Kardamon – właściwości i zastosowanie aromatycznego afrodyzjaku
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Kardamon wykorzystywany jest w Indiach jako kluczowa przyprawa do potraw na bazie ryżu, mięsa oraz warzyw. Od tysięcy lat stosowany jest jako lek oraz afrodyzjak.
Kardamon – właściwości
Kardamon należy do roślin z rodziny imbirowatych. Pierwotnie pochodził z Indii, Chin oraz obszaru południowo-wschodniej Azji. Smak tej przyprawy określić można jako korzenny, piekący oraz niezwykle aromatyczny. Wykorzystywany jest zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. W składzie tej rośliny znaleźć można związki garbnikowe (naturalne przeciwutleniacze), kwasy organiczne, minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń, oraz olejki eteryczne (np. kamfora, eucalyptol, pineol).
Kardamon wykazuje działanie poprawiające apetyt i trawienie, a także antyseptyczne. Wykorzystywany może być jako panaceum na problemy z układem pokarmowym i w przypadłościach takich jak astma, zapalenie gardła czy oskrzeli. Przyprawa ta wpływa na poprawę motoryki układu trawiennego, dlatego może wspomagać również odchudzanie.
Kardamon jako afrodyzjak
Dzięki swoim niezwykłym aromatom kardamon znany jest jako afrodyzjak. Ekstrakt z kardamonu uważany jest za naturalny feromon, znaleźć go można w składzie wielu perfum. Jego tajemniczy zapach pobudza wyobraźnię. Jako dodatek do kawy czy czekolady potęguje działanie pobudzające.
Kardamon – zastosowanie
Kardamon wykorzystywany jest przede wszystkim jako przyprawa w kuchni. Dodawać ją można do potraw słonych, takich jak mięsa, ryby, gulasz oraz słodkich między innymi deserów, lodów, ciast czy pierników. Oprócz tego znaleźć go można w likierach oraz innych napojach alkoholowych. Mielony kardamon świetnie sprawdzi się jako przyprawa do kawy, nada jej wyjątkowy aromat. Kardamon wydobywa smak niektórych mniej wyrazistych produktów, np. dyni czy marchewki. Przyprawę tę można dodawać do potraw w formie całych owoców, ale również zmiażdżonego proszku (np. do przygotowania zielonego curry).
Dzięki swoim właściwościom leczniczym kardamon znaleźć można także w składzie wielu leków na problemy trawienne. Rzymianie spożywali go po zbyt obfitym posiłku, aby uniknąć niestrawności.
Kardamon należy do jednej z droższych przypraw na świecie. Jego wyjątkowe właściwości sprawiają, że może być wykorzystywany wszechstronnie: jako lek, przyprawa, czy jako afrodyzjak. Dodatek kardamonu do potraw wydobywa ich smak oraz nadaje niezwykły aromat. Wiele przypraw, które są szeroko dostępne w Polsce urozmaica nasze dania i posiada ciekawe właściwości lecznicze. Niektóre z nich, chronią nawet przed zmianami nowotworowymi.
Kardamon wchodzi w sklad mieszanek na detoks , ma wlasciwosci moczopedne, oczyszcza drogi moczowe, pomaga usuwac toksyny z organizmu poprzez nerki, usuwa nadmiar soli przez co znaczaco obniza cisnienie krwi a takze zapobiega tworzeniu niebezpiecznych skrzepow krwi, zapobiegajac agregacji plytek krwi i przyklejaniu do scian tetnic.