Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie
Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie !
Przepis na 20 szt.
Mąka orkiszowa 1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
Woda gorąca 3/4 szklanki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Twaróg półtłusty 1 kostka
Ziemniaki 4 szt.
Cebula 1 szt.
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka.
Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej.
Smacznego !