Parmezan

Kalorie: 452 kcal Białko: 37 kcal Tłuszcze: 63 kcal Węglowodany: 0 kcal

Parmezan jest serem twardym typu podpuszczkowego, który produkowany jest z mleka krowiego. Jest to produkt regionalny pochodzący z Włoch północnych, dokładnie z prowincji Emilia-Romania. Jego nazwa pochodzi od miasta Parma. Po przygotowaniu przez dokładnie 23 dni jest on trzymany w solance. Po tym czasie przenosi się go do dojrzewalni, gdzie spędza nawet trzy lata. Dojrzały ser po opukaniu go młoteczkiem wydaje głuchy dźwięk. Następnie jest on poddawany gotowaniu w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Przez kolejne dwa dni leżakuje w formach i ponownie wkładany jest do solanki na miesiąc. Na koniec znów umieszcza się go w dojrzewalni na dłuższy okres. Prawdziwy Parmigiano-Reggiano może być przechowywany przez lata i nie ulega zepsuciu.

Parmezan właściwości

Jest to produkt bogaty w białko. Tylko 100 g tego sera zawiera ilość białka porównywalną ze 185 g wołowiny. Dobrą jakość parmezan zawdzięcza nieskażonym warunkom naturalnym oraz doskonałemu mleku, z którego jest produkowany. Do produkcji tego sera używane są tylko naturalne bakterie mlekowe, w tradycyjnym procesie produkcji nie są do niego dodawane jakiekolwiek inne składniki.

Parmezan spożywany w małej ilości wpływa na obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Tripeptydy, które kumulują się w tym serze za sprawą długości jego dojrzewania, mają zdolność do hamowania ciśnienia. Strawienie parmezanu jest dla organizmu łatwe. Układ pokarmowy potrzebuje jedynie półtorej godziny, aby strawić 200 g tego specjału. Z tego powodu bez obaw mogą go jeść osoby z problemami trawiennymi, a także seniorzy.  Pediatrzy zalecają podawanie parmezanu także małym dzieciom od drugiego r.ż., ponieważ zawiera on balans składników niezbędnych w prawidłowym procesie wzrostu.

Parmigiano-Reggiano to produkt bogaty w fosfor. Już 50 g sera w połowie jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek przez osobę dorosłą. W parmezanie nie ma laktozy, dlatego jego smakiem cieszyć się mogą również osoby z nietolerancją tego składnika.

Parmezan zastosowanie

Parmezan wykorzystywany jest w wielu daniach kuchni włoskiej. Idealnie pasuje do sosów, makaronu, a także różnego typu sałatek. Bez niego nie ma mowy o przygotowaniu risotto. Ma słonawy, charakterystyczny smak. Parmezan jest bardzo popularnym produktem eksportowym Włoch. Obecnie bez problemu zakupić go można w Polsce, ale trzeba zwrócić uwagę, czy jest to prawdziwy parmezan, przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą. Parmezan można jeść w formie przekąski, jako dodatek do owoców i wina. Włosi twierdzą, iż systematyczne jedzenie parmezanu wpływa na zachowanie zdrowia i urody na dłużej. Dlatego w regionie Emilia-Romania niemal zawsze leży na stole, by podczas posiłku dowolnie przyprawić nim jedzenie.

Grana Padano to ser bardzo podobny do parmezanu. Powstaje w Lombardii. Krowy dające mleko, z którego robiony jest parmezan, mogą być odżywiane tylko trawą i sianem, w przypadku Grana Padano nie jest to tak rygorystyczne i dopuszcza się stosowanie kiszonek. Podstawową różnicą między tymi serami jest czas dojrzewania, który przy Grana Padano wynosi maksymalnie 20 miesięcy. Przekłada się to na niższą cenę tego produktu.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł