Jak przygotować pizzę orkiszową

To jest średnie Idealne na Kolacja
🕣 < 1 min czytania

Pizza orkiszowa na cienkim cieście to idealne danie obiadowe lub przekąska dla znajomych. Gdy już wiecie, jakie produkty są pożywne oraz wartościowe, sami możecie ją skomponować, używając dowolnych składników do farszu.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Ciasto:

Mąka orkiszowa 3 szklanki

Drożdże piekarskie 20 g

Mleko 2% 3/4 szklanki

Cukier brązowy 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Woda

Sól szczypta

Dodatki:

Pierś z kurczaka

Oliwki zielone

Ser Mozzarella

Papryka czerwona

Koncentrat pomidorowy

Roszponka

Oregano

Pieprz czarny

Bazylia

0/5 (0 Reviews)

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn oraz ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste, formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.

20150219_150207 20150219_150225

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *