bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Makrela – wartości odżywcze, przepis

Makrela – wartości odżywcze, przepis

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Okazuje się, że zaraz po pstrągu czy łososiu jest jedną z najchętniej kupowanych ryb w naszym kraju. Choć występuje kilka rodzajów tej ryby, u nas najbardziej dostępna jest odmiana pochodząca z Atlantyku. Wydawać by się mogło, że jest podobna do pozostałych ryb morskich, istnieje jednak pewien szczegół, który ją na tym tle wyróżnia. Jest to obecność w jej mięsie pewnego pierwiastka – selenu. Dlaczego? O tym w dalszej części artykułu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Makrela – wartości odżywcze
  • Makrela w kuchni – przepis

Makrela – wartości odżywcze

Z racji tego, że ryba ta występuje w chłodnych wodach atlantyckich charakteryzuje się dość dużą zawartością tłuszczu w jej mięsie. Co za tym idzie, spożywając jej mięso będziemy dostarczali do naszego organizmu bardzo pozytywnie wpływające na nas kwasy tłuszczowe, przede wszystkim omega-6 oraz omega-3. Udowodniono, że mają one wpływ na koncentrację wspomagając pracę mózgu oraz wykazują działanie obniżające poziom tzw. złego cholesterolu. Obliczono, iż spożywając 100 g tej ryby dostarczymy sobie po ok. 3,5 g tych kwasów. Jest to naprawdę sporo, w porównaniu z gotowymi suplementami dostępnymi w sklepach. Fakt zawartości dość dużej ilości tłuszczu w mięsie tej ryby nie należy traktować negatywnie, ponieważ przeważającym składnikiem jest nadal białko. W 100 g znajdziemy go aż 26 gram, czyli prawie ponad dwa razy tyle co tłuszczu.

Największą zaletą tej ryby jest, wspomniana wcześniej, zawartość selenu. W 100 g mięsa znajdziemy ok. 50μg tego pierwiastka, co w porównaniu do dziennego zapotrzebowania (ok. 60μg) jest wynikiem bardzo dobrym. Zatem jakie działanie będzie wykazywał selen na nasz organizm? Przede wszystkim wzmacnia on naszą odporność. Chroni przed zakażeniami bakteryjnymi czy wirusowymi, ochrania także krwinki czerwone przed wolnymi rodnikami i wykazuje pozytywne działanie na układ krwionośny zapobiegając miażdżycy. Makrela może być spożywana przez kobiety w ciąży, co znajduje uzasadnienie w tym, że selen ma również wpływ na rozwój mózgu i wzroku płodu, a u matki obniża poziom ciśnienia.

Oprócz wyżej wspomnianych składników odżywczych, jakie znajdziemy w mięsie tej ryby, warto również wspomnieć o dość wysokiej zawartości witaminy A oraz E. Niosą one ze sobą dobry wpływ na nasz wzrok oraz skórę. Obecne fosfor, wapń i witamina D wspierają kości oraz zęby. Nie sposób pominąć składnika jakim jest jod. Wywiera on wpływ na pracę tarczycy, a co za tym idzie na poziom wytwarzanych przez nią hormonów.  

WażneMakrela może wywoływać u niektórych osób spożywających ją uczulenia. Spowodowane jest to zawartością histaminy. Związek ten jest produkowany również przez nasz organizm, ale ta dostarczana z innych źródeł nie jest przez nasz układ pokarmowy rozkładana i może powodować duszności, mdłości, obrzęki. W makreli występuje jednak najmniej tej substancji w porównaniu z innymi gatunkami ryb.

Makrela w kuchni – przepis

Najpopularniej spotykaną wersją jest makrela wędzona. Nie wyklucza to jednak tego, że po zakupie świeżych filetów w sklepie nie będziemy mogli z nimi nic ciekawego uczynić. Poniżej zaprezentuję jeden z najbardziej polecanych przepisów na tę rybkę, czyli – grillowana makrela.    

Przepis na grillowaną makrelę

Składniki:

  • 4 tusze makreli bez ości
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżki musztardy
  • 50 ml czerwonego octu winnego

Przygotowanie: filety rybne nacinamy w poprzek co około 2 cm. Posypujemy pieprzem. W między czasie rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. W osobnej misce mieszamy z masłem pozostałe składniki. Następnie przed wrzuceniem filetów na grilla smarujemy je dokładnie przygotowanym masłem z przyprawami. Możemy je odstawić na około 15 min, aby składniki wniknęły w głąb mięsa i dodały jej głębszego smaku. Następnie grillujemy około 5 minut z każdej strony. Po zakończeniu grillowania możemy je podawać same na talerzu lub ze swoimi ulubionymi dodatkami.

rozwiń

Pamiętajmy o włączaniu ryb na stałe do diety. Przez to nie tylko będziemy urozmaicać nasze tygodniowe menu, ale także wspierać organizm i własne zdrowie drogocennymi składnikami. Ich mięso o wiele bardziej przewyższa swoimi wartościami odżywczymi wieprzowinę czy drób. Pod wieloma aspektami ryby będą zawsze dobrym wyborem.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Łosoś – charakterystyka, występowanie, hodowla…

Łosoś jest określany jako tłusta i zdrowa ryba, o dużej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednocześnie jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Czytaj dalej...

Halibut – wartości odżywcze, zastosowanie…

Halibut – najmniej kaloryczna ryba, którą warto włączyć do swojego jadłospisu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.