i zaburzeń stężenia glukozy oraz lipidów we krwi.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Substancje słodzące

Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza?…

Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze? Czytaj dalej...

Smaczne i zdrowe zamienniki słodyczy

Siedząc przed telewizorem pochłaniasz kolejnego batonika i uciszasz wyrzuty sumienia? Sięgnij po równie słodki zamiennik! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Cukier cukrzyca Diety na cukrzycę
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    Dieta cukrzycowa – MITY

    1
    Cukier

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.