Morwa biała – działanie, przeciwwskazania. Morwa biała w ciąży
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Coraz częściej poszukuje się naturalnych składników, które będą wspomagać organizm i nie powodować skutków ubocznych. Wyciągi/ekstrakty z naturalnych źródeł pomagają m.in. w walce z nieprawidłową glikemią poposiłkową. Takie działanie oraz szereg innych wykazuje morwa biała, nad którą warto się chwile zatrzymać.
Znana od dawnych czasów w medycynie Dalekiego Wschodu. Stosowana w cukrzycy oraz przy występujących zakażeniach bakteryjnych. Liczne badania wskazują na jej szerokie spektrum działania. Bogactwo związków fenolowych zawartych w morwie białej sprawia, że warto o niej pamiętać, szczególnie gdy mamy problem z uregulowaniem glikemii poposiłkowej lub gdy chcemy pozbyć się wolnych rodników w naszym organizmie.
Morwa biała
Morwa biała (Morus alba L.), nazwę zawdzięcza białemu zabarwieniu kory. Jest drzewem liściastym pochodzącym z południowo-wschodniej Azji. Charakterystyczna dla drzewa jest obecność w jego pędach soku mlecznego. Jest rośliną o szerokim zastosowaniu.Stanowi surowiec zielarski, farmaceutyczny, a nawet spożywczy czy też papierniczy. Składnikiem leczniczym mogą być zarówno liście, jak owoce, co więcej kora i nasiona zawierają wiele aktywnych związków, o których warto wiedzieć [1].
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z wyciągami/ekstraktami z morwy białej, są to m.in. herbaty z liści morwy białej, tabletki z wyciągami z liści oraz soki [1].
Liście morwy białej zawierają 27,6–43,6% błonnika pokarmowego. W liściach zawarte są również witaminy (C, B-karoten) oraz składniki mineralne (żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez). Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na zawartość polifenoli w liściach morwy białej. Jak można się domyślić największe znaczenie przypisywane jest flawonoidom (kwercetyna, rutyna, kemferol, astragalina). Dodatkowo kwasy fenolowe, w tym kwas chlorogenowy. Warto pamiętać, że liście morwy białej są również bogate w związki, które działają przeciwbakteryjnie (albanol, kuwanony C, E i G, halkomoracyn, morusynę oraz sangenony B i D) [1–3].
W badaniu przeprowadzonym przez Jeszka i wsp. określono potencjał antyoksydacyjny ekstraktów z liści morwy białej (15 g suchych liści w 100 g ekstraktów: acetonowy, etanolowy, wodny z liści morwy białej). Jak wynika z badania ekstrakt acetonowy charakteryzował się najwyższą zawartością przeciwutleniaczy [5].
Wiele składników znajduje się także w owocach morwy białej. Zawartość składników mineralnych przedstawiono w tabeli 1. Dodatkowo w owocach są witaminy (B2, niacynę, C). Za potencjał antyoksydacyjny owoców morwy białej odpowiedzialne są antocyjany i alkaloidy [2,4].
Warto również zwrócić uwagę na zawartość aminokwasów egzogennych w liściach i owocach (metioniny, treoniny, histydyny, leucyny, tryptofanu, argininy, proliny i kwasu asparaginowego) [5,6].
Tabela 1 Zawartość wybranych składników mineralnych w suchej masie owoców morwy białej
Składnik | Zawartość składników w owocach |
Azot | 1,62–2,13 |
Fosfor | 0,24–0,31 |
Potas | 1,62–2,13 |
Wapń | 0,19–0,37 |
Sód | 0,01 |
Magnez | 0,12–0,19 |
Siarka | 0,08–0,11 |
Żelazo | 28,2–46,74 |
Miedź | 4,22–6,38 |
Cynk | 14,89–19,58 |
Mangan | 12,33–19,38 |
Nikiel | 1,40–2,62 |
Źródło: Grześkowiak J., Łochyńska M.: Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Post Fitoter 2017, 1, 31-35
Z kolei nasiona morwy białej będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (25–35% ogólnej zawartości). Zidentyfikowano najwięcej kwasu oleinowego i linolowego. W mniejszej ilości (kwas linolenowy, stearynowy i erukowy) [4,7].
Również kora korzenia morwy białej bogata jest w związki biologicznie aktywne. Poza flawonoidami i alkaloidami, w korze korzenia morwy białej zidentyfikowano leachianon G i Moran 20K [2,4, 8].
Działanie morwy białej
Aktualne badania wskazują na wielokierunkowe działanie morwy białej. Dzięki zawartym aktywnym związkom mogą m.in. zapobiegać chorobom cywilizacyjnym (nowotworom, chorobom krążenia, cukrzycy typu II) poprzez zmniejszanie stresu oksydacyjnego [2,4,6].
Jak wskazują autorzy badań, związki o działaniu przeciwutleniającym zawarte w morwie białej wykazywały działanie cytotoksyczne w stosunku do komórek ludzkiej białaczki, czy też komórek raka wątroby (w badaniu przeprowadzonym na szczurach) i czerniaka (w badaniu przeprowadzonym na myszach) [4,9].
Przeciwutleniacze zawarte w wyciągach z morwy białej mają działanie prewencyjne w przypadku chorób układu krążenia, hamują utlenianie cholesterolu LDL, zatem zmniejszają ryzyko miażdżycy tętnic [2,4,9,10].
Co więcej autorzy wskazują na korzystne działanie przy chorobach układu nerwowego. Liście morwy wykazują działanie neuroprotekcyjne, dlatego mogą być stosowane wspomagająco przy leczeniu chorób neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, Alzheimera). Cyjanidyny zawarte w owocach morwy białej miały działanie protekcyjne przed uszkodzeniami śródbłonka mózgu [11,12,13].
Ekstrakt z liści morwy białej ma wpływ na depigmentację skóry, poprawiał jej koloryt, poprzez hamowanie działanie DOPA(3,4-L-dihydroksyfenyloalaniny), co zwiększało wytwarzanie tyrozynazy, która hamowała powstawanie melaniny, a to właśnie jej nadmiar był odpowiedzialny za niewłaściwe rozmieszczenie pigmentu [2,14].
Leachianon G, który jest zawarty w korze korzenia morwy białej wykazuje działanie przeciwwirusowe. Z kolei Moran 20K jest uznany za substancję, która przeciwdziała powstawaniu cukrzycy. Jak wynika z piśmiennictwa zapobiega hiperglikemii i peroksydacji lipidów u chorych na cukrzycę. Mechanizm działania polega na hamowaniu aktywności enzymów, które są zaangażowane w metabolizm cukrów (α-glukozydazy, maltazy), co w dużym uproszczeniu powoduje spowolnienie procesu wchłaniania glukozy, a tym samym prowadzi do zmniejszenia glikemii po posiłku [15,16].
Jak wynika z dostępnej literatury, morwa biała sprawdzi się również przy przeziębieniach. Coraz częściej wykorzystuje się morwę białą w celach leczniczych. Odwar z jej liści można zastosować jako środek napotny, do płukania gardła w stanach zapalnych. Nie jest to jednak nowe odkrycie, ponieważ w starożytnych Chinach lecznicze właściwości morwy białej wykorzystywano z powodzeniem w tych właśnie schorzeniach. Zarówno przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, jak również przy schorzeniach oczu, chorobach pasożytniczych. Już wtedy przypisywano morwie działanie obniżające zarówno stężenie cholesterolu i glukozy poposiłkowej. Dostępne dane potwierdzają, że otrzymywane preparaty z morwy białej miały działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne (skuteczne wobec bakterii z rodzaju Streptococcus,Staphylococcus, Bacillus i Escherichia) oraz przeciwwirusowe [2,4,16,17] .
Morwa biała – przeciwwskazania
W przeprowadzonych badaniach nie wykazano działań niepożądanych, może się to okazać w przyszłości niezwykle ważne, ponieważ syntetyczne leki wykorzystywane przy leczeniu cukrzycy wykazują je. Zagadnienie oczywiście wymaga dalszych badań, by doprecyzować w jakiej dawce będzie bezpieczna i czy większa ilość nie będzie powodowała działań niepożądanych [15,16,17].
Morwa biała w ciąży
Ze względu na brak badań dotyczących działania morwy białej, jej wyciągu/ekstraktu na kobiety w ciąży, nie jest wskazana jej suplementacja w tym okresie. W momencie występowania cukrzycy ciążowej, warto kwestie ewentualnego włączenia przedyskutować z lekarzem prowadzącym.
Nieprawidłowy styl życia zwiększa stres oksydacyjny, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednie przeciwutleniacze, które dostępne są w naturalnych źródłach m.in. w morwie białej. Morwa biała może być stosowana jak najbardziej wspomagająco przy leczeniu cukrzycy. Mimo obiecujących badań na temat zastosowania morwy białej należy pamiętać, by stosować ją z rozwagą i wyłącznie jako środek wspomagający leczenie. Należy pamiętać, że w cukrzycy ważne jest wdrożenie odpowiedniej diety oraz odpowiedniego leczenia. Przy wyborze suplementów z morwą białą warto pamiętać, by wybierać preparat standaryzowany, w którym będzie określona zawartość składników aktywnych.
Literatura:
- Kostić D., Dimitrijević D., Mitic S. i wsp.: A survey on macro- and micro-elements, phenolic compounds, biological activity and use of Morus spp. (Moraceae). Fruits 2013, 4, 333-347
- Butt M., Nazir A., Sultan M. i wsp.: Morus alba L. nature’s functional tonic. Trends Food Sci Technol 2008, 19, 505-512
- Erciski S., Orhan E.: Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food Chem 2007, 4, 1380-1384
- Grześkowiak J., Łochyńska M.: Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Post Fitoter 2017, 1, 31-35
- Jeszka M., Kobus J., Flaczyk E.: Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści morwy białej. Bromat Chem Toksykol, 2009, 3, 885 – 889
- Jeszka M, Kobus-Cisowska J, Flaczyk E. Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych. Post Fitoter 2009, 3, 175-179
- Łochyńska M, Oleszak G. Multipurpose white mulberry (Morus albaL.). [W:] Zaikov G., Pudel D., Spychalski G.: Re-newable Resources and Biotechnology for Material Applications. Nova Publishers, New York 2011; 59-65.
- Przeor M, Flaczyk E. Morwa biała − nieocenione znaczenie zdrowotne. Przem Spoż 2016, 70:33-5.
- Kofujita H, Yaguchi M, Doi N i wsp. A novel cytotoxic prenylated flavonoid from the root of Morus alba. J Insect Biotechnol Ser 2004; 73:113-6.
- Iqbal S, Younas U, Sirajuddin i wsp. Proximate composition and antioxidant potential of leaves from three varieties of mulberry (Morus sp.): A comparative study. Int J Molec Sci 2012; 13(6):6651-64.
- Choi E., Hwang, J.: Effects of Morus alba leaf extract on the production of nitric oxide prostaglandin E2 and cytokines In RAW2647 macrophages. Fitoterapia 2005; 76, 608-613
- Katsube T., Imawaka N., Kawano Y. i wsp.: Antioxidant flavonol glycosides in mulberry (Morus alba L.) leaves isolated based on LDL antioxidant activity. Food Chem 2006, 97, 25-31
- Niidome, T., Takahashi, K., Goto, Y.,Goh, S. i wsp.: Mulberry leaf extract prevents amyloid beta peptide fibryl formation and neurotoxicity. Neuroreport 2007, 18, 813-816
- Lee S., Choi, S., Kim H. i wsp.: Mulberroside F isolated from the leaves of Morus alba inhibits melanin biosynthesis. Biol & Pharm Bull 2002, 25, 1045-1048
- Musabayane C., Bwititi P., Ojewole A.: Effects of oral administration of some herbal extracts on food consumption and blood glucose levels in normal and streptozotocin-treated diabetic rats. Methods Find Exp Clin Pharmacol 2006, 28, 223-228
- Oku T, Hamada M, Nakamura M i wsp. Inhibitory effects of extractives from leaves of Morus alba on human and rat small intestinal disaccharidase activity. Br J Nutr 2006; 95:933-8.
- Katsube T, Imawaka N, Kawano Y i wsp. Antioxidant flavanol glycosides in mulberry (Morus alba L.) leaves isolated based on LDL antioxidant activity. Food Chem 2006; 97(1):25-31.