Przepis na spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

To jest łatwe
🕣 2 min czytania

Polecam przepis na pyszne i zdrowe spaghetti ze świeżych pomidorów. Dzięki użyciu makaronu z pszenicy durum obniżymy indeks glikemiczny dania i dostarczymy sobie wiele cennych składników mineralnych, witamin oraz więcej wysokiej jakości białka.

Składniki
🕣 2 min czytania

Makaron z pszenicy durum 200g

Pomidor 4 sztuki

Papryka czerwona 2 sztuki

Wołowina – pieczeń 200g (mielone)

Bazylia garść

Chilli szczypta

Parmezan 2 łyżki (starty)

Sól szczypta

Czosnek 2 ząbki

Oregano 1 łyżeczka

Cebula 1/2 sztuki

Oliwa z oliwek 1 łyżeczka

Słodka papryka 1 łyżeczka

Otręby pszenne 1 łyżka

0/5 (0 Reviews)

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Do zmielonego mięsa wołowego dodać otręby, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę oregano, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Wszystko wymieszać i odstawić na czas przygotowania sosu.

Papryki umyć i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, piec około 30 min w tmp. 200 °C. Po wyciągnięciu włożyć paprykę na 5 min do woreczka foliowego a następnie ściągnąć z niej skórkę. Na łyżeczce oliwy zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek, pokrojone na kawałki pomidory i paprykę. Dusić do momentu odparowania części wody, około 15 min. Przelać do rondelka i zblendować. Dodać posiekaną bazylię, oregano, sól morską, pieprz, słodką paprykę oraz chilli. Rondelek postawić na palniku, wrzucić uformowane zwilżonymi wodą dłońmi małe klopsiki (wielkości orzechów włoskich) i całość dusić do uzyskania gęstego sosu, około 20 min.

Makaron polać gotowym sosem i posypać startym parmezanem.

SAMSUNG CSC

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *