Choroba wrzodowa żołądka – leczenie żywieniowe, przykładowy jadłospis

Wrzody żołądka niosą za sobą wiele objawów ze strony układu pokarmowego. Oprócz leczenia farmakologicznego ważna jest dieta odpowiednio dobrana do pacjenta. Jakie zalecenia żywieniowe stosować w chorobie wrzodowej, aby dobrze się czuć?
Choroba wrzodowa – objawy
Istotą choroby jest tworzenie się ubytków w błonie śluzowej żołądka. Około 75 % wrzodów żołądka spowodowanych jest przez bakterie Helicobacter pylori. Szczepy bakteryjne wytwarzają różne czynniki wywołujące stan zapalny żołądka, w wyniku którego powstają owrzodzenia. W leczeniu spowodowanym przez bakterie stosuje się antybiotyki, leki hamujące wydzielanie żołądkowe i osłaniające błonę śluzową.
Chorobę mogą powodować również długotrwałe stresy, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, błędy dietetyczne oraz predyspozycje rodzinne.
Wrzody żołądka mogą nie dawać dolegliwości lub też ból może pojawiać się w nadbrzuszu okresowo, głównie wiosną i jesienią. Bóle te trwają zazwyczaj wiele tygodni i nasilają się pół godziny po posiłku.
Zalecenia żywieniowe – przykładowy jadłospis
Z diety wykluczyć należy produkty, które nasilają dolegliwości takie jak bóle brzucha, wzdęcia, odbijania, zgagę. W okresach zaostrzenia choroby z codziennego jadłospisu należy wykluczyć pokarmy ciężkostrawne (smażone, tłuste), wzdymające (rośliny strączkowe, kapusta, cebula) oraz długo zalegające w żołądku. Zaleca się jeść gotowane warzywa i owoce podane w formie przecierów.
Ważne elementy w leczeniu żywieniowym wrzodów żołądka:
- posiłki powinny być spożywane równo co 3–4 godziny, nie częściej niż 5 razy w ciągu dnia;
- przed snem powinno się spożywać kolację wyjątkowo lekkostrawną, aby uniknąć bóli nocnych;
- należy unikać obfitych posiłków, które zalegają w żołądku;
- z diety należy wykluczyć produkty pełnoziarniste, zawierające duże ilości błonnika, ponieważ mogą podrażniać błonę śluzową żołądka;
- posiłki należy spożywać bez pośpiechu, w dobrej atmosferze o stałych porach;
- wskazane jest rzucenie palenia papierosów, które wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.
Przykład diety lekkostrawnej stosowanej w czasie podawania leków z bizmutem
Śniadanie:
ryż na wodzie, przecier jabłkowy gotowany
II śniadanie:
jajecznica na parze, bułka pszenna
Obiad:
zupa koperkowa z kaszą manną, pulpet cielęcy, marchewka gotowana, ziemniaki, kompot z jabłek
Podwieczorek:
kisiel owocowy
Kolacja: herbata owocowa, pieczywo pszenne, dżem owocowy
Odpowiednio dobrana dieta w chorobie wrzodowej żołądka może zmniejszać dolegliwości bólowe, ale również zapobiegać powikłaniom, takim jak krwotok czy rak żołądka. Bardzo ważne jest więc, aby oprócz stosowania środków farmakologicznych, pamiętać o spożywaniu w spokoju prawidłowo dobranych pokarmów.
Z problemem wrzodów spotykamy się coraz częściej. Bóle brzucha, niestrawność, zgaga - często bagatelizujemy objawy, które mogą wskazywać na poważną chorobę. czytaj więcej
Ciągły stres? Częste bóle brzucha? Zgaga? Dokuczające wzdęcia? To mogą być wrzody żołądka! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !