Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie

To jest łatwe Idealne na Obiad
🕣 < 1 min czytania

Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie !

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Przepis na 20 szt.

Mąka orkiszowa 1 szklanka

Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka

Woda gorąca 3/4 szklanki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Twaróg półtłusty 1 kostka

Ziemniaki 4 szt.

Cebula 1 szt.

Oliwa z oliwek 1 łyżka

Pieprz czarny

Sól

0/5 (0 Reviews)

P1090204

Sposób przygotowania: 

Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka.

Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej.

P1090224

P1090219

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Nie ma ruskich pierogów Ruskie nie znają tej potrawy. Pierogi z twarogiem, ziemniakami i cebulą. Pierogi z kapustą i grzybami itd.

    1. To nazwa a nie miejsce przygotowywania tych pierogów

  2. Dzien dobry mam pytanie. Czy po presianiu maki mam wszystkie ”łuski’ wyrzucic czy do maki?

  3. Dzień dobry.Chciałabym zrobić te pierogi. Czy w takiej proporcji z przepisu można dodać mąkę orkiszową białą przesianą z otrąb oraz pelnoziarnistą z samopszy lub szklankę maki bialej z samopszyi pełnoziarnistej też z samopszy ? Czy wtedy zmieni się proporcja jeśli samopsza ? Co zrobić by ciasto dobrze się kleiło, nie rozpadalo oraz nie pękało podczas gotowania bo przy pierogach pełnoziarnistych ,a takie najzdrowsze to często mi się zdaża.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *