Morwa biała – właściwości, zastosowanie. Herbata i sok z morwy białej
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Morwa biała jest rośliną znaną od wieków. Jej owoce wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, a w szczególności polecana jest osobom z cukrzycą. Sprawdź koniecznie, co kryją w sobie owoce morwy białej!
Drzewa morwy tradycyjnie uprawiane są głównie w Azji i Ameryce Północnej, jako źródło pożywienia dla jedwabnika morwowego. Okazuje się, że owoce morwy charakteryzujące się słodkim smakiem, imponującą zawartością składników odżywczych oraz licznymi korzyściami zdrowotnymi zyskują coraz większe zainteresowanie na całym świecie!
Morwa biała
Morwa biała (Morus alba) stanowi gatunek niewielkich drzew liściastych. Na największą uwagę zasługują owoce morwy oraz liście, które przez setki lat były częścią tradycyjnej medycyny chińskiej jako lek na raka.
Świeże owoce morwy zawierają 88% wody i tylko 60 kalorii na filiżankę (140 gramów). Owoce morwy są często spożywane na sucho, podobnie jak rodzynki. Po wyschnięciu zawierają 70% węglowodanów, 14% błonnika, 12% białka i 3% tłuszczu.
Morwa jest doskonałym źródłem witaminy C i żelaza umożliwiającego transport tlenu w całym ciele. Ponadto w owocach morwy możemy znaleźć witaminę K1, znaną również jako filochinon. Witamina ta warunkuje prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Morwa stanowi także źródło potasu, mogącego zmniejszać ryzyko chorób serca oraz witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Za charakterystyczną barwę owoców, odpowiadają antocyjany, związki roślinne, należące do rodziny przeciwutleniaczy. Związki te mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL i mieć korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca. Cyjanidyna, główny związek z grupy antocyjanidynów w morwie, odpowiada za jej kolor (czarny, czerwony, fioletowy). Dodatkowo związkami wykazującymi silne działanie przeciwutleniające są kwas chlorogenowy, rutyna oraz mirycetyna.
Pamiętajmy, że głęboko zabarwione i dojrzałe owoce morwy są bogatsze w związki roślinne i mają większą zdolność przeciwutleniającą niż bezbarwne i niedojrzałe jagody.
Korzyści zdrowotne morwy
Owoce morwy, oprócz walorów smakowych i odżywczych, znajdują zastosowanie w wsparciu procesu leczenia niektórych jednostek chorobowych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.
Badania na modelach zwierzęcych pokazują, że wyciągi z morwy redukują nadmiar tłuszczu i obniżają poziom cholesterolu. Mogą również poprawić stosunek cholesterolu LDL popularnie określanego jako ten „zły”, do HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Należy zaznaczyć, że cholesterol jest ważną cząsteczką tłuszczową, obecną w każdej komórce ciała. Jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Morwa nie bez powodu polecana jest osobom z cukrzycą. Diabetycy ze względu na szybkie zmiany poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku muszą regularnie kontrolować glikemię.
Jakie znaczenie odgrywa tutaj morwa? Owoce morwy zawierają związek zwany DNJ (1-deoksynojirimycin), który hamuje enzym w jelicie rozkładający węglowodany. DNJ jest zatem uważany za korzystny dla osób z cukrzycą, ponieważ spowalnia wzrost cukru we krwi po posiłkach.
Wykazano, że zwiększony stres prowadzi do nadmiernej produkcji wolnych rodników prowadzących do uszkodzenia oksydacyjnego w komórkach i tkankach, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka. Badania na zwierzętach wskazują, że przeciwutleniacze w soku z morwy mogą zmniejszać stres oksydacyjny, potencjalnie zmniejszając ryzyko raka.
Zastosowanie morwy białej
Drzewa morwy wykorzystane są na wiele sposobów. Coraz częściej zastosowanie znajdują suplementy diety zawierające w swoim składzie sproszkowane liście morwy. Taka suplementacja skierowana jest przede wszystkim dla osób z cukrzycą i problemem nadmiernej masy ciała. Pamiętajmy jednak, że sam suplement nie stanowi cudownego rozwiązania naszych problemów zdrowotnych, a podstawę powinna stanowić dobrze zbilansowana dieta.
Herbata z morwy białej
Wygodnym sposobem na wprowadzenie morwy do codziennej diety jest herbata przygotowywana na bazie suszonych liści rośliny. Aby efekty były widoczne, konieczne jest regularne stosowanie naparu, który przygotowujemy z ok. 3 łyżeczek liści zalanych wrzącą wodą. Napar jest gotowy po ok. 10 minutach.
Sok z morwy białej
Wyciąg z liści morwy białej możemy dostać też pod postacią soku. Takie uzupełnienie diety stanowią doskonałe wsparcie dla diabetyków oraz osób walczących z nadmiarem masy ciała. Cena 500 ml soku to ok. 30 złotych. Sok powinniśmy spożywać 2 razy dziennie przed posiłkiem w ilości ok. 25 ml. Pamiętajmy, aby nie przekraczać zalecanej dawki!
Owoce morwy to kolorowe jagody, które mogą być spożywane zarówno na świeżo, jak i w postaci suszonej. Stanowią dobre źródłem żelaza, witaminy C, a także są powiązane z redukcją poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz zmniejszonym ryzykiem raka. Oprócz samych owoców, do wyboru mamy także herbaty, suplementy oraz soki. Jeżeli chorujesz na cukrzycę lub stosujesz dietę redukcyjną, produkty te będą stanowiły wygodne uzupełnienie codziennej diety.
Literatura:
- Imran M, Khan H, Shah M, et al. Chemical composition and antioxidant activity of certain Morus species. J Zhejiang Univ Sci B. 2010 Dec;11(12):973-80.
- Özgen M, Serçe S, Kaya C. Phytochemical and antioxidant properties of anthocyanin-rich Morus nigra and Morus rubra fruits. Scientia Horticulturae. 2009 Feb; 119(3): 275-279. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/186479?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=Mulberries%2C+raw+&ds=Branded+Food+Products&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing= [dostęp 08.12.2017]
- Liu LK, Lee HJ, Shih YW, et al. Mulberry anthocyanin extracts inhibit LDL oxidation and macrophage-derived foam cell formation induced by oxidative LDL. J Food Sci. 2008 Aug;73(6):H113-21.
- Ou TT, Hsu MJ, Chan KC, et al. Mulberry extract inhibits oleic acid-induced lipid accumulation via reduction of lipogenesis and promotion of hepatic lipid clearance. J Sci Food Agric. 2011 Dec;91(15):2740-8.
- Asano N, Yamashita T, Yasuda K, et al. Polyhydroxylated alkaloids isolated from mulberry trees (Morusalba L.) and silkworms (Bombyx mori L.). J Agric Food Chem. 2001 Sep;49(9):4208-13.
- Klaunig JE, Kamendulis LM, Hocevar BA. Oxidative stress and oxidative damage in carcinogenesis. Toxicol Pathol. 2010 Jan;38(1):96-109.