Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Z czym najlepiej jeść ser brie? Kto powinien go unikać? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tym artykule.
Ser brie to jeden z najpopularniejszych serów francuskich. Jego nazwa to również nazwa regionu Francji, w którym powstał. Wytwarza się go z krowiego mleka pełnotłustego lub częściowo odtłuszczonego. Swoją delikatną, białą skórkę zawdzięcza grzybom Penicillium candidum, które biorą udział w procesie dojrzewania sera. Na etapie produkcji sera brie dodaje się do niego także przyprawy i zioła, aby stworzyć inne warianty smakowe. Charakterystyczne dla sera brie jest to, że sprzedaje się go w trójkątnych kawałkach.
Ser brie w 100 g zawiera 28 g tłuszczu, z czego 17 g to nasycone kwasy tłuszczowe i około 20 g białka. W skład białek sera brie wchodzą cenne aminokwasy – tyrozyna i fenyloalanina. Służą one między innymi do produkcji neuroprzekaźników w mózgu. W serze prawie nie ma węglowodanów – ani złożonych, ani prostych. 100 g tego produktu zawiera jedynie 0,2 g węglowodanów. W serze brie nie ma również błonnika.
100 g sera brie dostarcza około 330 kcal. Wynika to głównie z wysokiej zawartości tłuszczu w tego rodzaju serach.
Pomimo stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczu ser brie jest dobrym źródłem wapnia i białka. Plaster sera brie zawiera około 6 g białka. Oprócz tego produkt ten zawiera witaminy B1 oraz B2, a także B12. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy układu krwionośnego i nerwowego. Oczywiście kalorie z sera brie również są niezbędne do pracy wszystkich narządów oraz aktywności fizycznej.
Sera pleśniowego, jak i innych produktów mlecznych, nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego. Dotyczy to również produktów z koziego mleka, gdyż po ich spożyciu mogą zachodzić reakcje krzyżowe. Białka zawarte w kozim mleku są zbliżone do białek mleka krowiego, więc i tak będą wywoływać alergię.
Ser brie powinny również ograniczać osoby, u których występuje nieprawidłowy poziom lipidów we krwi. Taka sytuacja wymaga ograniczenia ilości tłuszczu w codziennej diecie, szczególnie tłuszczów zwierzęcych, które zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Sery pleśniowe nie są wskazane osobom z obniżoną odpornością. W tej grupie znajdują się między innymi kobiety ciężarne, osoby po przeszczepach narządów i pacjenci onkologiczni. Tłuste produkty spożywcze, w tym sery, należy ograniczać również w przypadku problemów z układem trawiennym.
Ser brie, podobnie jak inne produkty odzwierzęce, zawiera duże ilości fosforu. Z tego powodu nie jest wskazany także dla osób z chorobami nerek.
Ser brie dojrzewa minimum 4 tygodnie.
Ser brie dobrze komponuje się w wieloma rzeczami ze względu na swój delikatny smak i kremową konsystencję. Dobrze smakuje z żurawiną, winogronami, gruszką lub owocami figi. W wersji na słono na pewno będzie się dobrze łączył z pomidorami i papryką czy nawet orzechami. Można go jeść na chlebie lub w sałatkach warzywnych. Nie zaszkodzi mu także połączenie z wędlinami lub pieczenie z ciastem francuskim. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, z czym chcesz jeść brie.
Klasyczny, pełnotłusty ser brie jest dostępny w wielu sklepach. Bez problemu znajdziesz go zarówno w dużym markecie, jak i w mniejszym sklepie osiedlowym. Ser brie w wersji light może być rzadziej dostępny.
Cena zależy głównie od producenta. Za kilogram sera brie popularnych marek możemy zapłacić około 30 zł. Sery importowane, bardziej ekskluzywnych marek kosztują już około 80 zł za kilogram.
Składniki:
Posmaruj chleb żurawiną. Na dwóch kromkach ułóż plastry sera. Przykryj je pozostałym chlebem i zapiecz na suchej patelni lub w maszynie do tostów. Gotowe tosty zjedz z pokrojoną papryką.
Składniki:
Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz je 15 minut w 180⁰C. Po tym czasie na każdej połówce połóż ser brie. Piecz kolejne 10 minut, aż ser się roztopi. Gotowe gruszki ułóż na półmisku wyłożonym sałatą. Na koniec posyp je posiekanymi orzechami i skrop octem balsamicznym.
Ser brie jest bardzo smacznym i uniwersalnym produktem. Dobrze smakuje w wersji na słono i na słodko. Warto go jeść, choć nie należy przesadzać z ilością ze względu na dużą zawartość tłuszczu i – co za tym idzie – kaloryczność. Niektóre osoby powinny go unikać, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!