bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Stewia jest naturalną substancją słodzącą,  kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Stewia
  • Stewia – właściwości
  • Stewia – wartości odżywcze
  • Stewia – zastosowanie

Stewia

Stewia jest zaliczana do grupy roślin astrowatych, która wyróżnia się bardzo słodkim smakiem. W naturalnych warunkach rośnie w wielu miejscach na Ziemi, m.in. w Paragwaju, w Wielkiej Brytanii, Brazylii, Urugwaju. Stewia swoją wyjątkową słodycz zawdzięcza glikozydom stewiowym, obecnym w liściach i  łodydze rośliny, które są nawet kilkaset razy słodsze w porównaniu do białych kryształków z naszych cukiernic. Stewia jest wyjątkową rośliną nie tylko ze względu na preferowany przyjemny smak, ale i dzięki zawartości substancji aktywnych, ważnych dla zachowania zdrowia.

Stewia – właściwości

Niepozorną stewię, którą znajdziemy na sklepowych pułkach, najczęściej kupujemy chcąc zastąpić biały lub brązowy cukier, jednocześnie nie dostarczając żadnych kilokalorii. Posłodzona nią herbata lub kawa czy też wypieki, nie stają się bombą kaloryczną, mimo uzyskania słodkiego smaku. Warto dodać, że poziom cukru we krwi nie ulega podwyższeniu, po spożyciu produktu z dodatkiem stewii, a nawet nieznacznemu obniżeniu, ponieważ glikozydy stewiowe zostają metabolizowane bez udziału hormonu insuliny. Stosując stewię jako zamiennik sacharozy obniżamy wartość kaloryczną posiłku. Polecam ją osobom na dietach niskokalorycznych, redukcyjnych oraz osobom stosującym dietę cukrzycową, opartą na węglowodanach złożonych. Naturalna substancja słodząca jest również odpowiednia dla osób chorujących na fenyloketonurię, ponieważ nie zawiera aspartamu ani soli aspartam-acesulfan K, tak jak popularne „słodziki”. Z korzyścią dla pacjenta, stewia powinna znaleźć się w codziennej diecie osób chorych na nadciśnienie, ponieważ glikozydy stewiowe wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Kolejna dobra wiadomość z pewnością ucieszy rodziców dzieci oraz stomatologów. Stewia, nie zawiera cukru zatem nie może stać się pożywką dla baterii próchnicowych, dzięki czemu nie sprzyja psuciu się zębów.

Stewia – wartości odżywcze

Najczęściej spożywamy surowe liście stewii w naturalnej formie, bądź wysuszone, a następnie sproszkowane lub uformowane w kształt drobnych tabletek wielkości słodzika. Stewia nie dostarcza energii, a więc pozbawiona jest węglowodanów, białek i tłuszczów. Zawiera jednak substancje bioaktywne takie jak związki fenolowe, czyli silne związki przeciwutleniające, witaminę  C, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, potas, żelazo i magnez.

Stewia – zastosowanie

Stewię możemy wykorzystać jako zamiennik tradycyjnego cukru rzepakowego lub trzcinowego, zgodnie z proporcjami podanymi przez producenta na opakowaniu, aby nadać smak słodki i obniżyć wartość kaloryczną potraw. Możemy posłodzić nią kawę, herbatę oraz koktajle, lemoniadę i inne napoje. Sprawdzi się ponadto jako zamiennik cukru w domowych ciastach lub ciasteczkach, a ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, nada się do domowych przetworów takich jak marmolady, dżemy czy konfitury.

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, która nie tylko poprawia smak deserów oraz napojów nie dodając im zbędnych kalorii. Możemy ją wykorzystać jako element terapii leczenia cukrzycy typu 2, insulinooporności, nadwagi otyłości oraz nadciśnienia. Nie zapominajmy jednak o tym, że każda substancja w nadmiarze może szkodzić. Glikozydy stewiowe zostały zakwalifikowane do substancji słodzących, które mogą wpływać na zmiany mikrobiomu jelit, a co za tym idzie sprzyjać otyłości. Dzienna dopuszczalna dawka stewii jaką możemy spożyć wynosi 0–4 mg na kg/mc. Warto również pamiętać, że niektóre dostępne na rynku produkty słodzone stewią mogą zawierać inne cukry w postaci syropów glukozowo-fruktozowych, syropu kukurydzianego, maltodekstryny oraz dodatek tłuszczu. Zdarza się również, że stewia kupowana jako słodzik do potraw sprzedawana jest na nośniku cukrowym. Zatem czytanie etykiet powinno być naszym zwyczajem podczas każdych zakupów żywieniowych.

Literatura:

„Stewia – naturalna substancja słodząca”; Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Dr Danuta Gajewska

“Aneks 5 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących”; Magdalena Olszanecka-Glinianowicz Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością,  Leszek Czupryniak Prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Sukraloza – słodzik, którego lepiej…

Wyścig producentów żywności, chcących stworzyć produkt idealny, czyli smaczny i niskokaloryczny, niestety odbija się na zdrowiu konsumentów. Przykładem może być zastosowanie sukralozy. Czytaj dalej...

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego…

Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać? Czytaj dalej...

Aspartam. Cała prawda o długotrwałym…

Jak to w końcu jest z tym aspartamem? Popularny słodzik szkodzi czy nie? Przeczytaj wyniki najnowszych badań i zdecyduj, czy lepiej go unikać, a może nie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.