Lekka zapiekanka z cukinii i dodatkiem kurczaka

302 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 4
🕣 2 min czytania

Zaprezentowana dzisiaj zapiekanka to propozycja na lekki i dietetyczny obiad lub kolację. Smakuje świetnie zaraz po przygotowaniu, jak również odgrzana w piekarniku następnego dnia. Podstawą zapiekanki jest cukinia i ziemniaki, warzywa mające właściwości alkalizujące, zatem dobrze sprawdzi się na diecie odkwaszającej. Kurczaka zastąpić można innymi dowolnymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, pieczarki czy papryka.

SAMSUNG CSC

Składniki
🕣 2 min czytania

Cukinia – około 2 sztuki (0,5 kg)

Ziemniaki – 4 średnie sztuki (0,5 kg)

Pierś z kurczaka – 1 duża (300 g)

Por – 1 sztuka

Jajko – 3 sztuki

Len mielony – 2 łyżki

Masło Extra – 1 łyżeczka

Czosnek – 4 ząbki

Parmezan – 3 łyżki (starty)

Bazylia świeża – 3 łyżki (posiekana)

Oregano – 2 łyżeczki

Curry – 1 łyżeczka

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

0/5 (0 Reviews)

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem, curry i oregano. Odstawić na 30 min, aby przeszedł smakiem i aromatem przypraw. Usmażyć na niewielkiej ilości masła (0,5 łyżeczki).

Ziemniaki dokładnie oczyścić (najlepiej przy pomocy szczoteczki), następnie ugotować na parze na pół miękko, około 20 min. Pozostawić do ostudzenia.

Pora obrać z wierzchnich liści i pokroić w krążki. Smażyć go na odrobinie masła na niewielkim ogniu aż lekko zmięknie i zrumieni się. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do pora i chwilkę razem przesmażyć.

Cukinię i przestudzone, obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umieścić na sitku i posolić. Po oddzieleniu się soku dokładnie odcisnąć i wrzucić do miski z ziemniakami. Dodać pora, kurczaka, jajka, len mielony, starty na drobnych oczkach parmezan, bazylię i doprawić całość według uznania. Dokładnie wymieszać.

Gotową masę przełożyć do formy (u mnie 17 na 27) wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 40 min.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Pyszne danie w okresie letnim, gdy wszystko jest smaczne i bez chemii. Jedliśmy z sosem tzatziki.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *