bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Z czym najlepiej jeść ser brie? Kto powinien go unikać? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ser brie
  • Wartości odżywcze sera brie
  • Kalorie
  • Korzyści zdrowotne
  • Przeciwwskazania do spożywania sera brie
  • Ile dojrzewa ser brie?
  • Z czym jeść ser brie?
  • Gdzie kupić ser brie i w jakiej cenie?
  • Przepisy

Ser brie

Ser brie to jeden z najpopularniejszych serów francuskich. Jego nazwa to również nazwa regionu Francji, w którym powstał. Wytwarza się go z krowiego mleka pełnotłustego lub częściowo odtłuszczonego. Swoją delikatną, białą skórkę zawdzięcza grzybom Penicillium candidum, które biorą udział w procesie dojrzewania sera. Na etapie produkcji sera brie dodaje się do niego także przyprawy i zioła, aby stworzyć inne warianty smakowe. Charakterystyczne dla sera brie jest to, że sprzedaje się go w trójkątnych kawałkach.

Wartości odżywcze sera brie

Ser brie w 100 g zawiera 28 g tłuszczu, z czego 17 g to nasycone kwasy tłuszczowe i około 20 g białka. W skład białek sera brie wchodzą cenne aminokwasy – tyrozyna i fenyloalanina. Służą one między innymi do produkcji neuroprzekaźników w mózgu. W serze prawie nie ma węglowodanów – ani złożonych, ani prostych. 100 g tego produktu zawiera jedynie 0,2 g węglowodanów. W serze brie nie ma również błonnika.

Kalorie

100 g sera brie dostarcza około 330 kcal. Wynika to głównie z wysokiej zawartości tłuszczu w tego rodzaju serach.

Korzyści zdrowotne

Pomimo stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczu ser brie jest dobrym źródłem wapnia i białka. Plaster sera brie zawiera około 6 g białka. Oprócz tego produkt ten zawiera witaminy B1 oraz B2, a także B12. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy układu krwionośnego i nerwowego. Oczywiście kalorie z sera brie również są niezbędne do pracy wszystkich narządów oraz aktywności fizycznej.

Przeciwwskazania do spożywania sera brie

Sera pleśniowego, jak i innych produktów mlecznych, nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego. Dotyczy to również produktów z koziego mleka, gdyż po ich spożyciu mogą zachodzić reakcje krzyżowe. Białka zawarte w kozim mleku są zbliżone do białek mleka krowiego, więc i tak będą wywoływać alergię.

Ser brie powinny również ograniczać osoby, u których występuje nieprawidłowy poziom lipidów we krwi. Taka sytuacja wymaga ograniczenia ilości tłuszczu w codziennej diecie, szczególnie tłuszczów zwierzęcych, które zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Sery pleśniowe nie są wskazane osobom z obniżoną odpornością. W tej grupie znajdują się między innymi kobiety ciężarne, osoby po przeszczepach narządów i pacjenci onkologiczni. Tłuste produkty spożywcze, w tym sery, należy ograniczać również w przypadku problemów z układem trawiennym.

Ser brie, podobnie jak inne produkty odzwierzęce, zawiera duże ilości fosforu. Z tego powodu nie jest wskazany także dla osób z chorobami nerek.

Ile dojrzewa ser brie?

Ser brie dojrzewa minimum 4 tygodnie.

Z czym jeść ser brie?

Ser brie dobrze komponuje się w wieloma rzeczami ze względu na swój delikatny smak i kremową konsystencję. Dobrze smakuje z żurawiną, winogronami, gruszką lub owocami figi. W wersji na słono na pewno będzie się dobrze łączył z pomidorami i papryką czy nawet orzechami. Można go jeść na chlebie lub w sałatkach warzywnych. Nie zaszkodzi mu także połączenie z wędlinami lub pieczenie z ciastem francuskim. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, z czym chcesz jeść brie.

Gdzie kupić ser brie i w jakiej cenie?

Klasyczny, pełnotłusty ser brie jest dostępny w wielu sklepach. Bez problemu znajdziesz go zarówno w dużym markecie, jak i w mniejszym sklepie osiedlowym. Ser brie w wersji light może być rzadziej dostępny.

Cena zależy głównie od producenta. Za kilogram sera brie popularnych marek możemy zapłacić około 30 zł. Sery importowane, bardziej ekskluzywnych marek kosztują już około 80 zł za kilogram.

Przepisy

Tosty śniadaniowe

Składniki:

  • chleb tostowy, pełnoziarnisty – 4 kromki,
  • ser brie – 30 g,
  • żurawina do mięs i serów – 2 łyżeczki,
  • papryka zielona – 50 g.

Posmaruj chleb żurawiną. Na dwóch kromkach ułóż plastry sera. Przykryj je pozostałym chlebem i zapiecz na suchej patelni lub w maszynie do tostów. Gotowe tosty zjedz z pokrojoną papryką.

rozwiń
Gruszki zapiekane z brie

Składniki:

  • gruszki – 2 sztuki,
  • ser brie – 60 g,
  • orzechy włoskie – 25 g,
  • sałata – do dekoracji,
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki.

Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz je 15 minut w 180⁰C. Po tym czasie na każdej połówce połóż ser brie. Piecz kolejne 10 minut, aż ser się roztopi. Gotowe gruszki ułóż na półmisku wyłożonym sałatą. Na koniec posyp je posiekanymi orzechami i skrop octem balsamicznym.

rozwiń

Ser brie jest bardzo smacznym i uniwersalnym produktem. Dobrze smakuje w wersji na słono i na słodko. Warto go jeść, choć nie należy przesadzać z ilością ze względu na dużą zawartość tłuszczu i – co za tym idzie – kaloryczność. Niektóre osoby powinny go unikać, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Literatura:

  1. Goluch Z., Haraf G., Teleszko M., Składniki diety i ich źródła pokarmowe niezbędne w syntezie wybranych neuroprzekaźników wpływających na stan zdrowia psychicznego,
  2. Kaczkan M., Bienias A., Małgorzewicz S. (2018), Realizacja założeń diety niskofosforanowej a ukryte źródła fosforu, In Forum Nefrologiczne (Vol. 11, No. 1, pp. 15–23),
  3. https://cheese.com/Description.asp?Name=brie,
  4. http://www.ilewazy.pl/serek-brie.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > sery

    sery
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    ser halloumi właściwości skład przepisy
    2
    sery

    Ser halloumi – skład, właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy

    ser parmezan właściwości zastosowanie
    sery

    Ser parmezan – właściwości, kalorie, cena. Czym zastąpić parmezan?

    sery pleśniowe brie cammembert
    sery

    Sery pleśniowe: brie, camembert, blue, lazur – przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.