Jak przygotować pizzę orkiszową
Pizza orkiszowa na cienkim cieście to idealne danie obiadowe lub przekąska dla znajomych. Gdy już wiecie, jakie produkty są pożywne oraz wartościowe, sami możecie ją skomponować, używając dowolnych składników do farszu.
Ciasto:
Mąka orkiszowa 3 szklanki
Drożdże piekarskie 20 g
Mleko 2% 3/4 szklanki
Cukier brązowy 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sól szczypta
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn oraz ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste, formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.