Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Owoce leśne to bogactwo witamin i antyoksydantów. Co kryją w sobie poziomki i jaki wpływ mają na nasz organizm?
Poziomka pospolita (Fragaria vesca) pochodzi z rodziny różowatych. Zwana jest także czerwoną jagodą lub koziomką. W Polsce występuje na całym obszarze. Głównie w lasach i na jego brzegach oraz polanach i przydrożach. Rośnie dziko nie tylko w Europie, ale także w Azji i Ameryce Północnej.
Owoce mają średnicę 1–2 cm, są czerwone i soczyste. Spożywane są na surowo, a także wykorzystywane do przetworów owocowych takich jak konfitury, dżemy, kompoty [1,2].
Poziomka w ok. 91% składa się z wody. 100 g (szklanka ma ok. 150 g) dostarcza tylko 32 kcal. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które ukazuje tabela zamieszczona poniżej. Zawiera również kwas asparaginowy (212 mg/100 g) i kwas glutaminowy (132 mg/100 g) [1,2].
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu [3] |
|
Energia [kcal] |
32 |
Białko [g] |
0,67 |
Tłuszcz [g] |
0,3 |
Węglowodany [g] |
7,68 |
Błonnik [g] |
2,0 |
Cukier [g] |
4,89 |
Składniki mineralne w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu |
|
Wapń [mg] |
16 |
Żelazo [mg] |
0,41 |
Magnez [mg] |
13 |
Fosfor [mg] |
24 |
Potas [mg] |
153 |
Sód [mg] |
1 |
Cynk [mg] |
0,14 |
Witaminy w przeliczeniu na 100 g świeżego produktu |
|
Witamina C [mg] |
58,8 |
Witamina B1 [mg] |
0,024 |
Witamina B2 [mg] |
0,022 |
Witamina PP [mg] |
0,386 |
Witamina B6 [mg] |
0,047 |
Foliany [µg] |
24 |
Witamina K [µg] |
2,2 |
Liście są zielone, a od spodu szarawe, trójdzielne. Brzegi są piłkowane. Mają one największą wartość leczniczą. W tym celu zbiera się młode liście. Zawierają one m.in. flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne i witaminy. Właściwości prozdrowotne mają głównie poziomki rosnące dziko.
Liście poziomki mają słabe działanie moczopędne. Mogą mieć zastosowanie w schorzeniach układu moczowego. Zawierają także garbniki, które wykorzystuje się m.in. w schorzeniach żołądkowo-jelitowych związanych z biegunką. Pobudzają wydzielania soków trawiennych zwiększając tym samym apetyt. Pomocne to może być u osób, które nie czują głodu i mało jedzą. Ponadto liście poziomki, w postaci roztworów wodnych, można używać przy infekcjach gardła i stanach zapalnych jamy ustnej – dziąseł.
Dzięki obecności substancji czynnych liście poziomki mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, m.in. na miażdżycę naczyń krwionośnych. Preparaty złożone stosowane są także na bóle artretyczne lub na skazę moczanową.
Poziomki pojawiają się na krótko w naszych ogrodach, dlatego warto zrobić z nich przetwory, aby cieszyć się dłużej ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Poniżej umieszczono kilka przepisów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Poziomki to pyszne owoce leśne, pełne witamin i antyoksydantów. Doskonale sprawdzą się jako składniki słodkich przetworów i nalewek. Oprócz aromatu i smaku owoców, liście poziomki mają właściwości lecznicze. Warto o niech pamiętać przy osłabionym apetycie, problemach żołądkowo-jelitowych i chorobach układu moczowego.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!