Potrawka z kurczaka

16 18 20

Potrawka z kurczaka to idealne danie, które w prosty sposób możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Jest to pełnowartościowy posiłek, który dostarczy Wam energii i siły na drugą połowę dnia.

P1000703

Składniki

Pierś z kurczaka – 2 sztuki

Papryka czerwona – 1 sztuka

Por 1/2 sztuki

Cebula 1 sztuka

Oliwa z oliwek  – 3 łyżki

Koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Jogurt naturalny 2% 2 łyżki

Pieprz CayennePieprz czarny ,SólSłodka papryka

Bulion (warzywny lub drobiowy) – 1 szklanka

Ryż brązowy – 200 g

P1000710

P1000701Sposób przygotowania

Oliwę wymieszać z pieprzem Cayenne, szczyptą soli i słodką papryką. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w marynacie z oliwy. Cebulę oraz por pokroić w krążki. Paprykę pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka podsmażyć z cebulą na patelni, a następnie dodać warzywa, całość zalać bulionem. Dusić około 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz jogurt naturalny, przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Danie podawać z ugotowanym ryżem, posypane ulubionymi ziołami.

P1000722

Smacznego !

Oceń mnie
3.5/5. Oddano 475 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • Avatar
    wiktoria 02.03.2016, 4:59

    Danie wyglada apetycznie. Ale…poza tym ze jest ostre…gdzie pieprz cayenne mozna zastapic zwyklym i bedzie to samo- jest bez wyrazu i e ogole nie komponuje sie z ryzem. To tj sphagetti zjesc z ryzem a nir makaronem. Moim zdaniem nie ma rewelacji. Szkoda

    Odpowiedz
    • Avatar
      kasia 05.04.2016, 6:29

      pierdzielisz glupoty

      Odpowiedz
  • Magdalena Borowiec
    Magdalena Borowiec 06.04.2016, 1:45

    O gustach się nie dyskutuje. Nie podałam konkretnie jaką ilość pieprzu Cayenne ma Pani dodać, dlatego stwierdzenie, że potrawa jest za ostra nie jest na miejscu. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Avatar
      maniutek1510 27.12.2016, 7:21

      nie zwracaj uwagi na pierdzielenie głupot przez jakiś debili

      Odpowiedz
  • Avatar
    qwertty 09.04.2016, 1:05

    nie smaży się na oliwie z oliwek…

    Odpowiedz
    • Magdalena Borowiec
      Magdalena Borowiec 09.04.2016, 5:03

      Nie krytykuje się innych nie posiadając podstawowej wiedzy… oliwy z oliwek (rafinowanej) oczywiście używa się do smażenia, gdyż jej temperatura dymienia to 220 stopni C.

      Odpowiedz
  • Avatar
    Dominika 11.04.2016, 11:12

    Moim zdaniem rewelacja 🙂 Czekam na więcej tak pysznych przepisów 🙂

    Odpowiedz
  • Avatar
    Aneta 11.05.2016, 12:53

    Bardzo fajne i proste w przygotowaniu, takie jak lubię.

    Odpowiedz
  • Avatar
    Wiola 01.07.2016, 3:59

    Super danie. I jak najbardziej pasuje do ryżu. A oliwa z oliwek jest jak najbardziej do smażenia. Mieszkam w kraju gdzie przede wszystkim na oliwie z oliwek virgen extra się smaży. Wiec jeśli nie macie pojęcia to nie krytykujcie. A jeśli przepis nie pasuje to go nie róbcie. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze nie raz tu zajrzę w po ciekawy pomysł na obiadek.

    Odpowiedz
  • Avatar
    Dzast 04.07.2016, 9:54

    Super danie jutro zrobię 🙂 uwielbiam takie

    Odpowiedz
    • Magdalena Borowiec
      Magdalena Borowiec 05.07.2016, 11:14

      Smacznego ! 😉

      Odpowiedz
  • Avatar
    Ewelina 27.02.2017, 8:00

    Wyszło świetnie 🙂 Trzeba kontrolowac ostrość i smakować .Zamiast pieprzu kayen dodałam przyprawę peperoncino od cioci z Włoch bo taka miałam w domu i wyszło dobrze 🙂 Smaczne danie.

    Odpowiedz
    • mgr Magdalena Borowiec
      mgr Magdalena Borowiec 27.02.2017, 8:33

      Z taką przyprawą musiało być idealne ?

      Odpowiedz
  • Avatar
    Eta 22.03.2017, 5:08

    Było pyszne, co prawda dusząc wszystko trochę mi się rozwodniło, ale wodę odsączyłam i było super! 😉

    Odpowiedz
  • Avatar
    Barbara 29.09.2017, 5:10

    Wyszlo pysznie! Dziekuje i pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  • Avatar
    Kasia 20.06.2018, 11:15

    Ile ma kalorii jedna porcja

    Odpowiedz
  • Avatar
    Jolanta 04.12.2018, 4:55

    Pyszne danie, nie uzywam pieprzu cayene wiec zastapilam go czarnym pieprzem cytrynowym i ulubione ziola jak lubczyk i szczypiorek (na koncu). Ja tez smaze na oliwie z oliwek , mieszkalam 18 lat we Wloszech i tam ten olej uzywa sie do smazenia .

    Odpowiedz
  • Avatar
    Dorota 13.10.2021, 3:13

    Super dietetyczna potrawka chętnie do niej wracam u mnie w rodzince smakuje wszystkim

    Odpowiedz
  • Avatar
    Maluta 08.06.2022, 3:25

    Czy potrawka to z założenia nie danie z mięsa gotowanego?

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone