Choroba wrzodowa żołądka – leczenie żywieniowe, przykładowy jadłospis
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Wrzody żołądka niosą za sobą wiele objawów ze strony układu pokarmowego. Oprócz leczenia farmakologicznego ważna jest dieta odpowiednio dobrana do pacjenta. Jakie zalecenia żywieniowe stosować w chorobie wrzodowej, aby dobrze się czuć?
Choroba wrzodowa – objawy
Istotą choroby jest tworzenie się ubytków w błonie śluzowej żołądka. Około 75 % wrzodów żołądka spowodowanych jest przez bakterie Helicobacter pylori. Szczepy bakteryjne wytwarzają różne czynniki wywołujące stan zapalny żołądka, w wyniku którego powstają owrzodzenia. W leczeniu spowodowanym przez bakterie stosuje się antybiotyki, leki hamujące wydzielanie żołądkowe i osłaniające błonę śluzową.
Chorobę mogą powodować również długotrwałe stresy, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, błędy dietetyczne oraz predyspozycje rodzinne.
Wrzody żołądka mogą nie dawać dolegliwości lub też ból może pojawiać się w nadbrzuszu okresowo, głównie wiosną i jesienią. Bóle te trwają zazwyczaj wiele tygodni i nasilają się pół godziny po posiłku.
Zalecenia żywieniowe – przykładowy jadłospis
Z diety wykluczyć należy produkty, które nasilają dolegliwości takie jak bóle brzucha, wzdęcia, odbijania, zgagę. W okresach zaostrzenia choroby z codziennego jadłospisu należy wykluczyć pokarmy ciężkostrawne (smażone, tłuste), wzdymające (rośliny strączkowe, kapusta, cebula) oraz długo zalegające w żołądku. Zaleca się jeść gotowane warzywa i owoce podane w formie przecierów.
Ważne elementy w leczeniu żywieniowym wrzodów żołądka:
- posiłki powinny być spożywane równo co 3–4 godziny, nie częściej niż 5 razy w ciągu dnia;
- przed snem powinno się spożywać kolację wyjątkowo lekkostrawną, aby uniknąć bóli nocnych;
- należy unikać obfitych posiłków, które zalegają w żołądku;
- z diety należy wykluczyć produkty pełnoziarniste, zawierające duże ilości błonnika, ponieważ mogą podrażniać błonę śluzową żołądka;
- posiłki należy spożywać bez pośpiechu, w dobrej atmosferze o stałych porach;
- wskazane jest rzucenie palenia papierosów, które wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.
Przykład diety lekkostrawnej stosowanej w czasie podawania leków z bizmutem
Śniadanie:
ryż na wodzie, przecier jabłkowy gotowany
II śniadanie:
jajecznica na parze, bułka pszenna
Obiad:
zupa koperkowa z kaszą manną, pulpet cielęcy, marchewka gotowana, ziemniaki, kompot z jabłek
Podwieczorek:
kisiel owocowy
Kolacja: herbata owocowa, pieczywo pszenne, dżem owocowy
Odpowiednio dobrana dieta w chorobie wrzodowej żołądka może zmniejszać dolegliwości bólowe, ale również zapobiegać powikłaniom, takim jak krwotok czy rak żołądka. Bardzo ważne jest więc, aby oprócz stosowania środków farmakologicznych, pamiętać o spożywaniu w spokoju prawidłowo dobranych pokarmów.