Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

16 18 20

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to propozycja na zdrowy, wegetariański obiad lub lekką kolację. Z pewnością przypadnie jednak do gustu również fanatykom mięsa. Danie dzięki obecności produktów zasadotwórczych, takich jak cukinia, kasza jaglana, migdały czy groszek zielony może znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie alkalizującej.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Składniki

Cukinia – 2 sztuki

Kasza jaglana – 80g (niecała 1/2 szklanki)

Groszek zielony – 70g (mrożony, około ½ szklanki)

Ciecierzyca – 80g (konserwowa, około ½ szklanki)

ser Ricotta – 40g (około 2 łyżek)

Migdały – 1 łyżka (płatki)

Parmezan – 2 łyżki (tarty)

Pietruszka liście – 2 łyżki (posiekana)

Oregano – 2 łyżeczki

Sól – do smaku

Pieprz – do smaku

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać najpierw letnią, a następnie wrzącą wodą w celu pozbycia się goryczki. Kaszę oraz groszek zielony ugotować według przepisu na opakowaniu.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki, tak aby uzyskać łódeczki o grubości około 0,5 cm. Pestki wyrzucić, pozostały miąższ drobno pokroić, posolić, a następnie po 15 min odcisnąć.

Do lekko przestudzonej kaszy dodać cukinię, groszek, ciecierzycę, ricottę, natkę pietruszki, oregano, doprawić solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Gotowym farszem napełnić łódeczki z cukinii, posypać startym parmezanem i migdałami.

Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać 30–35 min w temperaturze 190 °C.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, ciecierzycą i serem ricotta

Oceń mnie
3.4/5. Oddano 26 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: