bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kuchnia duńska – charakterystyka, tradycje, alkohole

Kuchnia duńska – charakterystyka, tradycje, alkohole

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Kuchnia duńska nie posiada skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Duńczycy kierują się zasadą, aby nic się nie zmarnowało. Niestety podróżujący po Dani wegetarianie mogą napotkać problemy w zaspokojeniu swojego głodu. Kraj ten obfituje raczej w dania mięsne i rybne.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kuchnia duńska – charakterystyka
  • Kuchnia duńska – tradycyjne dania
  • Kuchnia duńska – tradycje
  • Kuchnia duńska – alkohole
  • Kuchnia duńska – przepisy

Kuchnia duńska – charakterystyka

Duńczycy lubią dobrze zjeść, a ich kuchnia nie należy do lekkich. Surowy klimat i bliskość morza powoduje, że w swoich tradycyjnych daniach nie unikają tłustych mięsiw i ryb. Niektóre receptury zachowane są w niezmienionej wersji od setek lat, co czynni kuchnię duńską niezwykle tradycyjną, jednak również ona nie uniknęła wpływu kuchni francuskiej i tradycyjnych dań pochodzących z południowej Europy. Warzywa niestety są ograniczone do minimum. Największą popularnością cieszą się ziemniaki, buraki, marchewka, ogórek i kapusta zazwyczaj serwowane jako dodatek do głównego dania mięsnego bądź rybnych sałatek. Warzywa podawane są również w różnego rodzaju occie bądź innej zalewie.

Bardzo popularnym daniem są Smorrebrod, czyli kanapki z ciemnego pieczywa. Dawniej jego wypiekanie zajmowało całą dobę. Najbardziej tradycyjna kanapka składała się z pasztetu, słonego mięsa, galaretki oraz cebulowych krążków. Dziś jednak Duńczycy coraz częściej wybierają lżejsze dodatki. Smorrebrod świetnie nadaje się, jako propozycja na śniadanie, kolację, a także posiłek w czasie lunchu.

Jako dodatek do dań głównych bądź przekąski serwowane są sery. Szczególnie ceniony jest tradycyjny ser wędzony z Fionii.

Kuchnia duńska – tradycyjne dania

Dania mięsne mogłyby stanowić 2/3 duńskiej książki kucharskiej. Na terenie tego kraju odnotowano największe spożycie wieprzowiny na świecie. Oprócz niej popularny jest również drób, wołowina czy cielęcina, a także dziczyzna.

Tradycyjny duński obiad, podobnie jak w Polsce składa się ze schabowego, ziemniaków – często smażonych z cebulką, a także dodatkiem warzyw. Schab jednak piecze się ze skórą, pozwalając, aby słonina się rozpuściła, a skóra stała się chrupiąca. Równie popularne są mięsne pulpeciki frikadeller. Bardzo popularny jest leverpostej, czyli swojego rodzaju pasztet wyrabiany z mielonej wątroby, słoniny oraz cebuli. Dzięki temu to bardzo pożywne i bogate w witaminy danie.

Równie z daniami mięsnymi popularne są dania rybne szczególnie ze śledzia i makreli. W Danii spożywa się ryby pod każdą postacią: na surowo, marynowane, smażone, pieczone, grillowane. Dużą popularnością również cieszą się sałatki rybne. Śledzie w zalewie, opiekane filety z warzywami to najczęstsze przystawki, jakie można znaleźć w Danii.

Kuchnia duńska – tradycje

Najbardziej zadziwiająca w tradycji duńskiej jest regularność posiłków. Na śniadanie Duńczycy zazwyczaj jedzą płatki zalane mlekiem bądź jogurtem. Dobrym rozwiązaniem może być również kanapka. Po śniadaniu następuje czas na przedpołudniową kawę. Kawa stanowi jeden z najczęściej wybieranych napojów w Danii, herbatę uważa się raczej jako napój pity w czasie choroby. Do kawy często podawane są różnego rodzaju sałatki rybne. Następnie jest czas na Frokost, czyli przedobiadek. Po nim następuje popołudniowa kawa i najbardziej obfita kolacja. Godziny posiłków pilnowane są dość restrykcyjnie.

Zupy raczej nie cieszą się dużą popularnością, ze względu ich długi czas przygotowania. W czasie kolacji uczestnicy chętnie podejmują się śpiewania najbardziej popularnych i skocznych utworów, często wcześniej przygotowanych przez gospodarza. Duńczycy w czasie posiłków najbardziej cenią sobie miłą i ciepłą atmosferę.

Kuchnia duńska – alkohole

W czasie wystawnych kolacji często podawany jest snaps, czyli tamtejszy rodzaj wódki. Jej picie jednak sporo różni się od polskiego sposobu. Podawana jest w kieliszkach, a jeden kieliszek może wystarczyć na wiele toastów. Duńczycy piją raczej skromnie ”po kropelce”. Posiłkom często towarzyszy kieliszek wina bądź piwa. W Danii można spróbować wiele dobrych piw, a w Kopenhadze odwiedzić muzeum Carlsberga. Podobnie jak u nas swoją świetność przeżywają obecnie piwa regionalne, wyrabiane w tradycyjny sposób na niewielką skalę.  

Kuchnia duńska – przepisy

Przepis na pasztet z wątróbki – Leverpostej

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej
  • 0,7 kg słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 posiekana cebula
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Sposób przygotowania: wątróbkę oraz słoninę 5 razy przepuść przez maszynkę do mięsa. Roztop masło i mieszając dodaj mąkę. Następnie dodaj mleko i zagotuj aż do uzyskania jednolitej masy. Otrzymany sos połącz ze zmielonym mięsem, dodaj cebulę, jajko i przyprawy i na koniec dobrze wymieszaj. Otrzymaną masę włóż do podłużnej brytfanki, którą następnie umieść w naczyniu z małą ilością wody na dnie. Piecz 1–1,4 godz. w temp 175 stopni C. Podawaj jako dodatek do kanapek, najlepiej z korniszonami.

rozwiń
Przepis na chleb żytni – Rugbrød

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 500 ml maślanki
  • 100 ml wody
  • 850 g mąki żytniej
  • łyżeczka soli

Wszystkie składniki powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej przed pieczeniem.

Sposób przygotowania: podgrzej wodę i maślankę do temp. 35 stopni C, mieszając dodaj drożdży i stopniowo dodawaj mąkę i sól. Zagnieć otrzymane ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji, jeśli konieczne, dodając wody. Przykryj ciasto wilgotnym kawałkiem materiału i odstaw w ciepłym miejscu na 2 godziny, tak by urosło.

rozwiń

Po 2 godzinach ponownie delikatnie ugnieć ciasto, przełóż do wysypanej formy i ponownie odstaw przykrywając wilgotnym materiałem na 1 godzinę. Na koniec skrop wodą i piecz 1 godzinę i 15 min w temperaturze 200 stopni C, skraplając co jakiś czas wodą.

Przepis na śledź Curry – Karrysild

Składniki:

  • 4 całe śledzie marynowane
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 posiekana cebula
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  •  jajko na twardo i natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania: śledzia pokrój na małe kawałki. Jajko pokrój w plasterki i wyłóż dwoma składnikami miskę. Całość przykryj pokrojoną drobno cebulą. Wymieszaj śmietanę z majonezem i curry w proszku. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Otrzymanym sosem polej śledzia i udekoruj całość kawałkami jajka na twardo i posiekaną pietruszką. Całość najlepiej podawać w szklanej misce, tak by widoczne były kolejne warstwy.

rozwiń

Literatura:

Przepis pochodzą ze strony: http://federacja-polonia.dk/dzial-kuchnia-dunska,dania.html

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje,…

Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci. Czytaj dalej...

Kuchnia gruzińska – charakterystyka, tradycje,…

Gruzja jest dość popularnym krajem wśród Polaków. Wielu z nas właśnie tam planuje swój urlop. Nic dziwnego, kraj ten dostarcza wszystkiego, czego spragniona dusza turysty potrzebuje. Czytaj dalej...

Kuchnia litewska – charakterystyka, tradycje,…

Kuchnia litewska obfituje w dania ziemniaczane i mączne. To królestwo cepelinów, kołdunów i chłodnika litewskiego . Czytaj dalej...

Dieta nordycka. Zasady i przykładowy…

Jak odżywiają się ludzie północy? Swoją dietę opierają na naturalnych produktach, a ich posiłki obfitują w rośliny strączkowe i ryby. Dieta noarydcka pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, wypróbuj ją i Ty! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odżywianie

    kuchnie świata
    kuchnie świata

    Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

    Comfort food – dania do których chętnie wracamy

    Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

    Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

    2

    Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

    10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.