bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ocet ryżowy – właściwości. Jak go zrobić? Czym zastąpić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy – właściwości. Jak go zrobić? Czym zastąpić ocet ryżowy?

ocet ryżowy właściwości zastosowanie jak zrobić
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Ocet ryżowy wykorzystywany jest nie tylko do sushi, ale również do innych dań orientalnych, marynat czy warzyw. Celem dodania go do potraw jest nadanie potrawie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych oraz przedłużenie trwałości potraw. Czy ocet ryżowy wykazuje właściwości prozdrowotne?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ocet ryżowy
  • Ocet ryżowy – właściwości
  • Jak zrobić ocet ryżowy?
  • Czym zastąpić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy

Ocet ryżowy wytwarzany jest z fermentowanego ryżu lub wina ryżowego. Sporządzany jest w kilku państwach azjatyckich, czego efektem są różnice w smaku. Wyróżnia się odmianę japońską oraz chińską. Japoński ocet ryżowy jest łagodniejszy w smaku. Natomiast chiński jest kwaśniejszy i bardziej cierpki. To właśnie ten ocet jest najpopularniejszy w restauracjach sushi w Stanach Zjednoczonych i Europie. Czasami bywa aromatyzowany sosem sojowym, suszonymi płatkami rybnymi, owocami cytrusowymi, imbirem, płatkami chili, sezamem lub goździkami. Na rynku istnieją również inne odmiany octu ryżowego. Czerwony i czarny produkowany jest w Chinach. Czarny wytwarza się na bazie słodkiego ryżu, czasami może zawierać również sorgo lub proso. Najczęściej przybiera ciemną barwę, od czerwieni po czerń.

Warto wiedzieć, że im ciemniejsza barwa octu, tym intensywniejszy smak. Natomiast biały ocet ryżowy jest najbardziej zbliżony smakowo do octu spirytusowego, z tym że jest nieco łagodniejszy. Stosowany jest najczęściej do marynowania warzyw bądź do dań słodko-kwaśnych. Jednak najzdrowszy jest ocet brązowy, który wykazuje wiele korzystnych dla człowieka właściwości. Istnieje także winny ocet ryżowy, który, jak sama nazwa wskazuje, powstaje na bazie wina.

Ocet ryżowy – właściwości

Ocet ryżowy wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Zalecany jest dla osób borykających się z nadmierną masą ciała, ponieważ wspomaga proces odchudzania. Bardzo często wykorzystywany jest przy zaburzonej gospodarce lipidowej, gdyż obniża poziom „złego” cholesterolu. Olej ryżowy wzmacnia również układ odpornościowy poprzez zwalczanie wolnych rodników oraz wspomaga pracę układu krwionośnego. Ponadto ma wyraźne właściwości antybakteryjne.

Jak zrobić ocet ryżowy?

Przepis na ocet ryżowy wydaje się banalnie prosty. Jednak okazuje się, że jego przygotowanie wcale proste nie jest. Ocet powstaje na drodze fermentacji alkoholowej i octowej składników na bazie ryżu. 

Przepis na ocet ryżowy

Składniki:

  • sypki ryż,
  • cukier,
  • rodzynki,
  • sok z cytryny,
  • pożywki oraz drożdże winne

Sposób przygotowania: Opłukane rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż napęcznieją. Drożdże winiarskie rozrobić według przepisu na opakowaniu. Ryż opłukać i wsypać na dno gąsiora. Ryż zalać wodą z cukrem, sokiem z cytryny, pożywką i rozdrobnionymi drożdżami. Gąsior zamknąć rurką fermentacyjną tak, aby powietrze nie dostało się do środka. Wino odstawić w ciepłe miejsce na około 6 tygodni. Następnie odkorkować butelkę i przykryć wieczko cienką warstwą gazy tak, aby powietrze dostało się do środka. Odstawić wino na około 2 tygodnie, a następnie zlać ocet przez gazę (aby zatrzymać osad) do szklanych butelek i szczelnie zakorkować. Powstały ocet ryżowy przechowywać w temperaturze pokojowej.

rozwiń

Czym zastąpić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy można znaleźć najczęściej w specjalistycznych działach sklepów, gdzie występują różnorodne składniki niezbędne do przygotowania sushi. Jeśli jednak nie uda nam się go nabyć, można zastąpić go octem winnym, ewentualnie jabłkowym. Ocet winny charakteryzuje się łagodnym, delikatnym smakiem. Jest znakomitym dodatkiem do sosów i potraw słodko-pikantnych. Stanowi również doskonałą bazę do marynowania mięs lub przygotowywania sosów do pieczeni.

Ocet ryżowy jest podstawowym składnikiem sushi. Sprawdzi się u osób z nadmierną masą ciała oraz z zaburzoną gospodarką lipidową. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości ocet ryżowy coraz częściej powinien gościć w naszych domach.

Dla porównania poczytaj na temat octu spirytusowego!

Literatura:

W. A. Spinosa, V. Santos, D. Galvan i in., „Vionegar rice produced by a submeraged fermentation process from alcoholic fermented rice”, Food science and Technology, 2015, 196–201.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
pcet jabłkowy na skórę włosy jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy – na włosy,…

Już od wieków stosowany jako domowy lek na wiele dolegliwości. Ocet jabłkowy oprócz cennych właściwości posiada wiele zastosowań. Wytwarzany jest za pomocą fermentacji soku z jabłek, dzięki czemu zyskuje bardzo… Czytaj dalej...
Ocet balsamiczny właściwości, zastosowanie, przepisy

Ocet balsamiczny – właściwości, zastosowanie,…

Ocet spirytusowy, ocet winny, jabłkowy czy też balsamiczny. Każdy z wymienionych posiada odmienne właściwości wpływające na nasz organizm oraz poprawiające jakość smakowo-organoleptyczną potraw. Ocet balsamiczny o gęstej konsystencji i ciemnobrązowym… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.