Przepis na wysoko-magnezowy krem czekoladowy

16 18 20

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego i akademickiego, więc w tym okresie czas usprawnić myślenie!

Moją dzisiejszą propozycją jest wysoko-magnezowy deser czekoladowy, czyli przyjemne z pożytecznym, gdyż jest to smaczny deser, który w połączeniu z owocami dostarczy Wam wielu witamin i składników mineralnych.

Niedobór magnezu w diecie jest naszym wrogiem, dlatego warto zadbać o wyższą podaż tego pierwiastka w jadłospisie, ze względu na to, że jego deficyt w organizmie wpływa na trudność z koncentracją, bezsenność, zmęczenie fizyczne i psychiczne, nadmierną podatność na stres oraz drażliwość.

Składniki

Przepis na 2 porcje

Czekolada gorzka – 5 kostek

Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka

Mleko 2% – 2 łyżki

Orzechy laskowe – 10 sztuk

Kakao 16 % (naturalne) – 1 łyżka

Miód – 1 łyżeczka

P1090281

Sposób przygotowania: 

Orzechy laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Do masy orzechowej dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze.

P1090277

Smacznego !

Oceń mnie
3.8/5. Oddano 23 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: