Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to idealne danie, które w prosty sposób możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Jest to pełnowartościowy posiłek, który dostarczy Wam energii i siły na drugą połowę dnia.
Pierś z kurczaka – 2 sztuki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Por 1/2 sztuki
Cebula 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Jogurt naturalny 2% 2 łyżki
Pieprz Cayenne, Pieprz czarny ,Sól, Słodka papryka
Bulion (warzywny lub drobiowy) – 1 szklanka
Ryż brązowy – 200 g
Oliwę wymieszać z pieprzem Cayenne, szczyptą soli i słodką papryką. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w marynacie z oliwy. Cebulę oraz por pokroić w krążki. Paprykę pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka podsmażyć z cebulą na patelni, a następnie dodać warzywa, całość zalać bulionem. Dusić około 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz jogurt naturalny, przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Danie podawać z ugotowanym ryżem, posypane ulubionymi ziołami.
Smacznego !
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Danie wyglada apetycznie. Ale…poza tym ze jest ostre…gdzie pieprz cayenne mozna zastapic zwyklym i bedzie to samo- jest bez wyrazu i e ogole nie komponuje sie z ryzem. To tj sphagetti zjesc z ryzem a nir makaronem. Moim zdaniem nie ma rewelacji. Szkoda
pierdzielisz glupoty
O gustach się nie dyskutuje. Nie podałam konkretnie jaką ilość pieprzu Cayenne ma Pani dodać, dlatego stwierdzenie, że potrawa jest za ostra nie jest na miejscu. Pozdrawiam
nie zwracaj uwagi na pierdzielenie głupot przez jakiś debili
nie smaży się na oliwie z oliwek…
Nie krytykuje się innych nie posiadając podstawowej wiedzy… oliwy z oliwek (rafinowanej) oczywiście używa się do smażenia, gdyż jej temperatura dymienia to 220 stopni C.
Moim zdaniem rewelacja 🙂 Czekam na więcej tak pysznych przepisów 🙂
Bardzo fajne i proste w przygotowaniu, takie jak lubię.
Super danie. I jak najbardziej pasuje do ryżu. A oliwa z oliwek jest jak najbardziej do smażenia. Mieszkam w kraju gdzie przede wszystkim na oliwie z oliwek virgen extra się smaży. Wiec jeśli nie macie pojęcia to nie krytykujcie. A jeśli przepis nie pasuje to go nie róbcie. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze nie raz tu zajrzę w po ciekawy pomysł na obiadek.
Super danie jutro zrobię 🙂 uwielbiam takie
Smacznego ! 😉
Wyszło świetnie 🙂 Trzeba kontrolowac ostrość i smakować .Zamiast pieprzu kayen dodałam przyprawę peperoncino od cioci z Włoch bo taka miałam w domu i wyszło dobrze 🙂 Smaczne danie.
Z taką przyprawą musiało być idealne ?
Było pyszne, co prawda dusząc wszystko trochę mi się rozwodniło, ale wodę odsączyłam i było super! 😉
Wyszlo pysznie! Dziekuje i pozdrawiam:)
Ile ma kalorii jedna porcja
Pyszne danie, nie uzywam pieprzu cayene wiec zastapilam go czarnym pieprzem cytrynowym i ulubione ziola jak lubczyk i szczypiorek (na koncu). Ja tez smaze na oliwie z oliwek , mieszkalam 18 lat we Wloszech i tam ten olej uzywa sie do smazenia .
Super dietetyczna potrawka chętnie do niej wracam u mnie w rodzince smakuje wszystkim
Czy potrawka to z założenia nie danie z mięsa gotowanego?