Makrela – wartości odżywcze, przepis
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Okazuje się, że zaraz po pstrągu czy łososiu jest jedną z najchętniej kupowanych ryb w naszym kraju. Choć występuje kilka rodzajów tej ryby, u nas najbardziej dostępna jest odmiana pochodząca z Atlantyku. Wydawać by się mogło, że jest podobna do pozostałych ryb morskich, istnieje jednak pewien szczegół, który ją na tym tle wyróżnia. Jest to obecność w jej mięsie pewnego pierwiastka – selenu. Dlaczego? O tym w dalszej części artykułu.
Makrela – wartości odżywcze
Z racji tego, że ryba ta występuje w chłodnych wodach atlantyckich charakteryzuje się dość dużą zawartością tłuszczu w jej mięsie. Co za tym idzie, spożywając jej mięso będziemy dostarczali do naszego organizmu bardzo pozytywnie wpływające na nas kwasy tłuszczowe, przede wszystkim omega-6 oraz omega-3. Udowodniono, że mają one wpływ na koncentrację wspomagając pracę mózgu oraz wykazują działanie obniżające poziom tzw. złego cholesterolu. Obliczono, iż spożywając 100 g tej ryby dostarczymy sobie po ok. 3,5 g tych kwasów. Jest to naprawdę sporo, w porównaniu z gotowymi suplementami dostępnymi w sklepach. Fakt zawartości dość dużej ilości tłuszczu w mięsie tej ryby nie należy traktować negatywnie, ponieważ przeważającym składnikiem jest nadal białko. W 100 g znajdziemy go aż 26 gram, czyli prawie ponad dwa razy tyle co tłuszczu.
Największą zaletą tej ryby jest, wspomniana wcześniej, zawartość selenu. W 100 g mięsa znajdziemy ok. 50μg tego pierwiastka, co w porównaniu do dziennego zapotrzebowania (ok. 60μg) jest wynikiem bardzo dobrym. Zatem jakie działanie będzie wykazywał selen na nasz organizm? Przede wszystkim wzmacnia on naszą odporność. Chroni przed zakażeniami bakteryjnymi czy wirusowymi, ochrania także krwinki czerwone przed wolnymi rodnikami i wykazuje pozytywne działanie na układ krwionośny zapobiegając miażdżycy. Makrela może być spożywana przez kobiety w ciąży, co znajduje uzasadnienie w tym, że selen ma również wpływ na rozwój mózgu i wzroku płodu, a u matki obniża poziom ciśnienia.
Oprócz wyżej wspomnianych składników odżywczych, jakie znajdziemy w mięsie tej ryby, warto również wspomnieć o dość wysokiej zawartości witaminy A oraz E. Niosą one ze sobą dobry wpływ na nasz wzrok oraz skórę. Obecne fosfor, wapń i witamina D wspierają kości oraz zęby. Nie sposób pominąć składnika jakim jest jod. Wywiera on wpływ na pracę tarczycy, a co za tym idzie na poziom wytwarzanych przez nią hormonów.
Makrela w kuchni – przepis
Najpopularniej spotykaną wersją jest makrela wędzona. Nie wyklucza to jednak tego, że po zakupie świeżych filetów w sklepie nie będziemy mogli z nimi nic ciekawego uczynić. Poniżej zaprezentuję jeden z najbardziej polecanych przepisów na tę rybkę, czyli – grillowana makrela.
Składniki:
- 4 tusze makreli bez ości
- 100 g masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- ½ łyżki musztardy
- 50 ml czerwonego octu winnego
Przygotowanie: filety rybne nacinamy w poprzek co około 2 cm. Posypujemy pieprzem. W między czasie rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. W osobnej misce mieszamy z masłem pozostałe składniki. Następnie przed wrzuceniem filetów na grilla smarujemy je dokładnie przygotowanym masłem z przyprawami. Możemy je odstawić na około 15 min, aby składniki wniknęły w głąb mięsa i dodały jej głębszego smaku. Następnie grillujemy około 5 minut z każdej strony. Po zakończeniu grillowania możemy je podawać same na talerzu lub ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Pamiętajmy o włączaniu ryb na stałe do diety. Przez to nie tylko będziemy urozmaicać nasze tygodniowe menu, ale także wspierać organizm i własne zdrowie drogocennymi składnikami. Ich mięso o wiele bardziej przewyższa swoimi wartościami odżywczymi wieprzowinę czy drób. Pod wieloma aspektami ryby będą zawsze dobrym wyborem.