Jiaogulan – właściwości, zastosowanie, herbata, cena
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Jiaogulan jest rośliną od lat stosowaną w medycynie chińskiej. Najczęściej spożywany jest w formie naparu, zamiast herbaty zielonej. Uważa się, że posiada on liczne właściwości prozdrowotne, niestety nie zostały one udowodnione naukowo. Nie mniej jednak, mieszkańcy południowych Chin, którzy spożywają herbatę z jiaogulanu dożywają 100 lat.
Jiaogulan
Jiaogulan, z języka łacińskiego gynostemma, znany jako „zioło życia”, jak sama nazwa wskazuje jest uważany za ziele przedłużające życie. Pochodzi z Chin i od wieków jest używany w medycynie chińskiej. Jiaogulan jest pnączem, które można uprawiać w pojemnikach na balkonie, tarasie albo w ogrodzie. Jest on szczególnie znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych oraz przedłużających życie. Do niedawna była to roślina stosowana głównie w górzystych okolicach południowych Chin. Przez tamtejszych mieszkańców jest nazywana „zielem nieśmiertelności”, ponieważ osoby, które spożywają ją regularnie zamiast herbaty dożywają ponad 100 lat.
Jiaogulan – właściwości
Jedną z głównych właściwości gynostemmy jest jej silne działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze w niej zawarte chronią organizm przed wolnymi rodnikami przez co opóźniają procesy starzenia się organizmu, zapobiegają rozwojowi nowotworów, wspomagają leczenie miażdżycy i stanów zapalnych. Napary z gynostemmy stosowane są jako lek na różnorakie dolegliwości. Dodatkowym atutem jest fakt, że roślina wykazuje także działanie przeciwzapalnie i antystresowe, wzmacnia odporność, system nerwowy i serce, pobudza czynność wątroby, działa jako profilaktyka raka, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zwiększa wydolność serca, likwiduje problemy z zasypianiem i zmniejsza nerwowość, jest bardzo pomocna w terapiach odchudzających, zwiększa wytrzymałość, pobudza wytwarzanie płynów w ciele, chroni DNA przed uszkodzeniem, reguluje poziom cukru we krwi, zwiększa wydolność układu oddechowego, poprawia przemianę materii oraz poprawia refleks. Ponadto gynostemma wpływa pozytywnie na regulację ciśnienia tętniczego krwi, obniża poziom cholesterolu LDL, podnosi poziom cholesterolu HDL, a tym samym zapobiega zapychaniu naczyń krwionośnych i miażdżycy. Ziele to jest również stosowane jako środek wspomagający odporność organizmu na stres i niepokój, likwiduje zmęczenie i przywraca równowagę emocjonalną, wspomaga budowanie masy mięśniowej, usuwa toksyny z organizmu, poprawia funkcje seksualne, wspomaga zdrowe funkcjonowanie mózgu. Jiaogulan może również łagodzić objawy migreny i astmy. Gynostemma jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak:
- selen,
- magnez,
- wapń,
- cynk,
- żelazo,
- potas,
- mangan,
- miedź,
- fosfor,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina A,
- witamina D,
- kwas foliowy,
- saponiny.
Z tego względu jest to roślina polecana każdemu, kto zmaga się niedoborami witaminowymi. Jiaogulan swoim składem chemicznym przypomina żeń-szeń, zawiera jednak więcej związków działających leczniczo.
Jiaogulan – zastosowanie
Liście oraz pędy jiaogulanu parzy się jak herbatę. Napar pozostawia się pod przykryciem na 15–30 minut, aby przyniósł jak najlepsze efekty. Z gynostemmy można sporządzać również nalewki. Posiada delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu jest on chętnie dodawany do dań. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest on stosowany jako słodzik. W Tajlandii oraz Chinach, świeże liście są dodawane do sałatek lub przyrządzane jak szpinak.
Jiaogulan – herbata
Świeżo zebrane liście gynostemmy są jadalne, w smaku przypominają lukrecję. Słodki smak liści umożliwia ich zastosowanie do słodzenia kawy lub herbaty. Napar przyrządzony z jiaogulanu może być wykonany z liści świeżych lub suszonych. Herbatę z gynostemmy można pić w dowolnych ilościach, należy jednak zachować zdrowy rozsądek. Zazwyczaj zaleca się użycie około pół płaskiej łyżeczki na szklankę wody. W południowych Chinach, skąd pochodzi „zioło życia”, od lat jest ono stosowane zamiast tradycyjnej zielonej herbaty. Herbaty z jiaogulanu nie należy spożywać na pusty żołądek, nie zaleca się również spożywania herbaty przez osoby przyjmujące leki na nadciśnienie lub uspokajające, ponieważ Jiaogulan może wzmocnić ich działanie.
Jiaogulan – cena
Gynostemma jest znacznie tańsza niż żeń-szeń, dzięki czemu jest bardzo popularnym suplementem diety. Przede wszystkim jest ona dostępna w sprzedaży internetowej. Drzewko jiaogulanu kosztuje około 20 zł. natomiast nasiona około 5 zł. Jednorazowa dawka surowca wynosi kilka gramów. Cena na 100 g herbaty to około 2025 złotych.
Jiaogulan to roślina, która jest skarbnicą witamin i mikroelementów. Uważany jest za „zioło życia”, które może wydłużać życie i poprawiać jego jakość. Niestety nie istnieją żadne badania naukowe, które by tego dowodziły. Ze względu na niską cenę oraz liczne korzyści zdrowotne uważam, że warto samemu wypróbować, jakie właściwości posiada „zioło długowieczności”.
I czemu ma sluzyc ten tekst: Uważa się, że posiada on liczne właściwości prozdrowotne, niestety nie zostały one udowodnione naukowo? Czy ma to zrelatywowac jej dzialanie?Chinczyczy wraz z ich tysiacletnia medycyna stosuja ta herbate zapewne od tysiacleci i znaja jej dobroczynne wlasciwosci.
Uwazam takie teksty za calkowiecie zbedne.
oto badania z polskiego Uniwersytetu Łódzkiego http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/4/BR%204-2013%20s.%20474-484.pdf