Przepis na wysoko-magnezowy krem czekoladowy
Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego i akademickiego, więc w tym okresie czas usprawnić myślenie!
Moją dzisiejszą propozycją jest wysoko-magnezowy deser czekoladowy, czyli przyjemne z pożytecznym, gdyż jest to smaczny deser, który w połączeniu z owocami dostarczy Wam wielu witamin i składników mineralnych.
Niedobór magnezu w diecie jest naszym wrogiem, dlatego warto zadbać o wyższą podaż tego pierwiastka w jadłospisie, ze względu na to, że jego deficyt w organizmie wpływa na trudność z koncentracją, bezsenność, zmęczenie fizyczne i psychiczne, nadmierną podatność na stres oraz drażliwość.
Przepis na 2 porcje
Czekolada gorzka – 5 kostek
Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka
Mleko 2% – 2 łyżki
Orzechy laskowe – 10 sztuk
Kakao 16 % (naturalne) – 1 łyżka
Miód – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Do masy orzechowej dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze.
Smacznego !