Cebula
Cebula jest bardzo popularnym warzywem, które dodawane jest do rozmaitych potraw w celu poprawy ich walorów smakowych. Posiada charakterystyczny smak i aromat oraz właściwości lecznicze, stąd znajduje swoje miejsce nie tylko w kuchni, ale i domowej apteczce.
Cebula należy do grupy warzyw cebulowych, do których zaliczamy również pora, szczypiorek i czosnek. Wyróżniamy kilka rodzajów cebuli, które różnią się między sobą wyglądem, kolorem oraz ostrością, wyrazistością smaku i aromatu: cebula zwyczajna, cebula czerwona, podłużna szalotka, dymka, cebula perłowa. Częścią jadalną jest cebula, która stanowi spichrzową część rośliny i ukryta jest pod ziemią.
Właściwości cebuli – witaminy i składniki mineralne
Cebula jest warzywem o szerokim działaniu. Wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, antynowotworowe i antyseptyczne. Jest skuteczna w leczeniu chorób układu moczowego, artretyzmie, reumatoidalnym zapaleniu stawów. Działa również wykrztuśnie. Ponadto jest warzywem polecanym dla diabetyków, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi, dzięki zawartości dwusiarczku alkilowo-propylowego, czyli prościej mówiąc substancji o podobnym działaniu do insuliny.
Cebula jest dobrym źródłem w diecie związków polifenolowych, do których zaliczamy kwasy fenolowe oraz flawonoidy (głównie kwercetyna i kaempferol). Wymienione substancje wykazują silne działanie antyutleniające, dzięki czemu neutralizują wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu cholesterolu, który odkłada się w naczyniach krwionośnych wywołując miażdżycę i przyspieszają regenerację powysiłkową mięśni. Ponadto działają korzystnie na układ nerwowy, redukując stres.
Syrop wykonany z cebuli, sprawdza się w stanach chorobowych, gdyż cebula dostarcza witaminy C niezbędnej do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Dzięki zawartości olejków eterycznych posiadających działanie przeciwdrobnoustrojowe, niszczy także szkodliwe mikroorganizmy.
Cebula dostarcza również niewielkie ilości cennych składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin z grupy B.
Kalorie – ile kalorii ma cebula?
100 g cebuli dostarcza ok. 30 kcal, z czego 5,2 g węglowodanów, 1,4 g białka.
Cebula – zastosowanie
Cebulę można wykorzystywać w formie surowej, po jej przypaleniu nad wolnym ogniem, podsmażoną lub podduszoną. Stanowi dobry dodatek smakowy do:
- sałatek śledziowych,
- wątróbki,
- sałatek (np. greckiej) oraz surówek z kwaszonej kapusty,
- zup warzywnych, zup kremów oraz rosołu,
- mas na mielone kotlety,
- domowych burgerów,
- jajecznicy,
- farszów do potraw na bazie pieczarek.
Ponadto można wykorzystać ją do przygotowania domowych lekarstw m.in. syropu na kaszel, okładów. Po przekrojeniu jako antidotum po ugryzieniach owadów.