Odmłodzenie przez jedzenie – 8 wskazówek które warto znać!
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Pełny kolorów talerz będzie dla Nas najlepszym lekarstwem. Urozmaicona dieta dostarczy do organizmu wszystkich najważniejszych składników odżywczych wpływających korzystnie na stan naszej cery, włosów i paznokci.
Na tym jednak się nie skończy, zbilansowana dieta zapewnia odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu, m.in. dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom i innym związkom bioaktywnych. Przedstawię 8 wskazówek, które pomogą nam cieszyć się młodym wyglądem, a czasem nawet trochę cofnąć zmiany, które już zaszły w naszym ciele. Pamiętajmy jesteśmy tym co jemy!
8 wskazówek la zachowania zdrowia i młodego wyglądu
1. Wysypiaj się
Podczas snu organizm wytwarza największa ilość hormonu wzrostu (GH), którego niedobór może powodować spadek energii, depresję, otyłość a także zmniejszyć zdolności wysiłkowe. Zapewnijmy sobie dobową regenerację w postaci 7–8h snu. Ważne jest aby nie kłaść się zbyt późno, zaburza to normalny rytm naszego organizmu i nie pozwala na pełną odnowę. Wszyscy żyjemy w pędzie, ale możemy chyba pójść spać troszkę wcześniej i wstać, gdy słońce zajrzy nam przez okno, prawda?
2. Nawadniaj organizm
Zalecenia ogólne co do picia 2/2,5 litrów wody sprawdzą się w tym przypadku bardzo dobrze. Przecież organizm w dużej części składa się z wody. Już niewielki niedobór objawia się przesuszeniem skóry, przemęczeniem, bólem głowy i zaburzeniami koncentracji. Odpowiednie nawodnienie pozwoli zachować szybkie tempo metabolizmu, przez co nie dojdzie do zaburzeń w działaniu żadnego z narządów w nim będących. Pamiętajmy, że wysokie tempo metabolizmu pomaga w zachowaniu zgrabnej sylwetki, która nie tylko ze względów estetycznych jest tak korzystna. Mniej kilogramów to m. in. mniejsze obciążenie stawów czy serca.
W jaki sposób w takim razie nawadniać organizm? Woda niegazowana średnio zmineralizowana (jeśli nie ma ku temu przeciwskazań np. nadciśnienie) wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Odżywcze działanie mają tylko wody zawierające składniki mineralne. Obecnie na rynku występuje duża grupa wód smakowych, a ich sprzedaż rośnie szybciej niż wód czystych. Nie jest to jednak korzystny trend. Niektóre wody smakowe mogą zawiera nawet 10–12 łyżeczek cukru, czyli ze szklanką takiej wody wypijamy około 1,5–2 łyżeczki cukru. Kawa i mocna herbata mają działanie odwadniające, w związku z czym ich spożywanie powinniśmy ograniczyć do minimum, a herbatę czarną zamienić na szeroką gamę herbat ziołowych.
3. Wzbogać dietę o całą gamę witamin i składników mineralnych o działaniu przeciwutleniającym
„Sałatka, koktajl młodości” nie raz spotkaliśmy się z takimi nazwali potraw mających zapewnić nam młody wygląd. Nie jest to przypadkowe określenie, gdyż to warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych wpływających korzystnie na nasz organizm.
ORAC jest wyznacznikiem mocy antyoksydacyjnej danego produktu, to właśnie warzywa, owoce i suszone zioła posiadają najwyższe wartości. USDA sugeruje, że dieta bogata w przeciwutleniacze może spowolnić proces starzenia się.
Tylko dobrze naoliwiony łańcuch będzie działał bez zarzutu i tak samo sprawa się ma z naszym organizmem, dostarczenie składników do jego prawidłowego funkcjonowania zapewni nam długie lata w zdrowiu i pełnej aktywności.
Dlatego do dziennego jadłospisu musimy włączyć produkty zawierające całą serię „witamin młodości”, do których należą przede wszystkim C, E, A, kwas foliowy oraz karoteny. Zamieszczona poniżej tabela pokazuje produkty, z którymi warto się zaprzyjaźnić.
Produkty spożywcze | Działanie na organizm | Składniki odżywcze |
Ananas | Wykorzystywany w leczeniu otyłości ułatwia trawienie białek, tłuszczów i skrobi. Korzystnie wpływa na pracę serca, wątroby, nerek i naczyń wieńcowych. Zapobiegania rozwojowi osteoporozy. | Bogate źródło witaminy C oraz witamin A, B, PP, żelaza, wapnia oraz bromelainy, która skraca czas leczenia urazów |
Brokuły | Co ważne, wzmacniają odporność, mają silne działanie antyrakowe i pomagają w wytwarzaniu prawidłowych krwinek czerwonych, naprawę tkanek i komórek oraz wspomagają syntezę DNA. | Prawdziwa skarbnica antyoksydantów, są to m.in. beta-karoten, glukozynolany, izotiocyjaniany. |
Marchew | Ma działanie przeciwutleniające, pomaga w regulacji pracy jelit, odpowiada za zdrowe oczy, piękną skórę i lśniące włosy | Β-karoten, błonnik rozpuszczalny, witamina A |
Sok z buraków | Przedłuża naszą młodość m.in. wstrzymując następowanie menopauzy u kobiet. Dodatkowo sok z buraków pomaga w walce z chorobami układu krążenia i układu pokarmowego. | Zawiera betacyjany, betainy, błonnik, saponiny i kwas foliowy |
Szpinak | Jak twierdzą naukowcy, dieta bogata w szpinak pomaga zapobiegać wielu chorobom przedłużając naszą młodość i sprawność. | Bogate źródło żelaza, zawiera praktycznie wszystkie witaminy i składniki mineralne, których potrzebuje ludzki organizm. |
Owoce leśne w tym żurawina | Przedłużają naszą młodość bardzo korzystnie wpływając na kondycję skóry. Nie tylko ją nawilżają, ale także chronią przed działaniem wolnych rodników, regulują pH skóry i działają liftingująco | Źródło antocyjanów, witaminy C, kwercetyny, kwas elagowy |
Produkty zbożowe pełnoziarnistym | Zapobiegają powstawaniu zaskórników, a także przetłuszczaniu się skóry | Witaminy z grupy B |
Figi | Zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając procesom starzenia się organizmu, obniżają ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych, chronią serce, obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu. | Cenne źródło: błonnika, polifenoli (przeciwutleniacze), potasu, witaminy B6 |
4. Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty – dokonuj zdrowych wyborów
Niestety im produkt bardziej przetworzony tym mniej wartości odżywczych posiada. Zawiera stosunkowo dużo kalorii w porównaniu do wartości odżywczej jakie niosą. Często to właśnie błędy żywieniowe prowadzą do szybszego starzenia się organizmu. Zmiana nawyków może w rzeczywistości działać jak źródło młodości i to wcale nie jest bajka.
Im bliżej natury tym lepiej, wybieraj owoce zamiast batoników na przekąskę. Biały oczyszczony ryż zastąp brązowym. Staraj się nie używać półproduktów, np. budyniu, sosów obiadowych, zupek w proszku – są one źródłem konserwantów, barwników, znacznych ilości sodu powodujących zaburzenie homeostazy ustroju, prowadząc np. do zakwaszenia. Objawami będą m. in. przemęczenie czy pogorszenie stanu skóry.
5. Korzystaj z tłuszczu i białka o działaniu odmładzającym
Nie wszystkie tłuszcze są złe, niektóre są wręcz niezbędnym elementem zdrowej diety. W diecie odmładzającej istotnym elementem zbilansowanej podaży tłuszczów jest zapewnienie niezbędnej ilości kwasów omega-3, uczestniczących w zapobieganiu powstawania wielu chorób i dolegliwości związanych z procesem starzenia się.
produkt | Funkcja w organizmie |
Oliwa z oliwek | Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów (jednonienasyconych) i antyoksydantów (witamina E) opóźnia procesy starzenia. Szczególnie korzystny wpływ oliwa z oliwek posiada na naszą skórę. Dzięki niej skóra dłużej pozostaje sprężysta i pozbawiona zmarszczek. |
Orzechy włoskie | Zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż pozostałe orzechy! Dodatkowo, przeciwutleniacze zawarte w orzechach działają nawet do 15 razy efektywniej niż witamina E. Z jakich jeszcze innych powodów orzechy włoskie znalazły się na naszej liście odmładzającego jedzenia? Przede wszystkim dlatego, że są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez, poprawiają działanie układu krążenia i zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, obniżają ryzyko zachorowania m.in. na choroby serca, raka, kamice żółciową, cukrzycę typu 2, zawierają wysokie stężenie kwasów z grupy omega-3 i usprawniają metabolizm. |
Awokado | Zawiera glutation zwalczający wolne rodniki, magnez wpływa korzystnie na stan układu nerwowego, błonnik pomaga w utrzymaniu przewodu pokarmowego w dobrej kondycji, a kwas foliowy chroni przed chorobami serca i nowotworami. |
Ryby (dorsz, łosoś, sardynki, śledź) | Nasze babcie codziennie podawały naszym rodzicom tran. Nie bez powodu! Jest cennym źródłem witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jego spożywanie korzystnie wpływa na wzrok, skórę, kości oraz odporność całego organizmu. |
6. Włącz ćwiczenia do codziennego planu dnia
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą piramidy zdrowego żywienia, co powinno dać Nam do myślenia. Ruch może oszukać czas? Coś w tym jest. Osoby z większa niż przeciętną aktywnością fizyczną, która często łączy się z wyższa zawartością tkanki mięśniowej i wody, charakteryzują się niższym bądź adekwatnym do wieku biologicznego, wiekiem metabolicznym, który świadczy o stanie i „zużyciu” organizmu. Im bardziej dbamy o nasze ciało od wewnątrz i zewnątrz tym dłużej będziemy cieszyć się pełną sprawnością i młodym wyglądem.
Ćwiczenia pozwalają na dotlenienie wszystkich tkanek naszego ciała, a tlen jest niezbędny do ich prawidłowego funkcjonowania. Wszyscy wiemy, że długotrwałe przebywanie w pomieszczeniu zamkniętym, czy brak aktywności fizycznej wpływa na obniżenie koncentracji, większe zmęczenie, znużenie, które jest wynikiem m.in. niedostatecznego dotlenienia.
7. Zrezygnuj z palenia i innych używek
Wszędzie słyszy się o negatywnym wpływie palenia papierosów na stan zdrowia człowieka. Nie będzie niespodzianką informacja, że i w przypadku walki o młodość są one wykluczone. Składniki zawarte w papierosie przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry, powodują szarzenie cery. Wynika to z obniżania poziomu estrogenów odpowiedzialnych za jej dobrą kondycję. Zmarszczki wydają się nam wyznacznikiem procesu starzenia, a niestety osoby palące papierosy posiadają ich znacznie więcej. Palaczom towarzyszy ograniczenie przepływu tlenu wywołane np. rozedmą płuc czy oskrzeli. W związku z czym szybciej się męczą i mają mniej sił.
Konieczne jest również ograniczenie bądź rezygnacja z używek, takich jak: mocna kawa oraz herbata czy alkohol, które w nadmiarze szkodzą skórze. Jednym z negatywnych oddziaływań kofeiny jest szarzenie cery i rozszerzanie porów (kawa jednak ma też pozytywne właściwości, oczywiście przy zachowaniu racjonalnej ilości wypijanych filiżanek).
8. Uśmiechaj się! Śmiech to zdrowie
Tryptofan zawarty w wielu produktach spożywczych jest aminokwasem stymulującym produkcję serotoniny, a także prekursorem niacyny (wit. z grupy B). Serotonina jest neuroprzekaźnikiem o działaniu relaksującym, jej poziom zwiększa się w naszym organizmie także po wysiłku fizycznym. Każdy zna chyba uczucie satysfakcji i szczęścia z dobrze zrobionego treningu.
Spożywanie produktów zawierających tryptofan chronić może przed depresją, niepokojem czy bezsennością, poprawia ogólny nastrój. Jedzmy „na szczęście”: banany, drób, chude produkty mleczne, rzepę i brukiew w towarzystwie produktów bogatych w węglowodany zapewniające lepsze wchłanianie tryptofanu.
W kwestii podsumowania najlepszym rozwiązaniem dla zachowania młodości i przeciwdziałania naturalnym procesom starzenia się organizmu, jest zbilansowana urozmaicona, kolorowa dieta. Ale jak to zrobić? Oto kilka przykładów posiłków stających w obronie naszej młodości.
W swojej diecie korzystam z soków owocowo-warzywnych które sam wyciskam. Piję codziennie takie soki wg. zaleceń terapiasokami.pl/odmladzanie-komorek. Witaminy i enzymy zawarte w sokach dbają o moje zdrowie i wygląd oraz dają dużo energii. Mimo swoich lat wyglądam i czuję się młodziej. Uprawiam też sport i aktywnie spędzam wolny czas na świeżym powietrzu.
Droga Pani, kawa jest zdrowa, tylko trzeba wiedzieć jaka i w jakiej ilości; mięso jest źródłem białka słuzącego odbudowie komórkowej – tylko znowu trzeba wiedzieć ile i jakiego mięska trzeba; warzywa i owoce – tez troszke trzeba ale z zachowaniem umiaru i wiedzy o tym, co z nich jest nam naprawde potrzebne, wszak organizam ludzki nie trawi błonnika (rozpuszczalnego i nieorzpuszczalnego); jest taki film „C.K.dezerterzy: i cytat: -po co panowie oficerowie pija czarna kawę? – żeby gówno glanc miało! I tak jest z warzywkami – powoduja wypełnienie kiszek, wzmożenie perystaltyki i troche podkarmiają naszych lokatorów – florę bakteryjną. Jaja, masło, mięso, codzienna porcja Omega-3 i Omega 6 w odpowiednich proporcjach i z odpowiednich olejów odpowiednio uzyskanych – to jest zgodne z biochemia człowieka i fizjologia. Porca ruchu, odpowiednie oddychanie i spoko, wracamy do zdrowia lub zachowujemy zdrowie. A na początek radze poczytać biochemie i i fizjologię. Wtedy dopiero można mówic co jest cacy a co be. [moderacja obraźliwych treści]
Wszystkie produkty mają swoje dobre i złe oddziaływanie na organizm człowieka. Najważniejsze jest, aby nasz dieta odpowiadała na wszystkie jego potrzeby – to prawda. W naszym artykule uwzględniliśmy jednak produkty o działaniu „odmładzającym”, czyli bogate w przeciwutleniacze, lekkie i zdrowe. Kawa pod tym względem nie do końca się do nich zalicza, co nie umniejsza jej pozytywnym właściwościom w innych aspektach np. przyspiesza metabolizm, co może mieć pozytywny wydźwięk w procesie odchudzania. Zachęcamy do ponownego przeczytania artykułu aby w pełni zrozumieć jego sens.
A ja się zgadzam z artykułem, ponieważ zrobiłam na sobie mały eksperyment. Na kilka miesięcy zaprzestałam picia czarnej kawy, herbaty. Starałam się jeść produkty które „nawilżają”: czyli dużo owoców. Postawiłam także na warzywa, zielony jęczmień. Samodzielnie wyciskałam soki. Cera była jednolita, dobrze napięta, zmarszczki się spłyciły. Była poprostu świetnie nawilżona. Obecnie wróciłam do picia kawy i muszę przyznać że bardzo szybko cera zrobiła się cieniutka i mega przesuszona. Z całą pewnością mogę potwierdzić że jeśli chodzi o kawę czy herbatę to nie wpływają one dobrze na młodzieńczy wygląd mojej cery.