Chili
Jest piekielnie ostra, dodana do potraw zaostrza smak, ale trzeba uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Papryka chili świetnie sprawdza się jako dodatek kulinarny, ale nie należy zapominać, że ma również mnóstwo właściwości zdrowotnych.
Papryka chili doskonale znana i powszechnie stosowana była już w starożytności. Jednak największą popularność zyskała w czasach, gdy europejscy najeźdźcy podbijali tereny Ameryki Południowej. Kradnąc Aztekom złoto i kosztowności, zabrali również ze sobą małe czerwone papryczki, które rozpowszechnili na europejskich stołach. Co ciekawe, chili dodawane było głównie do potraw wytrawnych, tymczasem Aztekowie łączyli je w zaskakujący dla nas sposób – z czekoladą. Napój na bazie chili i czekolady miał dodawać siły i mocy witalnych. Dziś papryczka chili stosowana jest jako przyprawa do różnego rodzaju dań. Jej smak jest na tyle ostry i mocny, że nie każdemu odpowiada. Kto lubi potrawy z chili, korzysta podwójnie – nie tylko ze świetnego smaku, ale też z prozdrowotnych właściwości.
Chili – właściwości
Bardzo ważnym składnikiem papryczki chili jest kapsaicyna – jest to związek, który w nadmiarze może być dla naszego organizmu szkodliwy, jednak spożywany w niewielkich dawkach (a chili jemy przecież bardzo niewiele) jest dla nas bardzo pożyteczny. Kapsaicyna działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także antynowotworowo – warto zauważyć, co zostało potwierdzone w licznych badaniach, że ludzie w krajach, w których papryka chili występuje od zawsze, rzadziej chorują na choroby nowotworowe. Co więcej, reguluje ona również poziom glukozy we krwi, mogą ją z powodzeniem spożywać osoby chore na cukrzycę. Kapsaicyna wpływa też korzystnie na poziom cholesterolu we krwi, obniża ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Kapsaicyna łagodzi objawy migreny i nawracających bólów głowy, korzystnie wpływa na układ trawienny, a jej bakteriobójcze działanie sprawia, że może też niwelować bakterię helicobacter pylori, która odpowiada za większość przypadków wrzodów żołądka.
Papryczka chili należy też do grupy produktów nazywanych termogenikami – rozgrzewa, usprawnia prace układu krążenia, pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu gromadzonego w komórkach tłuszczowych. Chili zawiera również sporo witamin i minerałów, m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez, mangan i żelazo. Znajduje się w nim także sporo błonnika pokarmowego, który jest nieoceniony dla prawidłowej pracy żołądka i jelit.
Chili – zastosowanie
Chili w kuchni stosowane jest przede wszystkim dla wzbogacenia i zaostrzenia smaku potraw. Papryczki można kupić w całości lub w postaci wysuszonej i sproszkowanej. Świetnie zaostrza smak potraw mięsnych i warzywnych. Pasuje do gulaszu, leczo, ale nie tylko – w niewielkiej ilości chili dodawane jest też do słodyczy. Coraz popularniejsza jest czekolada z chili, nawiązująca do dawnej tradycji ludności Ameryki Południowej. Zarówno w połączeniu z daniami głównymi, jak i deserami chili świetnie smakuje, wyostrza apetyt i sprawia, że każde danie zyskuje głęboki smak.