Nawyk podjadania – przyczyny powstania i sposoby zwalczania
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Wiele osób odchudzanie lub trzymanie się diety identyfikuje z głodzeniem się, co jest najgorszą opcją z możliwych. Podczas głodówki organizm walczy, ponieważ nie ma energii potrzebnej do funkcjonowania, a jest ona niezbędna do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych jak np. oddychania czy myślenia. Tym sposobem uruchamiane są w organizmie reakcje obronne w obawie przed głodem, które wpływają na wzrost tkanki tłuszczowej. Magazynowanie energii jest pozostałością po praprzodkach, u których często występowały okresy niejedzenia. Nie ma sensu głodzić się, ponieważ może to przynieść opłakane skutki. Świadome odchudzanie zaczyna się od zmiany sposobu myślenia.
Dieta to regularne jedzenie o stałych porach oraz dobieranie produktów pod kątem składników odżywczych, minerałów oraz witamin. W chwili, gdy zaczynamy wprowadzać ograniczenia w jedzeniu posiłków niszczymy swój organizm od środka. Kiedy dodatkowo okazuje się, że te posiłki są dostarczane w małych ilościach zaczynamy coraz częściej odczuwać głód i podjadamy. Najczęściej chwytamy to, co akurat znajduje się pod ręką, a co niekoniecznie wpisuje się w założenia zdrowego stylu życia.
Czym jest bilans energetyczny?
Bilans energetyczny to stosunek spożytego pokarmu do wydatku energetycznego. Kiedy bilans energetyczny jest dodatni – oznacza to, że ilość spożytego pokarmu jest za duża w stosunku do wydatku energetycznego organizmu – zwiększa się masa ciała. Z kolei ujemny bilans energetyczny oznacza, że jeżeli w dłuższym okresie będziemy dostarczać mniej energii niż spożytkujemy to zaczniemy chudnąć. Każdy ma indywidualne zapotrzebowanie na kalorie, swój bilans energetyczny bardzo łatwo da się obliczyć.
Trzeba mieć na uwadze, że aby organizm zaczął zużywać zapasy tkanki tłuszczowej jakie mamy – nie można przekraczać ustalonej puli kalorii codziennego spożycia, ponieważ tylko przyczyniamy się do ich powiększenia. Wymaga się więc, aby dieta została stworzona w rozsądny sposób.
Brak odpowiedniej edukacji żywieniowej prowadzi do tego, że:
- jemy o nieregularnych porach. Często wychodzimy z domu bez śniadań, a główny posiłek konsumujemy wieczorem – prowadzi to do podjadania pomiędzy posiłkami;
- jemy wtedy, gdy nasz głód osiąga apogeum – jemy wtedy bardzo szybko, ponieważ jesteśmy bardzo głodni;
- spożywamy posiłki podczas np. oglądania telewizji, przeglądania stron internetowych czy gazety – brak organizacji własnego czasu na rzecz obowiązków, odpoczynku oraz jedzenia;
- doprowadzamy do sytuacji, w której jesteśmy bardzo głodni i jemy posiłek nie skupiając się na tym – zjadamy zdecydowanie więcej aniżeli ustalona ilość kalorii;
- nie potrafmy ocenić odpowiedniej ilości jedzenia – prowadzi to do tego, że dojadamy po posiłku, aby tylko jedzenie się nie zmarnowało;
- pijemy za mało wody – jest to bardzo poważny problem, zwłaszcza podczas stosowania diety oraz uprawiania aktywności fizycznej;
- zapominamy o właściwej obróbce żywności – smażenie śmiało można zastąpić duszeniem bądź gotowaniem.
Jak świadomie wybierać przekąski?
Przyczyny podjadania mogą być różne, koniecznie trzeba zastanowić się nad własnym motywem. Zazwyczaj podjadanie bierze się z nieregularnych posiłków, które powodują obniżenie cukru we krwi, co wzmaga apetyt i zmusza do jedzenia, aby uzyskać energię do działania. Pierwszym krokiem do porzucenia nawyków jest świadomość zachowań, które weszły nam w nawyk. Konieczne staje się więc zapisywanie spożywanych przez nas produktów. Tym sposobem będzie można wyeliminować złe przyzwyczajenia.
Regularne posiłki będą w stanie zlikwidować podjadanie, ponieważ organizm nie będzie domagał się jedzenia, jeżeli energia będzie systematycznie mu dostarczana. Poprzez kontrolę tego co jemy, jesteśmy w stanie zmniejszyć ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Jeżeli mimo wszystko mamy potrzebę zjedzenia czegoś pomiędzy posiłkami – zastąpmy niezdrowe przekąski orzechami, warzywami bądź owocami. Miejmy pod ręką marchewkę pociętą w słupki, zabierzmy ze sobą jogurt lub koktajl owocowy z płatkami zbożowymi, przygotujmy kanapki z warzywami lub twaróg.
Odpowiednio przygotowani będziemy w stanie poradzić sobie z napadem głodu w najmniej spodziewanym momencie.