Głóg – właściwości. Nalewka, herbata, przetwory z głogu

16 18 20

Wyciąg z głogu jest od dawna jednym z ulubionych lekarstw ziołowych w Europie. Aktywnymi składnikami tego działającego czynnika kardiotonicznego są flawonoidy i oligomeryczne procyjanidyny. Badania wykazały poprawę stanu zdrowia  oraz samopoczucia u pacjentów z łagodną postacią niewydolności serca po jego zastosowaniu [1].

Głóg

Możemy wyróżnić dwa rodzaje głogu: jodnoszyjkowy, którego owoce są czerwone i podłużne oraz dwuszyjkowy, gdzie owoce przypominają małe czerwone jabłka z pestką w środku. Roślina ta nie wymaga specjalnych warunków, dlatego też rośnie nie tylko w ogrodach, ale również przy drogach i lasach. Owoce obu odmian gotowe są do zbioru jesienią, natomiast kwiatostany na przełomie maja i czerwca. Nie tylko owoce głogu zawierają cenne składniki odżywcze. Jego kwiaty są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz soli mineralnych. W głogu znajdziemy też mnóstwo witaminy PP oraz cennych flawonoidów charakteryzujących się działaniem przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym [2].

Właściwości głogu

Często słyszy się o pozytywnym działaniu głogu u osób z niewydolnością serca. Potrzebne są  jednak dalsze badania, aby zrozumieć, jaka jest jego skuteczność w tym schorzeniu. W wielu badaniach stwierdzono, że głóg głęboko poprawia pracę serca. Badania sugerują również, że ziele może zwiększyć zdolność osoby z niewydolnością serca do ćwiczeń. Uczestnicy badań wykazali, że głóg znacznie zmniejszył objawy choroby (takie jak duszność i zmęczenie). W badaniu porównywano także konwencjonalne metody leczenia niewydolności serca z zastosowaniem różnych leków do grupy przyjmującej leki z głogiem i głóg oprócz leków. Po dwóch latach kliniczne objawy niewydolności serca (kołatanie serca, problemy z oddychaniem i zmęczenie) znacząco zmniejszyły się u osób przyjmujących suplement głogu [1].

Niewydolność serca jest jednak poważnym stanem i nigdy nie należy próbować leczyć go samodzielnie ziołami. Zapytaj swojego lekarza, czy głóg jest odpowiedni dla Ciebie.

Wstępne dowody wskazują, że głóg może pomóc w walce z bólem w klatce piersiowej (dusznicy bolesnej), spowodowanym niskim przepływem krwi do serca. W jednym z badań wzięło udział 60 osób z dławicą piersiową. Otrzymywali oni 180 mg na dobę ekstraktu kwiatu liści głogowych lub placebo. Badanie trwało 3 tygodnie. Ci, którzy otrzymywali głóg, doświadczyli poprawy przepływu krwi do serca i mogli ćwiczyć przez dłuższy czas bez bólu w klatce piersiowej. Jednak konieczne są dalsze badania, aby stwierdzić, czy głóg jest skuteczny w każdym przypadku[2].

Wysokie ciśnienie krwi

Chociaż działanie głogu nie zostało jeszcze sprawdzone u osób z wysokim ciśnieniem krwi, niektórzy uważają, że jego korzyści w leczeniu chorób serca mogą przyczynić się do leczenia nadciśnienia tętniczego.

W jednym z badań  udowodniono skuteczność ekstraktu z głogu na nadciśnienie tętnicze u osób z cukrzycą typu 2. Jednak przyjmowali oni również leki na receptę. Części z nich podawano 1,200 mg glukonowego ekstraktu dziennie, natomiast innym placebo przez 16 tygodni. Ci, którzy przyjmowali głóg, mieli niższe ciśnienie krwi niż ci, którzy przyjmowali placebo [3].

Herbata z głogu

Aby zauważyć prozdrowotne właściwości głogu herbatę należy pić przynajmniej przez trzy miesiące. Należy jednak pamiętać, iż mimo, że jest ona uważana za środek bezpieczny to może nasilić działanie leków kardiologicznych, takich jak digoksyny. Głóg nie powinien być również stosowany z ziołami zawierającymi glikozydy nasercowe takimi jak naparstnica i konwalia. Jeśli więc posiadasz wadę serca, ważne jest, abyś przed rozpoczęciem spożywania produktów z głogu skontaktował się z lekarzem lub innym wykwalifikowanym pracownikiem opieki zdrowotnej [4].

Nalewka z głogu

Mówi się o tym, że nalewka z głogu obniża ciśnienie krwi i działa wzmacniająco. Jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu, jednak po jej wykonaniu zaleca się przechowywanie przez co najmniej kilka miesięcy, a nawet pół roku.

Przepis na nalewkę z głogu

Składniki:

  • 500g owoców głogu
  • ½ litra spirytusu
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 goździków

Przygotowanie:

  1. Umyte owoce wsypać do słoja. Spirytus wymieszać ze szklanką przegotowanej wody i zalać tym owoce. Przykryć i odstawić na 2 tygodnie, co 2 dzień  potrząsając słojem.
  2. Szklankę wody zagotować z cukrem i goździkami. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przestudzić
  3. Ze słoja zlać alkohol i wymieszać z syropem. Odstawić na 4 dni.
  4. Przefiltrować i rozlać do butelek, a następnie odstawić w ciemne miejsce na co najmniej kilka miesięcy.
rozwiń

Przetwory z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko smaczny, ale również posiada wiele zdrowotnych właściwości. Pomaga przy chorobach serca, chorobach układu naczyniowego oraz miażdżycy. Konfitury najlepiej jest robić jesienią, ze świeżych, dojrzałych owoców głogu.

Przepis na dżem z głogu

Składniki:

  • 500 g głogu
  • 400 g cukru (jeśli wolisz mniej słodkie przetwory użyj mniejszej ilości)
  • 150 ml wody mineralnej

Przygotowanie

  1. Z owoców usunąć pestki, zalać wodą i gotować  na dużym ogniu do czasu aż głóg stanie się miękki. Zblendować owoce.
  2. Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia mieszając, do czasu rozpuszczenia się cukru. Gotować przez kolejne 10 minut.
  3. Po ugotowaniu odstawić owoce razem z syropem na noc.
  4. Kolejnego dnia  owoce głogu z syropem doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu, aż owoce zrobią się szkliste. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Postawić na rozłożonej ściereczce do góry dnem do wystygnięcia, a następnie przełożyć na półki.
rozwiń

Głóg może mieć korzystne działanie u osób z chorobami serca oraz nadciśnieniem tętniczym. Należy jednak pamiętać, iż przed jego zastosowaniem powinniśmy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, szczególnie jeśli cierpisz na któreś z wyżej wymienionych schorzeń. Nie można zapominać o tym, iż głóg może wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami.

 

Literatura:

  1. Dahmer S, Scott E. : Health effects of hawthorn. University of California at Irvine Medical Center, Orange, California Am Fam Physician. 2010 Feb 15;81(4):465-468
  2. http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/hawthorn
  3. Walker AF, Marakis G, Simpson E, et al. Hypotensive effects of hawthorn for patients with diabetes taking prescription drugs: a randomised controlled trial. Br J Gen Pract. 2006;56(527):437-43
  4. https://www.herbal-supplement-resource.com/hawthorn-tree.html
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Głóg – właściwości. Nalewka, herbata, przetwory z głogu - 4.2/5. Oddano 29 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!

Opinie

  • Hania 18.12.2017, 2:28

    Najcenniejsze właściwości mają jednak ekstrakty uzyskiwane z kwiatostanu głogu. Można wówczas kontrolować spożycie substancji aktywnych z tej rośliny, tak, by nie było ich ani za dużo ani za mało. Poza tym z ekstraktów te związki jednak się najlepiej wchłaniają.

    Odpowiedz
  • Amelia 16.01.2018, 8:34

    moja mama specjalizuje się w robieniu nalewek. z głogu co prawda jeszcze nie robiłyśmy- ja zawsze jestem pomocnikiem :). U nas obowiązkowo co roku był czarny bez. Nalewka dla dorosłych a sok dla dzieci. Z ekstraktem z głogu sprawdza się u nas tonik. Chociaż taka naleweczka dodatkowo też w tym roku nie zaszkodzi jeśli się uda zrobić.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone