Gorzka czekolada. Skład, właściwości oraz jej wpływ na ciążę i cukrzycę
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Jest najzdrowszym rodzajem czekolady, zastępuje inne słodkie przekąski, które oprócz węglowodanów i kalorii nie wnoszą żadnych korzyści. Od czasu do czasu można zafundować sobie kawałek czarnej słodyczy.
Czekolada produkowana jest z ziaren kakaowca. Roślina ta jest dobrze znana i wykorzystywana już od wieków. Pozytywne oddziaływanie gorzkiej czekolady na organizm człowieka zostało potwierdzone naukowo.
Gorzka czekolada
Kakaowiec oraz ziarna, z których produkowana jest czekolada, zostały docenione już wieki temu przez Azteków. Obecnie nie wyobrażamy sobie świata bez czekolady i wspaniałego smaku jaki nam oferuje. Czekolada i kakao to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych produktów naszych czasów.
Gorzka czekolada, oprócz walorów smakowych, posiada liczne właściwości zdrowotne oraz wiele składników mineralnych oraz flawonoidów. W zależności od rodzaju, gorzka czekolada różni się procentową zawartością kakao od 70 do nawet 99%. Czekolada z zwartością 99% ziaren kakaowca jest bardzo gorzka i ciemna, a jej smaku poszukują i doceniają prawdziwi koneserzy.
Gorzka czekolada – skład
W gorzkiej czekoladzie w zależności od % zawartości kakao, znajdujemy wiele składników odżywczych. Stanowi dobre źródło: witaminy A, która wpływa na poprawę wzroku, witaminy D wzmacniającą kości, witamin z grupy B, które są niezbędne w procesach metabolicznych na poziomie komórkowym oraz witaminy młodości – E, która spowalnia procesy starzenia. Nie mało w gorzkiej czekoladzie ukrywa się także składników mineralnych. Już 1 kawałek czekolady dostarcza żelaza, zapobiegającego niedokrwistości i wzmacniającego organizm, wapnia, który buduje układ kostny oraz fosforu i potasu, ważnych pierwiastków, zapewniających prawidłową pracę i funkcjonowanie organizmu. Cynk i selen także wchodzi w skład gorzkiej czekolady oraz cenny magnez, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
Niebagatelne znaczenie ma wysoka zawartość polifenoli i flawonoidów, pełniących rolę antyoksydantów. Natomiast zawartość kofeiny i teobrominy w naturalny sposób pobudza i dodaje energii. Oprócz tego, oczywiście gorzka czekolada zawiera węglowodany i tłuszcze.
Gorzka czekolada – właściwości
Czekolada gorzka posiada liczne właściwości lecznicze oraz wzmacniające i poprawiające funkcjonowanie organizmu. Na przestrzeni lat, wiele przeprowadzonych badań potwierdziło korzystne działanie gorzkiej czekolady na organizm człowieka. Okazuje się, że regularne spożycie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia. A to wszystko za sprawą flawonoidów, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Zapobiegają wielu chorobom, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a nawet w dużym stopniu pomagają zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca. Regulują ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają stan naczyń krwionośnych, a także hamują proces agregacji płytek krwi. Ponadto flawonoidy przeciwdziałają utlenianiu frakcji cholesterolu LDL, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe. Oprócz naturalnych flawonoidów, polifenole również korzystnie wpływają na pracę serca.
Teobromina, oprócz właściwości pobudzających, działa oczyszczająco na organizm, wspiera pracę nerek oraz posiada właściwości moczopędne.
Po zjedzeniu kawałka czekolady czujemy się szczęśliwsi, pełni energii, a to za sprawą zwiększonej produkcji serotoniny oraz działania kofeiny. Magnez i kofeina zawarte w gorzkiej czekoladzie świetnie sprawdzają się w stanach zmęczenia, kiedy narażeni jesteśmy na bardzo intensywny wysiłek, szczególnie umysłowy. Poprawia koncentrację i myślenie. Co ciekawe, gorzka czekolada świetnie wpływa na kondycję skóry oraz chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Gorzka czekolada w ciąży
Czekolada jest produktem wysokokalorycznym, który zawiera kofeinę. Jednak zawartość innych substancji odżywczych i związków antyoksydacyjnych, sprawia, że znacznie podnosi się jej wartość. W przeprowadzonych badaniach na temat wpływu czekolady na przebieg ciąży, pojawiają się wnioski o korzystnym działaniu niewielkich ilości gorzkiej czekolady. A to za sprawą poprawy nastroju i zmniejszonego poziomu stresu, spowodowanego w głównej mierze zwiększoną produkcją serotoniny. Dzięki temu płód nie jest narażony na niekorzystne emocje. Ponadto zawarte w gorzkiej czekoladzie składniki dobrze wpływają na ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając jego wahaniom oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Trzeba mieć jednak na uwadze, że jest to produkt o wysokiej zawartości kalorii oraz zawierający kofeinę, dlatego należy rozważnie dozować kostki ciemnej czekolady.
Gorzka czekolada a cukrzyca
Niedawno przeprowadzone badania amerykańskich naukowców dowodzą, że zawarty w kakao (a co za tym idzie, także w gorzkiej czekoladzie) pewien typ antyoksydantu, może zapobiegać powstawaniu nadwagi i otyłości, a także obniża poziom glukozy we krwi. Na tej podstawie można wysunąć wniosek, iż gorzka czekolada może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2, a potencjalne właściwości związków przeciwutleniających poprawiające tolerancję glukozy w organizmie pomagać w leczeniu tej choroby. Jeśli chodzi o zaspokojenie ochoty na słodkie przekąski, mamy parę propozycji specjalnie dla cukrzyków.
Gorzka czekolada jest najlepszym i najzdrowszym sposobem nie tylko na pozbycie się chęci na coś słodkiego, ale także chandrę i zły nastrój. W dodatku wzbogaca organizm w cenne składniki odżywcze, jak minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Oprócz tego wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.
Ola ile masz lat?