Przepis na wysoko-magnezowy krem czekoladowy

To jest łatwe Idealne na Podwieczorek
🕣 < 1 min czytania

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego i akademickiego, więc w tym okresie czas usprawnić myślenie!

Moją dzisiejszą propozycją jest wysoko-magnezowy deser czekoladowy, czyli przyjemne z pożytecznym, gdyż jest to smaczny deser, który w połączeniu z owocami dostarczy Wam wielu witamin i składników mineralnych.

Niedobór magnezu w diecie jest naszym wrogiem, dlatego warto zadbać o wyższą podaż tego pierwiastka w jadłospisie, ze względu na to, że jego deficyt w organizmie wpływa na trudność z koncentracją, bezsenność, zmęczenie fizyczne i psychiczne, nadmierną podatność na stres oraz drażliwość.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Przepis na 2 porcje

Czekolada gorzka – 5 kostek

Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka

Mleko 2% – 2 łyżki

Orzechy laskowe – 10 sztuk

Kakao 16 % (naturalne) – 1 łyżka

Miód – 1 łyżeczka

P1090281

Sposób przygotowania: 

Orzechy laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Do masy orzechowej dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze.

P1090277

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *