Syrop daktylowy – właściwości. Czy syrop daktylowy jest zdrowy?

Syrop daktylowy w ostatnich czasach zyskał na popularności dzięki rozpowszechnieniu stosowania zamiennych źródeł cukru w spożywanych potrawach. Szczególnie osoby na dietach wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz osoby nie spożywające sacharozy, decydują się na nowoczesne rozwiązania w zastąpieniu tradycyjnego białego cukru pozyskiwanego z buraków. Czy słusznie?
Syrop daktylowy
Syrop daktylowy, czyli inaczej daktylowy miód to zagęszczony sok otrzymywany ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Wyróżnia go gęsta konsystencja i brązowa barwa, ponadto wyjątkowy aromat i mocna słodycz. Drzewa daktylowe rosną w krajach o ciepłym klimacie, m.in. państwach północnej Afryki oraz południowo-zachodniej Azji. Owoce daktylowca, czyli daktyle posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, co również charakterystyczne jest dla przygotowywanego z nich syropu.
Syrop daktylowy zajmuje istotne miejsce w kulturze współczesnych Asyryjczykówz Bliskiego Wschodu. Asyryjczycy za ciekawą i niepowtarzalną kompozycję smakową oraz aromatyczną, uważają naturalny jogurt połączony z bardzo słodkim daktylowym syropem. Syrop daktylowy to również popularny środek słodzący w kuchni arabskiej, gdzie bardzo chętnie dodawany jest do różnorodnych ciast bakaliowych, które wyróżnia bardzo słodki smak i wilgotność.
Syrop daktylowy – właściwości
Syrop daktylowy posiada podobne, aczkolwiek nie identyczne właściwości, co świeże lub surowe daktyle. Syrop podobnie jak owoce zawiera składniki mineralne oraz witaminy, jednak w nieco mniejszej ilości z uwagi na przetwarzanie świeżego owocu. Miód daktylowy zawiera sporo potasu, który pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego u osób ze stwierdzoną chorobą, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia produktów wysokosodowych. Dostarcza wapnia i magnezu, które wpływają na prawidłową pracę mięśni. W daktylowym syropie znajdują się również witaminy o charakterze antyutleniającym A, C oraz E, które obniżają stres oksydacyjny będący przyczyną chorób metabolicznych takich jak cukrzyca czy też otyłość. Ponadto zawarte są w nim witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach składników odżywczych w organizmie oraz wspierają układ nerwowy.
Syrop daktylowy w porównaniu do daktyli pozbawiony jest błonnika pokarmowego. Zawiera natomiast skumulowaną ilość fruktozy oraz sacharozy, co decyduje o jego słodkości, a z uwagi na brak błonnika wymienione cukry proste są szybciej absorbowane do krwi z przewodu pokarmowego, co bardzo niekorzystnie wpływa na glikemię osób z cukrzycą.
Jak zrobić syrop daktylowy?
Sklepowe syropy daktylowe są niestety bardzo drogie. Z pewnością wyróżnia je klarowna, gęsta konsystencja oraz długi termin przydatności do spożycia, jednak obecne są w nich niekiedy również substancje konserwujące oraz inne dodatki, podczas gdy przepis na wykonanie syropu daktylowego w domowym zaciszu nie jest trudny ani skomplikowany.
Składniki:
- szklanka suszonych daktyli,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżka soku z cytryny,
- ewentualnie szczypta cynamonu lub wanilii do smaku.
Przygotowanie: suszone daktyle należy zalać szklanką ciepłej wody, przykryć talerzykiem i pozostawić
na ok. 60 minut lub najlepiej na całą noc, aby owoce dobrze namiękły. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i blendujemy całość na gęsty syrop. Gotowy syrop przelewamy do czystego słoiczka i możemy przetrzymywać go ok. 3 tygodni w lodówce.
Czy syrop daktylowy jest zdrowy?
Syrop daktylowy może stanowić zdrowszy i naturalny zamiennik cukru w diecie. W porównaniu do cukru z cukierniczki jest mniej kaloryczny, nadaje wypiekom wilgotności oraz jest zasobniejszy w składniki mineralne i witaminy. Dlatego polecam w rozsądnej ilości dodawać go do domowych wypieków, naleśników, placków, owsianki lub jako element słodzący i nadający wyjątkowego aromatu deserom. Należy pamiętać, że syrop daktylowy jest bogatym źródłem fruktozy oraz sacharozy, dlatego nie powinien być w nadmiernej ilości konsumowany przez osoby z cukrzycą oraz zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Zawiera, podobnie jak daktyle, sporo cennego potasu, jednak z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów prostych spożywany w nadmiernej ilości może przyczynić się to do rozwoju nadwagi i otyłości.
Syrop daktylowy jest o 25% mniej kaloryczny w porównaniu do zwykłego cukru. Oczywiście może stanowić dobrą i zdecydowanie korzystniejszą dla organizmu alternatywę dla tradycyjnego cukru, gdyż oprócz węglowodanów zawiera również cenne witaminy i składniki, takie jak potas, wapń, magnez oraz witaminy A, C i E. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie syropu daktylowego może skutkować rozwojem nadwagi i otyłości, ponieważ stanowi on bogate źródło węglowodanów szybko przyswajalnych podobnie jak sacharoza z cukierniczek.
Literatura:
Abdala M.: Mleko w kulturze ludowej współczesnych Asyryjczyków na Bliskim Wschodzie. Etnografia Polska, 1995t. XXXIX:, z. 1-2, str. 159-180.
Szablewski L. i Skopińska A.: Zaburzenia metabolizmu węglowodanów powodowane mutacjami i rola diety jako terapii. Część II. Fruktozemia. Medycyna Rodzinna 4/2005, s. 113-116.
Aburto N.J., Hanson S., Gutierrez H. i wsp.: Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ 2013, 346: f1378.
Wyskida K., Wyskida M., Chudek J.: Optymalna suplementacja potasu – aktualny stan wiedzy. Terapia 2013, 9, 294, str. 121-123.

Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa jednak coraz więcej entuzjastów ze względu na wyłącznie naturalne składniki, bynajmniej nie sam cukier! czytaj więcej
W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Ja właśnie ostatnio zobaczyłam, że sklep z którego często zamawiam zdrową żywność wprowadził właśnie syrop daktylowy. Robiłam ostatnio zamówienie i się skusiłam. Powiem szczerze, że bardzo przypadł mi do gustu, słodzę nim herbatę, polewam naleśniki dla smaku a nawet używam jako zamiennik dla polewy do lodów. Mniamm