bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Halibut – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni oraz jego miejsce w diecie

Halibut – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni oraz jego miejsce w diecie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Halibut jest dość popularnym gatunkiem ryby morskiej oraz dobrze sprawdzającym się surowcem w menu polskiej kuchni. O samym dobroczynnym wpływie diety bogatej w ryby nie trzeba chyba zbytnio wiele wspominać. Należałoby więc wziąć pod uwagę wkomponowanie na stałe rożnych gatunków ryb do naszego jadłospisu. Jednego możemy być pewni – na pewno sobie tym nikt nie zaszkodzi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Halibut – charakterystyka mięsa
  • Halibut w kuchni
  • Halibut a dieta

Halibut – charakterystyka mięsa

Jego charakterystyczny smak sprawia, że ma swoich zwolenników, ale nie każdy za nim przepada. Mimo iż ten gatunek ryby nie należy do najtańszych, to na pewno za sprawą wartości odżywczych, jakie kryje, warto skusić się na niego raz na jakiś czas. Na pierwszym miejscu należy wymienić dużą zawartość białka. Jest ona porównywalna do łososia czy pstrąga. Ponadto cechą zdecydowanie wyróżniającą go na tle wcześniej wymienionych ryb jest niewielka ilość tłuszczu, a co za tym idzie – stanowi najmniej kaloryczną rybę! Zalecana jest osobom będącym na diecie czy mającym problem z cholesterolem. W mięsie tego gatunku znajdziemy także odpowiednio wysokie zawartości witamin (głównie B6 i B12) i składników mineralnych takich jak potas, selen, fosfor. Zaletą filetów z halibuta jest także to, że zawierają bardzo małą ilość ości.  

Tabela porównawcza zawartości niektórych składników odżywczych

Składnik w 100g Halibut Pstrąg Łosoś
Białko [g] 18,6 20,5 19,9
Tłuszcz [g] 1,3 3,5 10,4
Witamina B6 [mg] 0,5 0,4 0,4
Witamina B12 [qg] 1,1 4,5 1,3
Potas [mg] 435,0 481,0 394,0
Selen [qg] 45,6 12,6 36,5
Fosfor [mg] 236,0 271,0 289,0

Halibut w kuchni

Jeśli chcemy przyrządzić halibuta, warto zacząć od wyboru najlepiej pasujących do niego przypraw. Zdecydowanie przydadzą się standardowe jak sól i pieprz – są to przyprawy wydobywające smak z każdej rybnej potrawy. Suszona bazylia i tymianek intensyfikuje specyficzny smak mięsa halibuta. Czosnek jest niezastąpiony w trakcie przygotowaniu marynat czy sosów do ryby. Rozmaryn sprawdza się w duszeniu czy pieczeniu, gdyż dodaje potrawom aromatu i wzmacnia delikatny smak ryby. Jeśli chcielibyśmy zastosować coś nieco ostrzejszego to warto sięgnąć po cząber. Doskonale nadaje się do rybnych zup, a także podczas grillowania. Warto pamiętać także o pietruszce. Dorzucana pod koniec każdego gotowania doda specyficznej aromatyczności każdej potrawie.

Halibut jest rybą łatwą i szybką do przyrządzenia na wszystkie sposoby: gotowanie, grillowanie, smażenie. Nie wymaga skomplikowanego, wcześniejszego przygotowywania. Można komponować ją z tradycyjnym obiadem i ulubionymi sałatkami oraz tworzyć dania złożone głównie z niej z dodatkiem sosów czy warzyw.

Halibut a dieta

Włączenie mięsa rybiego do naszego menu to na pewno dobry pomysł jeśli chcemy zachować dobrą kondycję zdrowotną. Zalecana porcja ryb, która powinna znaleźć się na naszym talerzu to około 300 g na tydzień. Korzyści jakie będą wynikały z jej spożywania na nasze zdrowie to m.in.:

  • pozytywny wpływ na nasz układ krążenia: spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu, arytmii czy miażdżycy, dzięki obniżaniu w naszym organizmie poziomu tzw. ‘złego cholesterolu’
  • zawarte w mięsie ryb kwasy omega poprawiają ukrwienie mózgu, a co za tym idzie poprawiają koncentrację, wpływają na pamięć oraz zwiększają inteligencję. Zatem ważne jest podawanie ryb dzieciom w okresie rozwoju, ponieważ mają one wpływ na rozwój ich mózgu,
  • ryby są źródłem łatwo przyswajalnych białek o bardzo dużej zawartości odżywczej, dlatego mogą śmiało zastępować mięso zwierzęce,
  • dzięki zawartości witamin wzmacniają układ odpornościowy organizmu i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne między innymi za obniżenie odporności immunologicznej,
  • udowodniono również korzystny wpływ na wzrok poprzez zapobieganie chorobom oczu.

Regularne spożywanie ryb może przynosić wiele korzyści dla naszego organizmu. Ponadto może stać się też ciekawym kuchennym urozmaiceniem naszej codziennej diety. Odżywianie się bogate w produkty morskie może znacznie poprawić jakość naszego życia. Starajmy się więc zadbać o to, aby na stałe włączyć mięso ryb do diety, a na pewno szybko zauważymy pozytywne tego skutki.      

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Skuteczne odchudzanie

Ryby słodko- i słonowodne oraz…

Ryby i owoce morza są bardzo ważnymi produktami w naszej diecie. O ile te pierwsze cieszą się stosunkowo dużą popularnością, drugie są zdecydowanie rzadziej spotykane w naszych jadłospisach. Jeżeli jeszcze… Czytaj dalej...
Ryby i owoce morza

5 powodów dlaczego powinniśmy jeść…

Ryby- wszyscy wiemy doskonale, że są zdrowe i należy je włączyć do jadłospisu. Zalecają je lekarze, dietetycy, a nawet promotorzy zdrowia. Nie bez przyczyny…Zobacz koniecznie, co w sobie kryją i… Czytaj dalej...

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze,…

Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Ryby i owoce morza
    Ryby i owoce morza

    Panga – co to za ryba i czy jest zdrowa?

    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Ryby i owoce morza

    Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

    1
    Ryby i owoce morza

    Sardynki – właściwości. Czy sardynki w puszce są zdrowe?

    ogórek morski działanie
    2
    Ryby i owoce morza

    Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

    sandacz jak przygotować sandacza
    Ryby i owoce morza

    Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.