Liść laurowy – właściwości. Wywar z liści laurowych i jego skutki uboczne

Drzewo triumfu. Jego piękno i niezwykły aromat docenili Grecy i Rzymianie. Natchnienie dla poetów, laur dla zwycięzców. W kuchni idealnie podkreśla smak dań, dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe.
Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis), wiecznie zielony, dekoracyjny krzak. Aromatyczne listki, pochodzące z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego. Znany w Grecji i Rzymie od starożytności. Zdobił głowy wybitnych władców, sportowców, poetów. Składnik codziennych, jak i tych bardziej wyszukanych potraw, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. O właściwościach leczniczych, które stosowane są w bólach reumatycznych. Zawiera olejki eteryczne, garbniki i związki gorczycowe. Wykorzystywany również przy schorzeniach skóry. Przeciwbólowy i przeciwzapalny.
Liść Laurowy
Powszechnie znany jako przyprawa używana do wielu potraw. Stosuje się do dań, by podkreślić ich charakter i smak. Idealny dodatek do zup, marynat, wywarów, w których gotuje się ryby, do aromatyzowania pieczeni z dziczyzny, czy różnego rodzaju sosów. Wysuszone liście laurowe długo zachowują swoje właściwości aromatyczne, walory smakowe sprawiają, że stały się nieodłącznym elementem wielu dań [1]. Jednak w sprzedaży dostępne są głównie zwietrzałe liście laurowe, które nie mają pożądanego aromatu. Najlepiej zaopatrzyć się na południu Europy w świeże listki laurowe i następnie zasuszyć je samodzielnie, by cieszyć się długo wartościowym aromatem w wielu daniach i wywarach. Smak liści laurowych jest nieco korzenny, balsamiczny, lekko gorzki, przypominający muszkat [2].
Właściwości liścia laurowego
Liść laurowy zawiera 1–3% olejku eterycznego, dodatkowo jest źródłem flawonoidów, lignan, laktonów seskwiterpenowych, alkaloidów izochinolinowych. W skład olejku laurowego (Oleum lauri) wchodzi 1,8-cineol, linalol, eugenol, kostunol, geraniol, pinen, felandren oraz terpineol. Liście laurowe obfitują w tłuszcze, związki azotowe, błonnik (do 29%) również sole mineralne [2,3].
Liść laurowy znalazł zastosowanie w maściach rozgrzewających, przeciwbólowych. Dodatkowo rozszerza naczynia krwionośne, co jest korzystne przy leczeniu reumatyzmu. Wykazuje działanie moczopędne, przeciwbólowe. Może być stosowany przy nadciśnieniu tętniczym, w cukrzycy, w występujących biegunkach, zapaleniach żołądka, chorobach skóry [4].
W badaniu wykazano, że olejek z liścia laurowego hamuje działanie α-glukozydazy, która powoduje szybszy wzrost glikemii poposiłkowej, tym samym wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Za działanie odpowiedzialne są 3 składniki zawarte w olejku eterycznym tj.: α-pinen, limonen, cyneol [5]. W badaniu Khan i wsp. badano wpływ proszku z liści laurowych w ciastkach na wzrost glikemii poposiłkowej. Z badania wynika, że stanowiły smakowity produkt, który redukował odpowiedź glikemiczną w organizmie [6].
Leczniczo można wykorzystywać wywar lub rozdrobniony w formie maści i nakładany na skórę. Jak wynika z literatury liść laurowy można stosować również przy wysokim kwasie moczowym. W badaniu na szczurach wykazano, że wyciąg z liści laurowych 0,5 mg zwiększał wydzielanie kwasu moczowego, co może mieć duże znaczenie w leczeniu dny moczanowej [4]. Właściwości te wynikają z zawartych w liściach składników aktywnych. Są to między innymi: taniny, flawonoidy, olejki eteryczne czy kwas cytrynowy, eugenol. Zawarte w liściach taniny mają działanie ściągające oraz zapobiegają biegunkom [2,4].
Wyciągi z liścia laurowego mają korzystny wpływ na krążenie krwi, wzmaganie skurczów mięśnia sercowego. Wykazuje działanie protekcyjne dla wątroby, działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Wpływa na diurezę oraz wydzielanie potu, co wpływa na usuwanie szkodliwych metabolitów. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwzapalnie [6,7]. W badaniu Peixoto i wsp. stwierdzono działanie przeciwgrzybicze na Candida albicans, prawdopodobnie ze względu na zawarte monoterpeny i seskwiterpeny w olejku z owoców wawrzyna szlachetnego [8].
Wykorzystywany również w przeziębieniach ze względu na działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i napotne [2,3,9].
Wywar z liści laurowych
Napar z liści laurowych sporządza się z 2 łyżek na szklankę wrzącej wody, następnie przykrywa się i odstawia na 30–40 min. Należy wypijać 3–4 razy dziennie. Wywar różni się tym, że powinien po zalaniu wrzątkiem zostać dodatkowo zagotowany (przez około 5 minut). Po przecedzeniu można wypijać lub wykorzystać do wielu potraw. Napary oraz wywary z liści laurowych będą działać silnie antyoksydacyjnie i hamująco na powstawanie miażdżycy tętnic [10].
Wywar z liści laurowych – skutki uboczne
Przez działanie moczopędne może wpływać na wypłukiwanie niektórych minerałów z diety. Brak badań na temat skutków ubocznych stosowania liści laurowych podczas ciąży i dla kobiet w okresie laktacji. Używany jako przyprawa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, przy stosowaniu leczniczo, tak jak przy każdym produkcie, należy zachować rozwagę i umiar.
To właśnie w diecie śródziemnomorskiej, która powszechnie jest znana ze swojego prozdrowotnego działania nieodłącznym elementem są liście laurowe. Ich dodatek do dań wpływa na walory smakowe i zapachowe, usprawnia proces trawienia. Ważny ze względu na działanie antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwbólowe.
Literatura:
- Markuza B.: Zioła i przyprawy mojej kuchni. Zysk i S-ka Poznań 2010
- Różański H.: Wawrzyn-Laurus, (dok elekt.) http://rozanski.li/162/wawrzyn-laurus/ 09.10.2017
- Kowalczyk B.: Eukaliptus, goździkowiec, koper, gardenia jaśminowa, hyzop lekarski, jaśmin, jałowiec, wawrzyn szlachetny, lawenda, lipia trójlistna. Panacea 2005, 2, 24-27
- Summono A., Wulan A.: The use of bay leaf (Eugenia polyantha Wight) in dentistry. Dental Journal 2008, 3, 147-150
- Basak S., Candan F.: Effect of Laurus nobilis L. Essential Oil and its Main Components on α-glucosidase and Reactive Oxygen Species Scavenging Activity. Iran J Pharm Res. 2013 Spring;12(2):367-79.
- Khan I., Shah S., Abdullach A. i wsp.: Effect of Incorporating Bay Leaves in Cookies on Postprandial Glycemia, Appetite, Palatability, and Gastrointestinal Well-Being. J Am Coll Nutr. 2017 Sep-Oct;36(7):514-519
- Chaundhry N., Tarig P.: Bactericidal activity of black pepper, bay leaf, aniseed and coriander against oral isolates. Pak J Pharm Sci. 2006,3, 214-218
- Peixoto L., Rosalen P., Ferreira G. i wsp.: Antifungal activity, mode of action and anti-biofilm effects of Laurus nobilis Linnaeus essential oil against Candida spp. Arch Oral Biol. 2017, 73, 179-185.
- Fang F., Shengmin S., Kuang Y.: Isolation and identification of cytotoxic compounds from Bay leaf (Laurus nobilis). Food Chemistry 2005, 93,3, 497-501
- Jin S., Hong J., Jung S. i wsp.: Turmeric and laurel aqueous extracts exhibit in vitro anti-atherosclerotic activity and in vivo hypolipidemic effects in a zebrafish model. J Med Food. 2011, 3, 247-56
Liść laurowy jest przyprawą popularnie używaną do mięs czy zup w każdym polskim domu. Wiele osób ceni go za aromat, lecz nie każdy wie, jak korzystny wpływ ma on na zdrowie. Zalety można mnożyć. Między innymi liść laurowy poprawia kondycję włosów, wspomaga walkę z grypą i chorobami stawów, a nawet wspomaga redukcję masy ciała. czytaj więcej
Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Jeśli ktoś nie może pić, to czy moczenie (stóp i dłoni) w odwarze z liści laurowych także może pomóc?