Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to propozycja na zdrowy, wegetariański obiad lub lekką kolację. Z pewnością przypadnie jednak do gustu również fanatykom mięsa. Danie dzięki obecności produktów zasadotwórczych, takich jak cukinia, kasza jaglana, migdały czy groszek zielony może znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie alkalizującej.
Cukinia – 2 sztuki
Kasza jaglana – 80g (niecała 1/2 szklanki)
Groszek zielony – 70g (mrożony, około ½ szklanki)
Ciecierzyca – 80g (konserwowa, około ½ szklanki)
ser Ricotta – 40g (około 2 łyżek)
Migdały – 1 łyżka (płatki)
Parmezan – 2 łyżki (tarty)
Pietruszka liście – 2 łyżki (posiekana)
Oregano – 2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać najpierw letnią, a następnie wrzącą wodą w celu pozbycia się goryczki. Kaszę oraz groszek zielony ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki, tak aby uzyskać łódeczki o grubości około 0,5 cm. Pestki wyrzucić, pozostały miąższ drobno pokroić, posolić, a następnie po 15 min odcisnąć.
Do lekko przestudzonej kaszy dodać cukinię, groszek, ciecierzycę, ricottę, natkę pietruszki, oregano, doprawić solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Gotowym farszem napełnić łódeczki z cukinii, posypać startym parmezanem i migdałami.
Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać 30–35 min w temperaturze 190 °C.