bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Poziomka i liście poziomki. Właściwości lecznicze liści poziomki

Poziomka i liście poziomki. Właściwości lecznicze liści poziomki

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Owoce leśne to bogactwo witamin i antyoksydantów. Co kryją w sobie poziomki i jaki wpływ mają  na nasz organizm? 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Poziomka
  • Poziomka – wartości odżywcze
  • Liście poziomki
  • Liście poziomki – właściwości lecznicze
  • Przetwory z poziomek

Poziomka

Poziomka pospolita (Fragaria vesca) pochodzi z rodziny różowatych. Zwana jest także czerwoną jagodą lub koziomką. W Polsce występuje na całym obszarze. Głównie w lasach i na jego brzegach oraz polanach i przydrożach. Rośnie dziko nie tylko w Europie, ale także w Azji i Ameryce Północnej.

Owoce mają średnicę 1–2 cm, są czerwone i soczyste. Spożywane są na surowo, a także wykorzystywane do przetworów owocowych takich jak konfitury, dżemy, kompoty [1,2].

Poziomka – wartości odżywcze

Poziomka w ok. 91% składa się z wody.  100 g (szklanka ma ok. 150 g) dostarcza tylko 32 kcal. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które ukazuje tabela zamieszczona poniżej. Zawiera również  kwas asparaginowy (212 mg/100 g) i kwas glutaminowy (132 mg/100 g) [1,2].

Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu [3]
Energia [kcal] 32
Białko [g] 0,67
Tłuszcz [g] 0,3
Węglowodany [g] 7,68
Błonnik [g] 2,0
Cukier [g] 4,89
Składniki mineralne w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu
Wapń [mg] 16
Żelazo [mg] 0,41
Magnez [mg] 13
Fosfor [mg] 24
Potas [mg] 153
Sód [mg] 1
Cynk [mg] 0,14
Witaminy w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu
Witamina C [mg] 58,8
Witamina B1 [mg] 0,024
Witamina B2 [mg] 0,022
Witamina PP [mg] 0,386
Witamina B6 [mg] 0,047
Foliany [µg] 24
Witamina K [µg] 2,2

Liście poziomki

Liście są zielone, a od spodu szarawe, trójdzielne.  Brzegi są piłkowane. Mają one największą wartość leczniczą. W tym celu zbiera się młode liście. Zawierają one m.in. flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne i witaminy. Właściwości prozdrowotne mają głównie poziomki  rosnące dziko.

Liście poziomki – właściwości lecznicze

Liście poziomki mają słabe działanie moczopędne. Mogą mieć zastosowanie w schorzeniach układu moczowego. Zawierają także garbniki, które wykorzystuje się m.in. w schorzeniach żołądkowo-jelitowych związanych z biegunką. Pobudzają wydzielania soków trawiennych zwiększając tym samym apetyt. Pomocne to może być u osób, które nie czują głodu i mało jedzą. Ponadto liście poziomki, w postaci roztworów wodnych, można używać przy infekcjach gardła i stanach zapalnych jamy ustnej – dziąseł.

Dzięki obecności substancji czynnych liście poziomki  mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, m.in. na miażdżycę naczyń krwionośnych. Preparaty złożone stosowane są także na bóle artretyczne lub na skazę moczanową.

Przetwory z poziomek

Poziomki pojawiają się na krótko w naszych ogrodach, dlatego warto zrobić z nich przetwory, aby cieszyć się dłużej ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Poniżej umieszczono kilka  przepisów.

Konfitura z poziomek

Składniki:

  • 75 dag cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 kg poziomek,
  • 100 ml spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuścić cukier w wodzie. Dodać umyte poziomki. Zagotować.
  2. Ponownie zagotować drugiego i trzeciego dnia.
  3. Trzeciego dnia po zagotowaniu przełożyć do czystych i wyparzonych słoików.
  4. Na wierzch wlać łyżkę spirytusu i mocno zakręcić. [4]
rozwiń
Dżem poziomkowy

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 opakowania żelfixu,
  • 0,5 wyparzonej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyścić i opłukać poziomki.
  2. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i żelfixem. Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.
  3. Dodać sok z cytryny i zblendować.
  4. Przelać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. [5]
rozwiń
Nalewka z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 300 g cukru,
  • 1 l spirytusu 70%.

Sposób przygotowania:

 

  1. Owoce opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do słoika, zasypać cukrem i zakręcić. Odstawić na 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsnąć naczyniem.
  2. Do słoika dolać alkohol. Zakręcić. Odstawić na 14 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co 4 dni należy słoikiem potrząsnąć.
  3. Zlać nalewkę. Owoce dobrze wycisnąć. Przecedzić przez filtr do kawy i rozlać do butelek.
  4. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez 6 miesięcy. [6]
rozwiń
Nalewka z poziomek na wódce

Składniki:

  • 0,5 kg poziomek,
  • 1 l wódki,
  • 250 ml wody,
  • 250 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć poziomki. Wsypać do miski i zalać wódką. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny.
  2. Następnie zagotować wodę z cukrem i wlać do poziomek. Wymieszać. Przykryć i odstawić na dalsze 24 godziny.
  3. Nalewkę odcedzić przez sitko mocno wyciskając owoce. Rozlać do butelek.
  4. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez 5 miesięcy. [7]
rozwiń

Poziomki to pyszne owoce leśne, pełne witamin i antyoksydantów. Doskonale sprawdzą się jako składniki słodkich przetworów i nalewek. Oprócz aromatu i smaku owoców, liście poziomki mają właściwości lecznicze. Warto o niech pamiętać przy osłabionym apetycie, problemach żołądkowo-jelitowych i chorobach układu moczowego.

Literatura:

  1. https://atlas.roslin.pl/plant/7005, data dostępu [16.07.2018 r.].
  2. https://www.herbs2000.com/pl/ziola/poziomka.htm, data dostępu [16.07.2018 r.].
  3. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09316?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=09316&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=, data dostępu [16.07.2018 r.].
  4. http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2015/07/konfitura-z-poziomek.html, data dostępu [16.07.2018 r.].
  5. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-poziomkowy-11, data dostępu [16.07.2018 r.].
  6. http://nalewki.eu/nalewka-z-poziomek/, data dostępu [16.07.2018 r.].
  7. http://paulinka-to-ja.blogspot.com/2011/07/nalewka-owocowa.html, data dostępu [16.07.2018 r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.