Szparagi idealnym warzywem na diecie odchudzającej
W czasie diety redukcyjnej staramy się jeść produkty lekkie i niskokaloryczne, aby łatwiej było nam zachować odpowiedni bilans kaloryczny. W tym kontekście na uwagę zasługują szparagi.
Szparagi a odchudzanie
Sezon wiosenno-letni to idealna pora na zgubienie paru kilogramów. Wówczas sklepy oferują nam bogaty wybór wszelkich rodzajów warzyw, które mogą stać się podstawą smacznych i niskokalorycznych posiłków. Oczywiście warto także pamiętać o mięsie, a warzywa traktować jako ważny element diety, ale nie koniecznie jako podstawę. Dieta wegetariańska, bowiem nie jest najlepszym pomysłem na odchudzanie.
Warzywa nie są raczej produktami wysokokalorycznymi, ale oczywiście jedne dostarczają nam więcej energii, jak np. ziemniak a inne mniej jak cukinia. W czasie diet redukcyjnych polecamy również szparagi. Dostarczają one jedynie 20 kcal na 100 g. W ich składzie znajdziemy także błonnik, który usprawnia pracę jelit. Ponadto szparagi zawierają witaminę K, C, A z grupy B, zapobiegają również wielu chorobom.
Choć gotowanie szparagów nie należy do najprostszych, warto się na nie zdecydować. Mogą stać się podstawą wielu zdrowych i dietetycznych posiłków. Szczególnie polecamy Waszej uwadze szparagową zupę krem, bądź jajko w koszulce na szparagach.