Mleczko kokosowe

Kalorie: 203 kcal Białko: 2 kcal Tłuszcze: 18 kcal Węglowodany: 8 kcal

Potrawy rodem z Indii oraz Azji nie obejdą się bez tego składnika. Gęste, białe mleczko kokosowe posiada charakterystyczny kokosowy i słodki aromat, który wspaniale podkreśla i jednocześnie łagodzi ostre przyprawy. Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości korzystne dla zdrowia?

Mleczko kokosowe jest gęste i kremowe, ponieważ otrzymywane jest w wyniku mielenia miąższu kokosowego z wodą. To produkt pochodzenia roślinnego, dlatego nie zawiera cholesterolu ani cukru mlecznego laktozy. Może być więc z powodzeniem spożywany przez osoby na diecie bezlaktozowej, niskocholesterolowej oraz bezglutenowej.

Kupując mleczko kokosowe w puszce, zwróć uwagę na stopień przetworzenia oraz unikaj pozostawiania otwartej puszki na dłuższy czas. Jeśli masz taką możliwość przygotowuj mleczko kokosowe samodzielnie. Smak i jakość gwarantowana!

Właściwości mleczka kokosowego – witaminy i składniki mineralne

Mleczko kokosowe jest produktem wysoko przetworzonym o wysokiej kaloryczności, pochodzącej w dużej mierze z kwasów tłuszczowych nasyconych, których udział w diecie powinien wynosić do 10% energii na dobę. Może to budzić wątpliwości co do zdrowotnych właściwości tego produktu, ale spożywany z umiarem może być korzystny dla zdrowia! Tłuszcz kokosowy zawarty w mleczku charakteryzuje się wysokim udziałem MCT, czyli średniej długości kwasów tłuszczowych, z których niestety większą część stanowi długołańcuchowy kwas laurynowy. Kwas laurynowy pomimo łańcucha o średniej długości jest metabolizowany w taki sam sposób jak kwasy tłuszczowe długołańcuchowe. W większości badań naukowych wykazano, że tłuszcz kokosowy podwyższa stężenie cholesterolu frakcji „LDL”, co zwiększa równocześnie ryzyko sercowo-naczyniowe!

W obronie do mleczka, pewnym jest, że ochrania błony śluzowe przewodu pokarmowego, ponieważ nie jest ciężko strawne, a dodawane do ostrych potraw łagodzi ich smak. Posiada również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, wspiera układ odpornościowy oraz walkę z infekcjami. Polecane jest osobom z problemami skórnymi oraz wrzodami żołądka lub dwunastnicy, jak i schorzeniami dziąseł i jamy ustnej.

Zawarte w mleczku kokosowym elektrolity uzupełniają niedobory tych składników, które zostały wraz z dietą spożyte w niewystarczających ilościach. Produkt ten stanowi źródło potasu, magnezu, wapnia oraz żelaza.

Kalorie – ile kalorii ma mleczko kokosowe?

100 g mleczka kokosowego dostarcza ok. 203 kcal, z czego 18 g tłuszczu, 2 g białka oraz 8 g węglowodanów.

Mleczko kokosowe – zastosowanie

Mleczko kokosowe stanowi oryginalny dodatek do potraw słodkich oraz wytrawnych. Wykorzystywane jest w kuchni indyjskiej i tajskiej do przygotowywania zup oraz dań z patelni, na słodkich deserach kończąc. Mleczko kokosowe warto dodać do domowego sernika lub jagielnika, aby nadać kokosowego aromatu oraz kremowej konsystencji. Ponadto można wykorzystać je do przygotowania koktajli bezalkoholowych lub pinacolady.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł