Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3

16 18 20

Medycyna naturalna od lat stosowana jest w krajach Europy Wschodniej. Obecnie zyskuje ona coraz większą sławę w innych państwach, między innymi w Polsce. Społeczeństwo coraz chętniej sięga po naturalne środki lecznicze zamiast tych produkowanych przemysłowo. Jedną z chorób, której występowaniu można zapobiegać dzięki stosowaniu naturalnych środków jest depresja. Poznaj jakie substancje uznawane są za naturalne antydepresanty.

Naturalne antydepresanty

Depresja jest coraz częściej spotykaną chorobą, która dotyka osób w różnych grupach wiekowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia choroba ta znajduje się na czwartym miejscu najpoważniejszych zaburzeń zdrowotnych. Bardzo duża część osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że cierpi na depresję. Jej najczęstszymi objawami są:

  • utrata poczucia humoru,
  • smutek,
  • poczucie bezsilności,
  • zły nastrój,
  • złość,
  • ciągła irytacja,
  • brak odczuwania przyjemności,
  • przygnębienie,
  • poczucie winy,
  • poczucie własnej bezużyteczności,
  • apatia.

W walce z depresją pomocne mogą okazać się nasze codzienne nawyki żywieniowe. Zamiast codziennie wypijać garść leków przeciwdepresyjnych warto wzbogacić swoją dietę w naturalne antydepresanty.

Dziurawiec

Ziele dziurawca zwyczajnego jest przede wszystkim stosowane w leczeniu stanów depresyjnych, zmniejszaniu bólów migrenowych oraz w bezsenności. Składnikami aktywnymi dziurawca są:

  • hiperycyna,
  • pseudohiperycyna,
  • lawonoidy: rutyna, kwercytyna i hiperozyd,
  • hiperforyna,
  • garbniki,
  • witamina A i C,
  • olejki eteryczne.

Dziurawiec swoje działanie antydepresyjne przede wszystkim zawdzięcza zawartej w nim hiperycynie i pseudohiperycynie. Substancje te działają hamująco na rozkład serotoniny, a jej niedostateczna ilość w organizmie powoduje objawy lęku, złości, przygnębienia oraz złego nastroju. Z przeprowadzonych w 2002 roku badań wynika, że ziele dziurawca posiada porównywalną skuteczność w leczeniu depresji do leków przeciwdepresyjnych.

Czekolada

Czekolada również uważana jest za naturalny antydepresant. Mowa tutaj oczywiście o prawdziwej, gorzkiej czekoladzie. Czekolada poprawia przepływ krwi do mózgu, dzięki czemu jest on dotleniony i lepiej funkcjonuje. Pomaga ona również w poprawie koncentracji, nastroju oraz wzmaga produkcję dopaminy, endorfin i serotoniny, które uważane są za hormony szczęścia. Związki zawarte w czekoladzie:

  • poprawiają samopoczucie,
  • działają relaksująco,
  • powodują uczucie radości, szczęścia.

Gorzka czekolada posiada również liczne polifenole, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu jej spożywanie może spowalniać procesy starzenia, pomagać w zapobieganiu występowania nowotworów, chorobie niedokrwiennej serca, chorobom układu naczyniowego i wielu innych.

Witamina B

Bardzo dużą rolę w walce z depresją odgrywają również witaminy z grupy B. Ich głównymi źródłami są:

  • orzechy,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • nabiał,
  • różne rodzaje mięs,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • otręby,
  • awokado,
  • ziemniaki,
  • banany,
  • owoce cytrusowe,
  • warzywa (szczególnie ciemnozielone).

Każda witamina z grupy B posiada inne właściwości, wszystkie jednak wykazują działanie antydepresyjne. Pomagają one w walce ze stresem, pomagają koić nerwy, korzystnie wpływają na układ nerwowy, odgrywają ważną rolę w produkcji serotoniny i dopaminy (hormonów szczęścia) oraz pomagają w zachowaniu dobrego samopoczucia. Ich niedobór może objawiać się między innymi stanami depresji, osłabieniem, zmęczeniem, zaburzeniami pamięci, bezsennością, zaburzeniami koncentracji, apatią, otępieniem, drażliwością, lękiem oraz niepokojem.

Witamina D

Równie ważna w walce z depresją okazuje się również witamina D. Jej głównymi źródłami są:

  • tłuste ryby morskie,
  • mleko,
  • żółte sery,
  • jaja (a w szczególności żółtko).

Witamina D jest syntetyzowana jest głównie przez organizm ludzki pod wpływem słońca, dlatego powinna być ona suplementowana w okresach jesienno-zimowych. Oprócz działania antydepresyjnego odrywa ona również istotny wpływ na układ immunologiczny, nerwowy, mięśniowy oraz kostny. Jej niedobór wiąże się z wystąpieniem zaburzeń w wyżej wymienionych układach oraz ogólnym osłabieniem organizmu.

Badania przeprowadzone w 2011 r. w USA potwierdzają, że witamina D odgrywa ważną rolę w leczeniu depresji. Badając ponad 12 000 osób, aż u 50,7% stwierdzono zbyt niski poziom witaminy D, natomiast u osób wcześniej cierpiących na depresję, ryzyko nawrotu choroby było znacznie większe niż u osób z odpowiednim poziomem witaminy D.

Żeń-szeń

Korzeń żeń-szenia jest rośliną popularnie występującą w Chinach. W badaniach przeprowadzonych w 2010 roku żeń-szeń podawany myszom wykazywał silne działanie przeciwlękowe oraz przeciwdepresyjne. Korzeń żeń-szenia wykazuje szereg właściwości leczniczych, między innymi:

  • dodaje energii,
  • podnosi witalność,
  • zwiększa odporność na stres,
  • ma działanie przeciwutleniające,
  • poprawia pamięć oraz zwiększa koncentrację,
  • poprawia działanie układu odpornościowego,
  • wpływa korzystnie na poziom dopaminy oraz serotoniny.

Z tych względów wyciąg z żeń-szenia jest wykorzystywany w leczeniu stanów depresyjnych, bezsenności i nerwicy.

Kwasy omega-3

Ostatnim omawianym naturalnym antydepresantem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega m.in. korzystnie wpływają na pracę serca, układu odpornościowego, regulują stężenie cholesterolu we krwi. Badania dowodzą jednak, że kwasy omega-3 wykazują również działanie antydepresyjne. Z pomiarów opublikowanych w 2012 roku przez Journal of Clinical Pharmacology wynika, że już po 4 tygodniach suplementacji kwasów omega-3 u badanych wystąpiło zmniejszenie objawów depresji oraz ogólna poprawa samopoczucia. Ze względu na liczne zalety warto zatem zadbać o to, aby w diecie pojawiły się odpowiednie ilości kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA), które przede wszystkim można znaleźć w:

  • rybach morskich,
  • owocach morza,
  • siemieniu lnianym,
  • orzechach włoskich,
  • migdałach,
  • oleju lnianym,
  • oleju rzepakowy,
  • produktach sojowych.

Niestety dieta przeciętnego Polaka nie obfituje w tłuszcze omega-3, zamiast tego w diecie przeważają nasycone tłuszcze trans.

Dziurawiec zwyczajny, gorzka czekolada, witaminy z grupy B, witamina D, wyciąg z korzenia żeń-szenia oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 uznawane są za naturalne środki o działaniu antydepresyjnym. Wpływają one pozytywnie na produkcję dopaminy, serotoniny, endorfin, zmniejszają poziom stresu, działają relaksująco oraz poprawiają ogólne samopoczucie. Warto zatem wzbogacić swoją dietę w te składniki, aby zapobiec wystąpieniu depresji oraz wielu innych chorób.

Literatura:

  1. Wang J., Flaisher-Grinberg S., Li S., Liu H., Sun L., Zhou Y., Einat H, Antidepressant – like effects of the active acidic polysaccharide portion of ginseng in mice., Journal of Ethnopharmacology, 2010, s. 65-69.
  2. Pełka-Wysiecka J., Samochowiec J., Depresja – czy faktycznie zróżnicowana farmakoterapia?, Psychiatria, 2014, s. 141-147.
  3. Gertsik L., Poland R.E., Bresee C., Rapaport M. H., Omega-3 Fatty Acid Augmentation of Citalopram Treatment for Patients with Major Depressive Disorder, Journal of Clinical Psychopharmacology, 2012, s. 61–64.
  4. http://dietetycy.org.pl/omega-3-jaka-zywnosc-zawiera-te-kwasy-tluszczowe/
  5. Kasper S., Dienel A., Cluster analysis of symptoms during antidepressants treatment with Hypericum extract in mildly to moderately depressed out-patients, Psychopharmacology, 2002, s. 301-308.
  6. Knefel K., Hese R. T., Kwasy omega-3 a zaburzenia depresyjne, lękowe i schizofrenia, Psychiatria w Praktyce Klinicznej, 2009, nr 3.
  7. Płudowski P., Kaczmarewicz E. i wsp., Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej: Rekomendowane dawki witaminy D dla populacji zdrowej oraz dla grup ryzyka deficytu witaminy D, Endokrynologia Polska, 2013.
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3 - 3.9/5. Oddano 16 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • STOKROTKA 07.11.2018, 3:40

    CZEKOLADA I KWASY OMEGA 3 ZAWIERAJĄ KWAS WALPROINOWY – LEK STABILIZUJĄCY NASTRÓJ, STOSOWANY W CHOROBIE AFEKTYWNEJ DWUBIEGUNOWEJ, PADACZCE I MIGRENIE
    I TAKIE SĄ FAKTY , NAUKOWO ZRESZTĄ POTWIERDZONE I RÓWNIEŻ POTWIERDZONE BADANIAMI LABORATORYJNYMI. PO ZJEDZENIU CZEKOLADY 2OO G STWIERDZA SIĘ W SUROWICY KRWI OBECNOŚĆ KWASU WALPROINOWEGO.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone