bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Przekąski nie muszą kojarzyć się tylko i wyłącznie z batonikami i chipsami. Można je przygotować w domu z dostępnych pod ręką składników, a ich jakość, walory smakowe i zdrowotne będą na najwyższym poziomie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przepisy na zdrowe przekąski

Przepisy na zdrowe przekąski

Przepis na domowe lody bananowe (borówkowe, truskawkowe itp. owoce dowolne)

Składniki na 2 porcje:

    • 1 dojrzały mrożony banan
    • cynamon, mięta lub ulubione przyprawy
    • 30 g orzechów (dowolne) lub wg. uznania rodzynki, morele suszone
    • 1 duża łyżka masła orzechowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • sól himalajska/morska
    • wiórki kokosowe
    • opcjonalnie: szczypta stewii lub cukru brązowego

Przygotowanie:

    • Banana na ok. godzinę umieść w zamrażarce (jeśli masz blender z opcją kruszenia lodu możesz użyć zwykłego banana i dodać kostki lodu). W tym czasie możesz posiekać orzechy.
    • Do blendera wrzuć posiekanego mrożonego banana, dodaj masło orzechowe oraz opcjonalnie słodzik wraz z ulubionymi przyprawami i zmiksuj na gładką masę. Skrop sokiem z cytryny i dokończ blendować.
    • Masę wymieszaj z resztą składników (orzechami, rodzynkami itp.).
    • Uformuj dowolne kulki lub kształty wg. uznania i zajadaj bez mrożenia.
rozwiń
Domowe lody bananowe.

Domowe lody bananowe.

Niskokaloryczna dieta nie oznacza rezygnacji z lodów i innych pysznych smakołyków, wystarczy kontrolować ich skład i jakość. Orzechy podnoszą nieco kaloryczność tak przygotowanych lodów, jednak są to kalorie napędzające nasz metabolizm i bogate w mnóstwo wartościowych składników odżywczych, stąd nie należy się ich obawiać. Istnieje wręcz przekonanie, że orzechy zawierają tzw. ujemne kalorie, ze względu na ilość energii, jaką organizm zużywa trawiąc je oraz gryząc. Ilość, jaka zazwyczaj jest przyswajana w procesie trawienia to ok. 50–60%, reszta jest wydalana, pobudzając perystaltykę jelit. Banan zapewni dawkę serotoniny, węglowodanów o średnim IG oraz witamin i minerałów. Unikając dodatków cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, który jest częstym gościem kupnych lodów, rezygnujemy ze sporej ilości pustych, dodatkowych kalorii. Pamiętajmy, że takie lody należy wliczyć w bilans kaloryczny oraz potraktować jako jeden z posiłków w ciągu dnia, a nie jako dodatek do potraw.

Przepis na muffinki proteinowe LOW CARB z czerwonej fasoli

Składniki na ok. 18 sztuk:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 1 miarka odżywki białkowej
  • 2 jajka
  • 1–2 łyżki kakao lub pokruszona gorzka czekolada 90% kakao
  • cynamon, gałka muszkatołowa, imbir itp.
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy/migdałowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 2 paski gorzkiej czekolady (do polewy)

Przygotowanie:

  • Wyjmujemy fasolę z puszki i wyciągamy na sitko, aby cała zalewa została odsączona. Przelewamy kilka razy wodą, by pozbyć się soli.
  • Blendujemy fasolę z resztą składników, na samym końcu dosypujemy odżywkę białkową i miksujemy delikatnie całość.
  • Przekładamy masę do foremek na muffinki. Możemy pomiędzy dwie warstwy masy w jednej foremce, umieścić np. posiekane drobno orzechy, odrobinkę masła orzechowego czy dżemu niskosłodzonego dla smaku.
  • Pieczemy ok. 20–25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Rozpuszczamy na spodeczku w mikrofali paski czekolady gorzkiej (ok.1–2 minut na średniej mocy) i polewamy nią wyjęte z piekarnika muffinki, po czym posypujemy całość wiórkami kokosowymi.
rozwiń
Domowe muffinki niskowęglowodanowe.

Domowe muffinki niskowęglowodanowe.

Muffinki fasolowe to świetna propozycja dla osób trzymających węglowodany w ryzach, w smaku są natomiast przepyszne i niewiele różnią się od zwykłych muffinek z mąką i cukrem. Fasola dostarczy nam węglowodanów o niskim indeksie, sporo błonnika oraz witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, w tym układu nerwowego i mięśniowego. Gorzka czekolada dostarczy wielu antyoksydantów, poprawi nastrój i zapewni nam odpowiednią dawkę błonnika. Tak przygotowane muffinki są niskokaloryczne i bardzo smaczne, można zajadać bez wyrzutów sumienia.

Przepis na szybkie batoniki energetyczne

Składniki na ok. 2 porcje:

    • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (w płynnym stanie)
    • 3 łyżki masła orzechowego – najlepiej takiego 100% orzechów bez zbędnej soli i cukrów
    • 100 g płatków jaglanych lub orkiszowych

Dodatki:

    • 3–4 łyżki ziaren sezamu
    • 1–2 łyżki nasion chia
    • 1–2 łyżek kakao lub pokruszonej czekolady gorzkiej 90% kakao
    • 1–2 łyżek rodzynek lub posiekanych moreli suszonych

Przygotowanie:

  • Całość mieszamy w misce aż do połączenia wszystkich składników. Najlepiej najpierw wymieszać bazę: płatki, masło i olej, a następnie dodać resztę. Jeśli olej jest w stanie stałym, można umieścić odpowiednią ilość w miseczce i na 1–2 minuty włożyć ją do ciepłej wody.
  • Gotową masę przekładamy do pudełka najlepiej plastikowego i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę (do czasu, aż olej stężeje i zmieni formę na stałą).
  • Po godzinie wyjmujemy z lodówki i tniemy na dowolną ilość kawałków.
rozwiń

Takie batoniki to samo zdrowie i mnóstwo energii. Dostarczają sporej ilości zdrowych tłuszczów, a także średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które błyskawicznie wyzwalają w organizmie pokłady energetyczne, nie mając tendencji do magazynowania w tkance tłuszczowej. Płatki jaglane to dobre, bezglutenowe źródło węglowodanów, a także produkt bardzo dobrze odkwaszający i śluzotwórczy, oczyszczający z toksyn. Gorzka czekolada i kakao to źródło antyoksydantów i dobrego nastroju, a sezam i nasiona Chia dostarczą odpowiedniej ilości błonnika i kwasów Omega-3. Masło orzechowe sprawi, że konsystencja batoników będzie bajecznie chrupiąca i kremowa. Takie batoniki świetnie nadają się na letnie wyprawy, jako posiłek w pracy czy na uczelni oraz przekąska energetyczna w ciągu dnia.

Zdrowych propozycji na przekąski jest mnóstwo, ogranicza nas tylko wyobraźnia i oczywiście ilość składników, warto jednak używać takich produktów, które są jak najbardziej wartościowe i pobudzają nasz metabolizm – orzechów, nasion, olejów i mnóstwa przypraw.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Zofia Mikoś
Zofia Mikoś , Dietetyk i instruktor kulturystyki. Interesuje się ziołolecznictwem i promocją zdrowia
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    zdrowe przekąski
    zdrowe przekąski

    Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

    16

    10 przepisów na pyszne pasty do chleba

    właściwości szałwii hiszpańskiej

    Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

    fit przekąski z cukinii frytki z cukinii chipsy z cukinii

    Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

    Słodycze dla dzieci
    słodycze

    Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

    rodzynki właściwości rodzaje
    1

    Rodzynki – rodzaje, właściwości. Rodzynki a odchudzanie. Czy rodzynki są zdrowe?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.