W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?
Witamina D została odkryta w 1918 r. i obejmuje trzy steroidy wykazujące aktywność biologiczną: witamina D2 (ergokalciferol) – występująca w roślinach i grzybach, D3 (cholekalciferol) – wytwarzana przez organizmy zwierzęce oraz 7-dehydrocholesterol.
Niedobór witaminy D – objawy, skutki
Gdzie można znaleźć witaminę D? Czym grozi jej niedobór?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka
W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.
Witamina D3 – działanie, norma, niedobór. Naturalna witamina D3
Coraz częściej słyszy się o potrzebie suplementacji witaminy D, a reklamy najróżniejszych preparatów bombardują nas tym ze wszystkich stron. Dlaczego właśnie ta witamina zasługuje na szczególną uwagę i jakie jest jej działanie?
Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3
Medycyna naturalna od lat stosowana jest w krajach Europy Wschodniej. Obecnie zyskuje ona coraz większą sławę w innych państwach, między innymi w Polsce. Społeczeństwo coraz chętniej sięga po naturalne środki lecznicze zamiast tych produkowanych przemysłowo. Jedną z chorób, której występowaniu można zapobiegać dzięki stosowaniu naturalnych środków jest depresja. Poznaj jakie substancje uznawane są za naturalne antydepresanty.
Witamina D w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja
Witamina „słońca” syntetyzowana jest w naszej skórze po kontakcie z promieniowaniem słonecznym. Do zainicjowania tego procesu wystarczy codzienna, piętnastominutowa ekspozycja 18% powierzchni ciała nie posmarowanych filtrem UV, na słońce w godzinach 10:00–15:00. W ten sposób powłoka ciała wytwarza nawet do 90% dobowego zapotrzebowania tej niezbędnej witaminy. Zbilansowana dieta w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną i przebywaniem na świeżym powietrzu, stanowią kompleksowe działanie zapobiegające rozwojowi licznych chorób nie tylko układu kostnego.
Dieta wegetariańska dla sportowca – źródła białka, suplementacja, wpływ na wyniki
Przyjęło się uważać, że produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią integralną część diety osób aktywnych fizycznie. Rzeczywiście mięso, jaja, nabiał czy ryby mogą stanowić wartościowy składnik każdej zdrowej diety, a ich wykluczenie z codziennego menu wiązać się z licznymi niedoborami żywieniowymi. Może to utrudniać rozwój zdolności wysiłkowych i rozbudowę muskulatury. Jednak czy całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego uniemożliwia rozwój ogólnie pojętej formy sportowej?
Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!
Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.
Osteoporoza – czynniki ryzyka, leczenie
Osteoporoza jest chorobą układu kostnego, na którą cierpi coraz więcej osób, szczególnie w podeszłym wieku. Niewystarczające spożycie wapnia, zaburzenie jego wchłaniania, nadmierne wydalanie pierwiastka wraz z moczem oraz nieprawidłowa gospodarka hormonalna to nie jedyne czynniki wpływające na rozwój tej przypadłości.
Wapń – rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła
Wapń należy do makroelementów niezbędnych dla organizmu, które należy dostarczyć wraz z codzienną racją pokarmową. Średnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi ok. 1000 mg dziennie i wzrasta wraz z wiekiem. Mimo, że wapń znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych oraz zielonych warzywach, w Polsce występują stałe niedobory tego pierwiastka.
Margaryna roślinna – skład, substancje dodatkowe i rodzaje
Margaryna w Polsce stosowana jest jako tańszy zastępnik masła lub zamiennik dla osób o zawyżonym poziomie cholesterolu. Z tego względu, zgodnie z obowiązującymi normami zostaje wzbogacona o witaminę A i D, aby swoimi właściwościami jak najbardziej przypominał produkt zastępowany i jednocześnie przeciwdziałał niedoborom cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Receptory Witaminy D mogą być podstawą skutecznego leczenia SM
Według najnowszych badań wynika, że witamina D może przyczynić się do opracowania skutecznego leczenia osób ze stwardnieniem rozsianym. Według badań opublikowanych w „Journal of Cell Biology” receptory witaminy D są w stanie odbudować osłonkę mielinową chroniącą komórki nerwowe, które w czasie choroby ulegają zniszczeniu.
Brak sportu to nie jedyna przyczyna zimowego tłuszczyku!
Na zimę wiele osób przybiera na wadze. Zazwyczaj winę za to obarcza się mniejszą aktywność fizyczną, na którą nie pozwalają nam chłodne, zimowe dni. Z jednej strony brzydka pogoda i długie wieczory mogą skutecznie zniechęcić do aktywności fizycznej, jednak przyczyny zimowego tłuszczyku leżą także gdzie indziej.
Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin
Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.
Dieta na dobry nastrój. Co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem?
Dobre samopoczucie jest odzwierciedleniem prawidłowego żywienia. Jeśli w naszej diecie znajdują się odpowiednie grupy produktów, zauważamy nie tylko piękny wygląd ciała, ale również i pogodny nastrój
Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć
Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.
Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia
Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).
Dlaczego przybieramy na wadze zimą?
Nadchodzi jesień. Wiele osób zauważa, że wraz ze zmianą pory roku zmienia się również ich waga. Nie mówimy rzecz jasna o jakiejś radykalnej zmianie, ale o kilku nadprogramowych kilogramach – które zauważamy na wadze po sezonie jesienno-zimowym.
Makrela – wartości odżywcze, przepis
Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.
Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania
Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !