Przepis na spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów
Polecam przepis na pyszne i zdrowe spaghetti ze świeżych pomidorów. Dzięki użyciu makaronu z pszenicy durum obniżymy indeks glikemiczny dania i dostarczymy sobie wiele cennych składników mineralnych, witamin oraz więcej wysokiej jakości białka.
Pomidor 4 sztuki
Papryka czerwona 2 sztuki
Wołowina – pieczeń 200g (mielone)
Bazylia garść
Chilli szczypta
Parmezan 2 łyżki (starty)
Sól szczypta
Czosnek 2 ząbki
Oregano 1 łyżeczka
Cebula 1/2 sztuki
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Słodka papryka 1 łyżeczka
Otręby pszenne 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Do zmielonego mięsa wołowego dodać otręby, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę oregano, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Wszystko wymieszać i odstawić na czas przygotowania sosu.
Papryki umyć i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, piec około 30 min w tmp. 200 °C. Po wyciągnięciu włożyć paprykę na 5 min do woreczka foliowego a następnie ściągnąć z niej skórkę. Na łyżeczce oliwy zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek, pokrojone na kawałki pomidory i paprykę. Dusić do momentu odparowania części wody, około 15 min. Przelać do rondelka i zblendować. Dodać posiekaną bazylię, oregano, sól morską, pieprz, słodką paprykę oraz chilli. Rondelek postawić na palniku, wrzucić uformowane zwilżonymi wodą dłońmi małe klopsiki (wielkości orzechów włoskich) i całość dusić do uzyskania gęstego sosu, około 20 min.
Makaron polać gotowym sosem i posypać startym parmezanem.