bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. L-karnityna w diecie. Właściwości, normy spożycia, produkty źródłowe oraz skutki niedoboru

L-karnityna w diecie. Właściwości, normy spożycia, produkty źródłowe oraz skutki niedoboru

🕣 2 min czytania

Każdy słyszał zapewne o L-karnitynie, jako składniku wielu produktów odchudzających. W ostatnim czasie zasłużyła nawet na miano jednego z najskuteczniejszych „spalaczy tłuszczu”. Są jednak osoby, które uważają, że szum wywołany wokół tego związku jest jedynie chwytem marketingowym i ma na celu zwiększenie sprzedaży środków wspomagających utratę wagi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • L-karnityna
  • L-karnityna – właściwości
  • Normy spożycia L-karnityny
  • L-karnityna – niedobór

L-karnityna

Karnityna to substancja naturalna, która powstaje w wątrobie i w nerkach, dzięki dwóm białkom (lizynie i metioninie). Co istotne, nasz organizm sam potrafi ją produkować, jednak w ilości, która nie jest w stanie pokryć całkowitego zapotrzebowania. Dlatego też, wskazane jest, aby była dostarczana także z pożywieniem. Karnityna magazynowana jest przede wszystkim w mięśniach szkieletowych i w mięśniu sercowym, a znacznie mniej w wątrobie oraz nerkach.

L-karnityna – właściwości

W ciągu ostatnich lat L-karnityna zdobyła ogromną popularność z powodu jej udziału w procesie odchudzania. Powszechnie uważa się, że pełni istotną rolę w spalaniu kwasów tłuszczowych, dzięki czemu przyspiesza utratę zbędnych kilogramów. Ale to nie jedyne jej zalety. Bierze także udział w transporcie aminokwasów, które są niezbędnym materiałem energetycznym i budulcowym dla pracujących mięśni, a dodatkowo zapewniają regenerację tkanki tłuszczowej po treningu. Karnityna uczestniczy ponadto w przemianie węglowodanów.

Substancja ta pełni także istotną funkcję w procesach detoksykacyjnych, dzięki zdolności do chelatowania (wiązania) niektórych szkodliwych dla zdrowia pierwiastków, m.in. ołowiu i kadmu, które pozbawione są aktywności, a następnie usuwane z organizmu. L-karnityna uważana jest dodatkowo za cenny i skuteczny antyoksydant. Nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale również podwyższa poziom innych antyoksydantów m.in. witaminy E. Antyoksydanty to niezwykle ważne substancje pomagająca uchronić organizm przed starzeniem i chorobami nowotworowymi.

Normy spożycia L-karnityny

Ilość L-karnityny, którą sami produkujemy stanowi około 25% ogólnego zapotrzebowania, natomiast pozostałe 75% pokrywa dieta. Normy spożycia L-karnityny nie są jednoznacznie sprecyzowane, jednak ocenia się, że przeciętny dorosły człowiek powinien dostarczyć jej od 0,3–1,9  mg/na dzień/kg masy ciała do około 15 mg. Podczas gdy sami jesteśmy w stanie wyprodukować jej od 11 do 34 mg na dzień.

Zawartość L-karnityny w poszczególnych grupach produktów.

Mięso Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Konina 423
Wołowina 139
Eskalopki wieprzowe 83
Filet z kaczki 73,2
Filet z indyka 51,4
Filet z kurczaka 34,4
Produkty mleczne Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Jogurt 39,9
Maślanka 38,5
Twaróg 22,5-26,6
Ser żółty 1,4-2,8
Mleko Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Odtłuszczone mleko 4,33
Tłuste mleko 3,65
Warzywa, owoce, tłuszcze i grzyby Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Boczniaki 53
Ogórek 4,45
Kalafior 3,26
Masło 1,1
Banany 0,39
Jabłka 0,29
Olej Słonecznikowy 0

Źródło: Przegląd Lekarski 2013 / 70 / 2

L-karnityna – niedobór

Pierwsze symptomy jej niedoboru trudno rozpoznać, jednak z czasem zmniejszeniu ulega ogólna sprawność fizyczna oraz intelektualna organizmu. Niedobór karnityny w naszym organizmie przyczyniać się może również do rozwoju otyłości, demencji, miażdżycy oraz cukrzycy. Po niewielkim wysiłku fizycznym odczuwać możemy zmęczenie, a nawet wyczerpanie. Parametrem morfologicznym sygnalizującym niedobór karnityny jest podwyższona zawartość lipidów we krwi.

L-karnityna odpowiada w naszym organizmie za szereg procesów, które wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jeśli dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości l-karnityny możemy spodziewać się wielu korzyści z tego płynących, takich jak: zwiększenie pozyskiwania energii z tłuszczów, zapobieganie tworzeniu się dodatkowych zapasów tłuszczu, ogólne zwiększenie wydolności organizmu oraz usuwanie z niego substancji toksycznych.

Literatura:

Bartłomiej Rospond, Joanna Chłopicka. Funkcje biologiczne L-karnityny i jej zawartość w wybranych produktach spożywczych. Przegląd Lekarski 2013/70/2.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Suplementy diety

Suplementy pomagające zwiększyć masę mięśniową

Niewątpliwie, szybkie zwiększenie tkanki mięśniowej jest jednym z najbardziej pożądanych efektów ćwiczeń. Jakie produkty możemy zastosować i na jakie składniki warto zwrócić uwagę w celu maksymalizacji tego procesu? Czytaj dalej...
Suplementy diety

Suplementy pomagające zwiększyć siłę

Spowolnienie lub zatrzymanie przyrostu siły może być dla nas sygnałem, iż źle wykonujemy nasz trening. Co jednak w przypadku gdy mamy pewność, że nasz trening i dieta są prawidłowe? Czytaj dalej...
Suplementy diety

Odżywki i suplementy diety dla…

Suplementy i odżywki dla sportowców pomogą podnieść wytrzymałość organizmu i wyniki sportowe tylko przy prawidłowym ich stosowaniu. W innych wypadkach mogą wywołać groźne skutki uboczne. Czytaj dalej...
Suplementy diety

Najpopularniejsze spalacze tłuszczu na redukcje…

Najpopularniejsze składniki spalaczy tłuszczu i ich faktyczne działanie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Antyoksydanty cukrzyca miażdżyca składniki odżywcze tkanka tłuszczowa
    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity
    miażdżyca

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    cukrzyca

    Cukrzyca u dzieci – przyczyny, objawy. Jak dostosować dietę dziecka z cukrzycą?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.