Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości oraz ich wpływ na zdrowie
Aktualizacja: 6 maja, 2024
W produktach spożywczych możemy spotkać takie dodatki do żywności jak przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Czym one tak naprawdę są i jaki wpływ mają na nasze zdrowie?
Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
Przeciwutleniacze to związki, które powodują, że żywność zawierająca tłuszcz zachowuje na dłużej swoją świeżość i nie jełczeje zbyt szybko. Pozyskiwane są z naturalnych źródeł bądź na drodze produkcji chemicznej.
Regulatory kwasowości są to substancje dodawane do żywności w celu zmiany lub ustabilizowania jej kwasowości oraz współczynnika pH, który zapewnia bezpieczeństwo produktów poprzez hamowanie rozwoju bakterii. Wpływa również na enzymy zawarte w żywności, zachowując na dłużej jej świeżość.
Przeciwutleniacze a zdrowie
Naturalne przeciwutleniacze dodawane do żywności to witaminy C, E czy β-karoten. Znajdują się w margarynach, olejach i słodyczach. Są one bezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego nie musimy rezygnować z zakupu, jeśli w składzie produktu zobaczymy symbole: E300–E304, E306, E307 czy E308.
Możemy także spotkać w żywności syntetyczne przeciwutleniacze takie jak BHA, BHT czy winiany i galusany, które negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia. W większych ilościach mogą one wywoływać bóle brzucha, alergie lub zmniejszać wchłanianie żelaza.
Regulatory kwasowości a zdrowie
Większość regulatorów kwasowości występuje w artykułach spożywczych wyłącznie w dawkach nie zagrażających zdrowiu i uważanych za nieszkodliwe. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre niezależnie od ilości mogą wywoływać reakcje alergiczne. Producenci są prawnie zobowiązani do umieszczania na etykietach produktów informacji o zawartych w nich regulatorach kwasowości, barwnikach i substancjach słodzących. Trzeba tutaj zwrócić uwagę na cytrynian sodu ukrywający się pod symbolem E 331.
Należy zwracać uwagę na to co jemy, jednak nie wszystkie dodatki do żywności oznaczone symbolem E są dla nas szkodliwe. Niektóre z nich są nawet konieczne dla zachowania świeżości produktu i wzbogacenia jego składu, co w sumie wychodzi nam na dobre.