Opinie
Napisz swoją opinię
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Zobacz również:
Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie !
Przepis na 20 szt.
Mąka orkiszowa 1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
Woda gorąca 3/4 szklanki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Twaróg półtłusty 1 kostka
Ziemniaki 4 szt.
Cebula 1 szt.
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka.
Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej.
Smacznego !
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!
Dzień dobry.Chciałabym zrobić te pierogi. Czy w takiej proporcji z przepisu można dodać mąkę orkiszową białą przesianą z otrąb oraz pelnoziarnistą z samopszy lub szklankę maki bialej z samopszyi pełnoziarnistej też z samopszy ? Czy wtedy zmieni się proporcja jeśli samopsza ? Co zrobić by ciasto dobrze się kleiło, nie rozpadalo oraz nie pękało podczas gotowania bo przy pierogach pełnoziarnistych ,a takie najzdrowsze to często mi się zdaża.
Dzien dobry mam pytanie. Czy po presianiu maki mam wszystkie ”łuski’ wyrzucic czy do maki?
Nie ma ruskich pierogów Ruskie nie znają tej potrawy. Pierogi z twarogiem, ziemniakami i cebulą. Pierogi z kapustą i grzybami itd.