Przepis na ciasteczka jaglane z żurawiną i kawałkami czekolady
Czas na pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z mnóstwem zdrowych i wartościowych składników. Kasza jaglana, nazywana często „polskim ryżem” lub „królową kasz”, jest bogactwem składników mineralnych i witamin z grupy B. Ponadto nie zawiera glutenu i posiada właściwości odkwaszające, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Żurawina natomiast kryje w sobie przeciwutleniacze, które działają ochronnie na serce i pomagają utrzymać odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu”.
Przepis na 16 dużych ciastek
Kasza jaglana 100 g
Mąka owsiana 1 szklanka (105 g)
Jajko 1 sztuka
Mleko 1,5% 100 ml
Masło Extra łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Banan 1 sztuka
Miód 1 łyżka (lub 2 w wersji słodszej)
Czekolada gorzka 1 duża kostka (10 g)
Żurawina suszona 50 g
Orzechy arachidowe (ziemne) 50 g
Cynamon 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotować 5 min krócej niż w przepisie na opakowaniu, ma być lekko niedogotowana. Do przestygniętej kaszy wrzucić mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz żurawinę i grubo posiekane orzechy. Całość lekko przemieszać, następnie dodać miękkie masło, miód, pokrojonego w drobną kostkę banana, jajko oraz mleko. Wszystkie składniki mieszać do momentu powstania gęstej masy, jeśli będzie zbyt gęsta można dolać mleka. Na końcu wmieszać drobno posiekaną czekoladę. Spore porcje masy kłaść łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć na kształt okrągłych placuszków. Ciastka wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec przez 15 min.