logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Gorczyca – właściwości lecznicze, olej z gorczycy. Jak zrobić musztardę?

Gorczyca – właściwości lecznicze, olej z gorczycy. Jak zrobić musztardę?

gorczyca właściwości jak zrobić musztardę
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Choć większości osób gorczyca może kojarzyć się tylko z jednym zastosowaniem – produkcją musztardy, jej rola jest o wiele ważniejsza. Nie bez przyczyny wykorzystywana jest już od 5 tysięcy lat, począwszy od Greków i Rzymian. To nie tylko kulinarny dodatek, ale też surowiec, z którego korzysta medycyna. Gorczyca ma wiele do zaoferowania.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Gorczyca
  • Gorczyca właściwości lecznicze
  • Olej z gorczycy
  • Jak zrobić musztardę?

Gorczyca

Gorczyca należąca do rodziny roślin kapustowatych (łac. Brassica) jest nie tylko powszechnie znaną i cenioną przyprawą, ale również ziołem. Od wieków wzbudzała wielkie zainteresowanie, o czym mogą świadczyć powstałe o niej legendy i wierzenia, a w tym symboliczna przypowieść o ziarnie gorczycy zawarta w Biblii. Pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego i Europy południowo-wschodniej. Sprzedawana w całości jako nasiona bądź w formie proszku stanowi główny składnik w produkcji musztardy.

Wyróżnia się kilka rodzajów gorczycy (m.in. biała, brązowa, sarepska, czarna) różniące się ostrością smaku oraz właściwościami leczniczymi. Z gorczycy powstaje też olej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetyce oraz jako środek leczniczy. Wszystko to sprawia, że warto znać jej właściwości.

Gorczyca właściwości lecznicze

Nasiona gorczycy cenione są ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze, minerały, witaminy oraz przeciwutleniacze. Chociaż są wysokokaloryczne (100 g nasion dostarcza 508 kcal) używa się ich w niewielkiej ilości. Ziarna gorczycy zawierają znaczną ilość wartościowego białka (ok. 27–35% gorczycy białej i ok. 28 % w gorczycy sarepskiej), tłuszczu (25–30% w gorczycy białej oraz do 45% w gorczycy sarepskiej) oraz błonnika (ok. 12 g)[1].

Nasiona gorczycy są doskonałym źródłem witamin z grupy B, takich jak foliany, niacyna, tiamina, ryboflawina, pirydoksyna i kwas pantotenowy. Witaminy te pomagają w syntezie enzymów, działaniu układu nerwowego i regulowaniu metabolizmu organizmu.

Nasiona gorczycy zawierają także flawonoidy i karotenoidy oraz  przeciwutleniacze takie jak karoten, zeaksantyna i luteina, witamina A, C oraz K. Znajdziemy w nich również pierwiastki takie jak wapń, mangan, miedź, żelazo, selen i cynk [2].

Zawarte w gorczycy kwasy omega-3, magnez oraz selen zmniejszają stan zapalny oraz pomagają w leczeniu astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz nadciśnienia tętniczego.

Spożywanie nasion gorczycy wpływa także na poprawę apetytu [2][3].

Tabela 1. Zawartość witamin w nasionach gorczycy (Brassica juncea) na 100 g części jadalnych  (opracowanie własne na podstawie USDA National Nutrient data base)[4] .

Foliany

[µg]

Wit.B3

[mg]

Wit.B5

[mg]

Wit.B6

[mg]

Wit.B2

[mg]

Wit.B1

[mg]

Wit.A

[µg]

Wit.C

[mg]

Wit.E

[mg]

Wit.K

[µg]

162 4.733 0.810 0.397 0.261 0.805 31 7.1 19.82 5.4

Tabela 2. Zawartość składników mineralnych w nasionach gorczycy (Brassica juncea) na 100 g części jadalnych  (opracowanie własne na podstawie USDA National Nutrient data base)[4].

Wapń

[mg]

Miedź

[mg]

Żelazo

[mg]

Magnez

[mg]

Selen

[mg]

Cynk

[mg]

Beta-karoten

[µg]

Luteina-zeaksantyna

[µg]

266 0.645 9.21 370 208.1 6.08 18 508

Wszystkie gatunki gorczycy są bogate w siarkowe związki tzw. glukozylany. Ich rozpad pod wpływem zmiażdżenia tkanek rośliny powoduje wydzielenie enzymu mirozynazy, która  z kolei odpowiada za uwolnienie lotnych olejków eterycznych nadających roślinie ostry smak. Badania wykazały potencjalny prozdrowotny wpływ konsumpcji roślin bogatych w glukozylany na obniżenie ryzyka nowotworów płuc, żołądka, okrężnicy oraz odbytu [5][6]. Glukozylany mają też działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.

Lotne olejki gorczyczne są wykorzystywane w medycynie ze względu na właściwości rozgrzewające i pobudzające, ponieważ wykazują zdolność przenikania do zakończeń nerwowych.

Gorczyca czarna posiada właściwości diuretyczne  oraz jest stosowana jako środek wymiotny. Plastry powstałe na jej bazie stosuje się w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu [7]. Okłady są używane w leczeniu zapalenia ścięgien i chorób płuc. Stosuje się ją także w leczeniu bólów głowy i neuralgii. Uprzednio sproszkowane nasiona zalane wrzątkiem są używane w celu pobudzania krążenia krwi. Gorczyca czarna wspomaga również pracę układu pokarmowego. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwbakteryjne [8], natomiast gorczyca biała używana jest w przypadku zaparć oraz niestrawności, jest też składnikiem mieszanek stosowanych w stanach nieżytowych nosa.

Nasiona gorczycy są źródłem kurkuminy, związku o właściwościach przeciwzapalnych, wpływającego na zmniejszenie ryzyka nowotworów zwłaszcza piersi, okrężnicy i prostaty. Mąka z nasion gorczycy służy jako środek antyseptyczny. Gorczycę znajdziemy też w składzie herbatek mających działanie przeczyszczające.

Olej z gorczycy

Olej z gorczycy pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany jako dodatek do sałatek czy podstawa do dresingu, ceniony jest ze względu na smak i aromat. W jego składzie znajdują się kwasy tłuszczowe takie jak: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas erukowy. Korzystny stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 sprawia, iż jest polecany osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe [7].

W przemyśle kosmetycznym używany jest do pielęgnacji włosów, ponieważ posiada właściwości nawilżające i odżywiające, pobudzając cebulki włosów do wzrostu. Występuje też jako dodatek do balsamów, maseczek i kremów. Zawarty w oleju retinol wspomaga złuszczanie martwego naskórka, natomiast przeciwutleniacze pobudzają mikrokrążenie, dotleniając skórę.

Olej z gorczycy wykazuje działanie podobne do ziaren gorczycy: tradycyjnie stosowano go w celu złagodzenia bólu mięśni i stawów oraz normalizacji  ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki zawartym nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz przeciwutleniaczom zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, ma działanie pobudzające trawienie i krążenie krwi.

Jak zrobić musztardę?

Zrobienie domowej musztardy jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Co ważne, samodzielnie wykonana musztarda nie zawiera dodatków używanych podczas masowej produkcji takich jak konserwanty czy cukier.

Musztardę można przygotować na kilka sposobów (łagodniejszą bądź bardziej pikantną), w zależności od preferencji, w każdym jednak przypadku potrzebne będą:

  • gorczyca – 200 g (można mieszać różne rodzaje),
  • ocet winny lub jabłkowy – pół szklanki
  • woda – pół szklanki
  • szczypta soli
  • przyprawy np. papryka, pieprz, czosnek lub kurkuma.

Gorczycę można zmiksować bądź pozostawić w ziarnach, następnie zalać octem i wodą i odstawić na ok. dobę. W tym czasie wchłonie ona wodę, należy więc dodać kilka łyżek wody i zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz przyprawić wybranymi składnikami. Tak przygotowaną musztardę można przechowywać w lodówce co najmniej kilka tygodni.

Nasiona gorczycy i powstały z niej olej stosowane w małych ilościach wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Uprawiana i wykorzystywana od setek lat, gorczyca znalazła zastosowanie w gastronomii jako przyprawa, w medycynie jako lek w schorzeniach układu pokarmowego, oddechowego czy krążenia w kosmetyce do pielęgnacji włosów oraz skóry.  Warto więc wykorzystywać ten naturalny składnik.

Literatura:

[1] K. E. Sawicka B., “Gorczyce jako rośliny wielofunkcyjne.,” Acta Sci. Pol. Agric., vol. 6, no. 2, 2007.

[2] K.B. Myers; W.J. Meggs, The Inflammation Cure Cookbook. The Academy of Nutrition and Dietetics, 2012.

[3] Jitendra Arya, Food is your Medicine. 2012.

[4] “United States Department of Agriculture  Agricultural Research Service  National Nutrient Database for Standard Reference Release 28,” 2016. [Online]. Available: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/274?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=mustard+seed&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=. [Accessed: 12-Sep-2017].

[5] H. K. Agniesza Troszyńska, Joann Honke, “Natural non-nutrients of plant origin as the components of functional food,” Postępy Fitoter., vol. 2, pp. 17–22, 2000.

[6] Gagandeep, M. Dhiman, E. Mendiz, A. R. Rao, and R. K. Kale, “Chemopreventive effects of mustard (Brassica compestris) on chemically induced tumorigenesis in murine forestomach and uterine cervix,” Hum. Exp. Toxicol., vol. 24, no. 6, pp. 303–312, Jun. 2005.

[7] R. P. Yadav and B. Kumari, “Ultrasonic Studies on Mustard Oil: A Critical Review,” Int. J. Sci. Res. ISSN (Online Index Copernicus Value Impact Factor, vol. 14, no. 8, pp. 2319–7064, 2013.

[8] D. Nadarajah, J. H. Han, and R. A. Holley, “Use of mustard flour to inactivate Escherichia coli O157:H7 in ground beef under nitrogen flushed packaging,” Int. J. Food Microbiol., vol. 99, no. 3, pp. 257–267, Apr. 2005.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Patrycja Nawojowska
Patrycja Nawojowska , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Tłuszcze z rodziny omega-3 i…

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...
korzeń mniszka lekarskiego lek na raka

Korzeń mniszka lekarskiego – właściwości,…

Mniszek lekarski, popularnie nazywany mleczem (lecz błędnie!), przez niektórych postrzegany jest jako niepotrzebny chwast. Jak się okazuje roślina ta niesie w sobie moc właściwości leczniczych. Sprawdź jakich! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    Oleje i tłuszcze przygotowywanie żywności przyprawy
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu