bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz ich wpływ na zdrowie

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz ich wpływ na zdrowie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

W produktach spożywczych możemy spotkać takie dodatki do żywności jak przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Czym one tak naprawdę są i jaki wpływ mają na nasze zdrowie?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
  • Przeciwutleniacze a zdrowie
  • Regulatory kwasowości a zdrowie

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

Przeciwutleniacze to związki, które powodują, że żywność zawierająca tłuszcz zachowuje na dłużej swoją świeżość i nie jełczeje zbyt szybko. Pozyskiwane są z naturalnych źródeł bądź na drodze produkcji chemicznej.

Regulatory kwasowości są to substancje dodawane do żywności w celu zmiany lub ustabilizowania jej kwasowości oraz współczynnika pH, który zapewnia bezpieczeństwo produktów poprzez hamowanie rozwoju bakterii. Wpływa również na enzymy zawarte w żywności, zachowując na dłużej  jej świeżość.

WażnePrzykładami regulatorów kwasowości są: kwas octowy (E 260), octan wapnia (E 263), kwas mlekowy (E 270), kwas jabłkowy (E 296), kwas fumarowy (E 297), kwas cytrynowy (E 330), kwas winowy (E 334).

Przeciwutleniacze a zdrowie

Naturalne przeciwutleniacze dodawane do żywności to witaminy C, E czy β-karoten. Znajdują się w margarynach, olejach i słodyczach. Są one bezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego nie musimy rezygnować z zakupu, jeśli w składzie produktu zobaczymy symbole: E300–E304, E306, E307 czy E308.

Możemy także spotkać w żywności syntetyczne przeciwutleniacze takie jak BHA, BHT czy winiany i galusany, które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. W większych ilościach mogą one wywoływać bóle brzucha, alergie lub zmniejszać wchłanianie żelaza.

Regulatory kwasowości a zdrowie

Większość regulatorów kwasowości występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu i uważanych za nieszkodliwe. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre niezależnie od ilości mogą wywoływać reakcje alergiczne. Producenci są prawnie zobowiązani do umieszczania na etykietach produktów informacji o zawartych w nich regulatorach kwasowości, barwnikach i substancjach słodzących. Trzeba tutaj zwrócić uwagę na cytrynian sodu ukrywający się pod symbolem E 331.

Należy zwracać uwagę na to co jemy, jednak nie wszystkie dodatki do żywności oznaczone symbolem E są dla nas szkodliwe. Niektóre z nich są nawet konieczne dla zachowania świeżości produktu i wzbogacenia jego składu, co w sumie wychodzi nam na dobre.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Wilk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Antyoksydanty

Antyoksydanty – występują w żywności…

Dlaczego antyoksydanty są tak ważne w naszym życiu? Jakie mają właściwości i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...

Żywność wysoko przetworzona. Definicja i…

Żywność przetworzona, dowiedz się co to jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie. Czytaj dalej...
konserwanty

Naturalne konserwanty dodawane do żywności

Nie wszystkie konserwanty są niezdrowe. Niektóre z nich posiadają nawet właściwości lecznicze. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > Antyoksydanty

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    katechiny właściwości działanie źródła

    Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

    kwas elagowy właściwości

    Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.