Anyż to nie tylko anyżówka – zobacz jak wykorzystać tę egzotyczną przyprawę
Aktualizacja: 27 czerwca, 2017
Anyż to roślina uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. To właśnie tam cieszy się największą popularnością. W Polsce, choć nie występuje naturalnie, również posiada grono swoich zwolenników.
Leczniczy olejek z anyżu
Anyż jest podstawą niezwykle aromatycznej przyprawy, która dodawana do ciężkostrawnych dań pozwoli cieszyć się ich smakiem bez konsekwencji ze strony układu pokarmowego. Znany jest również bardzo dobrze miód anyżowy, który doda słodyczy Twoim wypiekom, a także wzbogaci smak herbaty.
Pod względem leczniczym niezwykle cenny jest olejek z anyżu. Dodany do kąpieli może złagodzić bóle menstruacyjne. Wywary i soki z anyżu pomogą załagodzić dziecięce kolki. Ponadto napar z anyżu polecany jest kobietom karmiącym, aby zwiększyć ilość pokarmu. Świetnie sprawdza się także w okresie przeziębień, przy zaburzeniach żołądkowych i wzdęciach.
Olejki eteryczne nie tylko z anyżu posiadają właściwości lecznicze. Wiele roślin, z których pozyskuje się cenne olejki może posłużyć nam do aromaterapii. Dzięki intensywnym zapachom i cennym substancjom, które przenikają przez nasze drogi oddechowe, skórę i błony śluzowe, możemy pozbyć się wielu schorzeń.