Lekka zapiekanka z cukinii i dodatkiem kurczaka
Zaprezentowana dzisiaj zapiekanka to propozycja na lekki i dietetyczny obiad lub kolację. Smakuje świetnie zaraz po przygotowaniu, jak również odgrzana w piekarniku następnego dnia. Podstawą zapiekanki jest cukinia i ziemniaki, warzywa mające właściwości alkalizujące, zatem dobrze sprawdzi się na diecie odkwaszającej. Kurczaka zastąpić można innymi dowolnymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, pieczarki czy papryka.
Cukinia – około 2 sztuki (0,5 kg)
Ziemniaki – 4 średnie sztuki (0,5 kg)
Pierś z kurczaka – 1 duża (300 g)
Por – 1 sztuka
Jajko – 3 sztuki
Len mielony – 2 łyżki
Masło Extra – 1 łyżeczka
Czosnek – 4 ząbki
Parmezan – 3 łyżki (starty)
Bazylia świeża – 3 łyżki (posiekana)
Oregano – 2 łyżeczki
Curry – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem, curry i oregano. Odstawić na 30 min, aby przeszedł smakiem i aromatem przypraw. Usmażyć na niewielkiej ilości masła (0,5 łyżeczki).
Ziemniaki dokładnie oczyścić (najlepiej przy pomocy szczoteczki), następnie ugotować na parze na pół miękko, około 20 min. Pozostawić do ostudzenia.
Pora obrać z wierzchnich liści i pokroić w krążki. Smażyć go na odrobinie masła na niewielkim ogniu aż lekko zmięknie i zrumieni się. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do pora i chwilkę razem przesmażyć.
Cukinię i przestudzone, obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umieścić na sitku i posolić. Po oddzieleniu się soku dokładnie odcisnąć i wrzucić do miski z ziemniakami. Dodać pora, kurczaka, jajka, len mielony, starty na drobnych oczkach parmezan, bazylię i doprawić całość według uznania. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy (u mnie 17 na 27) wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec około 40 min.