Przepis na spaghetti z cukinii i marchewki
Macie dość już zwykłego makaronu? Przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na lekki i dietetyczny obiad z wykorzystaniem warzyw.
Marchew 1 szt.
Cukinia 1 szt.
Pierś z kurczaka 1 szt.
Awokado 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Cebula 1/2 szt.
Suszone pomidory 4 szt.
Bazylia garść
Orzechy włoskie 5 szt.
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Jak zrobić spaghetti z marchewki i cukinii
Za pomocą obieraczki julienne lub zwykłej obieraczki do warzyw obrać warzywa na cienkie paski. Posolić i odstawić na 10 minut.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić na kawałki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Cebulę i czosnek posiekać, dodać do kurczaka, zeszklić. Suszone pomidory pokroić. Na patelnię dodać suszone pomidory, cukinię i marchewkę, podlać wodą, dodać sól i pieprz, poddusić do miękkości.
Pesto z awokado
Awokado obrać, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny. W pojemniku blendera umieścić awokado, orzechy włoskie, bazylię, sól, pieprz. Zblendować na gładką masę.
Pesto z awokado dodać do spaghetti, wymieszać.
Smacznego!
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach