Owsianka – pyszny sposób na zwiększenie odporności
Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzących w jej skład β-glukanów.
Owsianka na zdrowie
Owsianka to szybka i smaczna propozycja na śniadanie. Możemy ją przyrządzić na różne sposoby, zależnie od upodobań smakowych. Podstawą każdej owsianki jednak są płatki owsiane, które w swoim składzie zawierają β-glukany.
β-glukany to naturalne immunostymulatory, które w organizmie człowieka aktywują makrofagi, będące komórkami układu odpornościowego. Dzięki temu owsianka świetnie chroni przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Dodatkowo wykazano, że β-glukany zwiększają efektywność antybiotyków.
Agencja Żywności i Leków ustaliła, że 3 g β-glukanów i 30–35 g błonnika powoduje większą aktywność systemu odpornościowego. Dzięki owsiance na śniadanie naturalnie zwiększymy swoją odporność, co z pewnością przyda się w okresie zimowym.
Owsianka to jeden z wielu żywieniowych sposobów wspomagania naszej odporności. Warto je znać, szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień i grypy. Dzięki temu będziemy mogli uzupełnić naszą dietę w składniki pokarmowe niezbędne dla ochrony przed chorobami.