Przepis na jajko w koszulce na szparagach
Za oknem słonecznie, w sklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować.
Sposób przygotowania:
Szparagi – umyć, obrać ze skórki, a następnie odciąć zdrewniałe końce. Najlepiej gotować je na stojąco w wysokim garnku, pod przykryciem. Wodę należy lekko osolić, można dodać szczyptę cukru. Gotować około 15 – 20 minut, do czasu, aż zmiękną.
Jajko – w garnku zagotować wodę, dodać ocet. Jajko wbić do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszać gotującą się wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego należy wlać jajko. Gotować około 3 minuty, a następnie wyjąć jajko łyżką z dziurkami. Szparagi ułożyć na talerzu, położyć na nich jajka, całość posypać pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Smacznego !