Parmezan
Parmezan jest serem twardym typu podpuszczkowego, który produkowany jest z mleka krowiego. Jest to produkt regionalny pochodzący z Włoch północnych, dokładnie z prowincji Emilia-Romania. Jego nazwa pochodzi od miasta Parma. Po przygotowaniu przez dokładnie 23 dni jest on trzymany w solance. Po tym czasie przenosi się go do dojrzewalni, gdzie spędza nawet trzy lata. Dojrzały ser po opukaniu go młoteczkiem wydaje głuchy dźwięk. Następnie jest on poddawany gotowaniu w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Przez kolejne dwa dni leżakuje w formach i ponownie wkładany jest do solanki na miesiąc. Na koniec znów umieszcza się go w dojrzewalni na dłuższy okres. Prawdziwy Parmigiano-Reggiano może być przechowywany przez lata i nie ulega zepsuciu.
Parmezan – właściwości
Jest to produkt bogaty w białko. Tylko 100 g tego sera zawiera ilość białka porównywalną ze 185 g wołowiny. Dobrą jakość parmezan zawdzięcza nieskażonym warunkom naturalnym oraz doskonałemu mleku, z którego jest produkowany. Do produkcji tego sera używane są tylko naturalne bakterie mlekowe, w tradycyjnym procesie produkcji nie są do niego dodawane jakiekolwiek inne składniki.
Parmezan spożywany w małej ilości wpływa na obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Tripeptydy, które kumulują się w tym serze za sprawą długości jego dojrzewania, mają zdolność do hamowania ciśnienia. Strawienie parmezanu jest dla organizmu łatwe. Układ pokarmowy potrzebuje jedynie półtorej godziny, aby strawić 200 g tego specjału. Z tego powodu bez obaw mogą go jeść osoby z problemami trawiennymi, a także seniorzy. Pediatrzy zalecają podawanie parmezanu także małym dzieciom od drugiego r.ż., ponieważ zawiera on balans składników niezbędnych w prawidłowym procesie wzrostu.
Parmigiano-Reggiano to produkt bogaty w fosfor. Już 50 g sera w połowie jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek przez osobę dorosłą. W parmezanie nie ma laktozy, dlatego jego smakiem cieszyć się mogą również osoby z nietolerancją tego składnika.
Parmezan – zastosowanie
Parmezan wykorzystywany jest w wielu daniach kuchni włoskiej. Idealnie pasuje do sosów, makaronu, a także różnego typu sałatek. Bez niego nie ma mowy o przygotowaniu risotto. Ma słonawy, charakterystyczny smak. Parmezan jest bardzo popularnym produktem eksportowym Włoch. Obecnie bez problemu zakupić go można w Polsce, ale trzeba zwrócić uwagę, czy jest to prawdziwy parmezan, przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą. Parmezan można jeść w formie przekąski, jako dodatek do owoców i wina. Włosi twierdzą, iż systematyczne jedzenie parmezanu wpływa na zachowanie zdrowia i urody na dłużej. Dlatego w regionie Emilia-Romania niemal zawsze leży na stole, by podczas posiłku dowolnie przyprawić nim jedzenie.
Grana Padano to ser bardzo podobny do parmezanu. Powstaje w Lombardii. Krowy dające mleko, z którego robiony jest parmezan, mogą być odżywiane tylko trawą i sianem, w przypadku Grana Padano nie jest to tak rygorystyczne i dopuszcza się stosowanie kiszonek. Podstawową różnicą między tymi serami jest czas dojrzewania, który przy Grana Padano wynosi maksymalnie 20 miesięcy. Przekłada się to na niższą cenę tego produktu.