Przepis na orkiszowe calzone z dynią
Dynia nadaje się rewelacyjne zarówno do wytrawnych jak i słodkich dań. Dziś wersja na słono w postaci calzone na orkiszowej mące z pysznym, dyniowym nadzieniem. Dobroczynne właściwości dynia zawdzięcza bogactwu witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Warto dodać że 100g świeżej dyni to tylko 28 kcal.
Ciasto:
Mąka orkiszowa 300 g
Mąka pszenna 200 g
Mleko 1,5% 300 ml
Drożdże piekarskie 40 g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Masło Extra 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżeczka
Oregano 2 łyżeczki
Jajko 1 sztuka
Farsz:
Dynia 1 sztuka (koło 0,9 kg)
Cukinia 1 sztuka
Pierś z kurczaka 300 g
Mleczko kokosowe 100 ml
Woda 100 ml
Czosnek 2 ząbki
Curry 1 łyżeczka
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Mleko postawić na gazie i lekko podgrzać, dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Do letniego mleka z masłem dodać cukier i drożdże, poczekać 10 minut, do momentu kiedy drożdże zaczną pracować.
Między czasie do miski lub na stolnicę przesiać mąki, dodać sól, oregano, oliwę oraz gotowy zaczyn. Całość wyrabiać koło 10 minut, powinno bez problemu odchodzić od miski i ręki. Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto „leżakuje” można przygotować farsz. W tym celu dynię podzielić najpierw na 4 części, a następnie każdą na kilka mniejszych (na kształt dyniowych łódeczek). Powstałe łódeczki obrać ze skóry i za pomocą łyżeczki pozbyć się pestek. Dynię, cukinię i kurczaka pokroić w podobnej wielkości kostkę. Kurczaka doprawić curry i podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką (można dodać odrobinę oliwy do smażenia). Do mięsa wrzucić dynię, cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać 100 ml mleka kokosowego i tyle samo wody. Składniki dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (dynia ma się zacząć rozpadać, ale nadal widoczne powinny być jej kawałki), w razie potrzeby dolać więcej wody. Kiedy farsz jest prawie gotowy odparować całkowicie wodę, nadzienie powinno być gęste. Spróbować, doprawić solą i pieprzem.
Gotowe ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy około 15 cm. Na środku układać przestudzony farsz, brzegi posmarować jajkiem i dokładnie skleić na kształt calzone. Powstałe pierogi ułożyć na blasze zachowując odstępy i odstawić przykryte ściereczką na 20 min. Wierzch calzone posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i włożyć do nagrzanego do 220 °C piekarnika. Piec 15-20 min do uzyskania złotego koloru.