Owsianka – pyszny sposób na zwiększenie odporności
![](https://bonavitapl56391.zapwp.com/q:i/r:0/wp:1/w:1/u:https://bonavita.pl/data/2015/12/owsianka-pyszny-sposob-na-zwiekszenie-odpornosci.jpg)
Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzących w jej skład β-glukanów.
Owsianka na zdrowie
Owsianka to szybka i smaczna propozycja na śniadanie. Możemy ją przyrządzić na różne sposoby, zależnie od upodobań smakowych. Podstawą każdej owsianki jednak są płatki owsiane, które w swoim składzie zawierają β-glukany.
β-glukany to naturalne immunostymulatory, które w organizmie człowieka aktywują makrofagi, będące komórkami układu odpornościowego. Dzięki temu owsianka świetnie chroni przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Dodatkowo wykazano, że β-glukany zwiększają efektywność antybiotyków.
Agencja Żywności i Leków ustaliła, że 3 g β-glukanów i 30–35 g błonnika powoduje większą aktywność systemu odpornościowego. Dzięki owsiance na śniadanie naturalnie zwiększymy swoją odporność, co z pewnością przyda się w okresie zimowym.
Owsianka to jeden z wielu żywieniowych sposobów wspomagania naszej odporności. Warto je znać, szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień i grypy. Dzięki temu będziemy mogli uzupełnić naszą dietę w składniki pokarmowe niezbędne dla ochrony przed chorobami.