Insulinooporność – co jeść? Jadłospis i przepisy przy insulinooporności
Aktualizacja: 18 marca, 2024
Insulinooporność to zaburzenie, które w ostatnim czasie dotyczy coraz większej liczby osób. Częstość diagnozowania insulinooporności wzrasta wraz z pogorszeniem się jakości życia pacjentów. Podejrzewa się, że nieodpowiednia dieta, nadmierny stres, niska aktywność fizyczna oraz otyłość trzewna to główne przyczyny wpływające na powstawanie zaburzenia. Mimo że insulinooporność nie jest odrębną jednostką chorobową, to nie może być bagatelizowana, ponieważ jest podłożem do rozwoju poważnych zaburzeń zdrowotnych.
Insulinooporność
Insulina jest hormonem trzustki wydzielanym fizjologicznie po każdym posiłku w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Taki mechanizm umożliwia transport glukozy do komórek, dla których jest ona źródłem energii. Zdrowy organizm w celu utrzymania homeostazy wraz ze wzrostem poziomu glukozy we krwi zwiększa wydzielanie insuliny z komórek trzustki, obniżając tym samym poziom glukozy. Jeśli jednak stan nadmiernego stężenia insuliny będzie utrzymywał się przez dłuższy czas, może to doprowadzić do zmniejszenia wrażliwości komórkowych receptorów insulinowych na jej działanie. W takim stanie obojętne na działanie insuliny receptory nie będą prawidłowo wychwytywały glukozy, dlatego jej poziom we krwi zostanie podwyższony. W odpowiedzi na brak reakcji trzustka zacznie produkować jeszcze większą ilość hormonu (hiperinsulinizm), co spowoduje obumieranie jej komórek. Dodatkowo produkowana znaczna ilość insuliny wpłynie na dalszą oporność komórek docelowych na jej działanie, co uniemożliwi wychwyt oraz metabolizm glukozy. Tak powstaje mechanizm błędnego koła prowadzący do rozwoju insulinooporności.
Insulinooopornością określa się więc stan, w którym dochodzi do zaburzenia homeostazy glukozy oraz zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę przy jednoczesnym prawidłowym lub zwiększonym poziomie glukozy we krwi. Wyróżnia się trzy mechanizmy powstawania insulinooporności.
- Insulinooporność przedreceptorowa: należy do niej „zespół zmutowanej insuliny” w którym insulina charakteryzuje się genetycznie nieprawidłową budową cząsteczki co powoduje, że jest ona obojętna dla swoich receptorów, które z kolei reagują poprawnie na insulinę egzogenną.
- Insulinooporność receptorowa: insulinooporność receptorowa może rozwijać się u osób, których receptory insulinowe wykazują zmienną czynność lub odmienną budowę. Wynika to z mutacji genów odpowiedzialnych za budowę receptorów insulinowych.
- Insulinooporność poreceptorowa: mowa tu o zaburzeniu wynikającym z nieprawidłowej budowy lub czynności transporterów przenoszących cząsteczki glukozy do krwi lub zaburzonej sygnalizacji przyłączania się insuliny do receptorów.
Przyczyny powstawania insulinooporności nie są do końca poznane, jednak zakłada się, że odpowiedzialne są za nią:
- czynniki genetyczne (np. zespół zmutowanej insuliny),
- czynniki środowiskowe,
- nadwaga i otyłość brzuszna,
- wysokokaloryczna dieta,
- przetworzona żywność,
- niska aktywność fizyczna,
- nadmierny stres,
- niedobór snu,
- stany zapalne,
- wiek,
- ciąża,
- dysbioza w przewodzie pokarmowym,
- leki o działaniu diabetogennym,
- alkohol,
- palenie tytoniu.
W grupie ryzyka rozwoju zaburzenia znajdują się szczególnie osoby, których krewni chorują na insulinooporność, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz otyłość. Szacuje się, że problem oporności na insulinę może dotyczyć ponad połowy dorosłych oraz znacznej grupy dzieci i młodzieży. Należy jednak pamiętać, że na czynniki środowiskowe sprzyjające powstawaniu zaburzenia mamy wpływ! Zmiana trybu życia zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności oraz chorób z niej wynikających.
Wykazano, że insulinooporność wiąże się z rozwojem:
- miażdżycy,
- cukrzycy typu 2,
- nadciśnienia tętniczego,
- zespołu policystycznych jajników,
- niealkoholowego stłuszczenia wątroby,
- niepłodności,
- zaburzeń neurodegeneracyjnych,
- otyłości,
- nowotworów (sutka i endometrium).
Do najbardziej charakterystycznych objawów występowania zaburzenia należą:
- senność po posiłkach (głównie bogatych w węglowodany),
- wzmożony apetyt na słodycze,
- stały wzrost masy ciała,
- trudność z zrzuceniem zbędnych kilogramów,
- „mgła” umysłowa,
- problemy z pamięcią,
- obniżony nastrój, rozdrażnienie,
- zmęczenie,
- uczucie zimna [1].
Insulinooporność – co jeść?
Do tej pory nie pojawiły się oficjalne zalecenia dietetyków i lekarzy regulujące sposób żywienia osób z insulinoopornością. W kuracjach dietetycznych przeprowadzanych przez specjalistów do spraw żywienia wykorzystywane są diety o udowodnionym terapeutycznym działaniu w tym zaburzeniu. Do takich diet należy dieta śródziemnomorska, o niskim indeksie glikemicznym czy dieta Dash, które są indywidualnie rozpisywane dla każdego pacjenta ze względu na jego stan zdrowotny oraz wyniki badań. Celem wprowadzenia diety jest zmniejszenie hiperinsulinizmu, konsekwencji z niego wynikających oraz stała redukcja masy ciała. Pojawiają się jednak doniesienia, że każda dieta oparta o zdrowe zasady żywienia jest korzystna dla osób z insulinoopornością, jeśli będzie ona prowadziła do prawidłowego spadku masy ciała oraz będzie długotrwała. W celu obniżenia poposiłkowych wyrzutów insuliny do krwi zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Z tego powodu dieta powinna być bogata w:
- gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak), pełnoziarniste pieczywo, mąki z pełnego ziarna (gryczana, orkiszowa, jęczmienna, żytnia), pełnoziarniste makarony, pełnoziarniste płatki (owsiane, gryczane, żytnie), ryż brązowy,
- chude mięsa: kurczak, indyk, królik, zając, umiarkowane spożycie mięsa, czerwonego, chude wędliny,
- tłuste ryby: łosoś, makrela, sardynka,
- oleje roślinne tłoczone na zimno, nierafinowane: oliwa z oliwek, olej lniany,
- półtłuste produkty nabiałowe,
- warzywa o niskim indeksie glikemicznym,
- owoce o niskim indeksie glikemicznym tj. borówki, truskawki, maliny (należy je łączyć płatkami owsianymi lub orzechami).
Zaleca się całkowitą rezygnację z cukru w diecie bądź ewentualnie stosowanie małej ilości naturalnych słodzików tj. stewia czy ksylitol. Nie należy spożywać słodyczy oraz napojów słodzonych. Jedynym wskazanym płynem jest woda mineralna oraz herbaty ziołowe.
Należy pamiętać, że tylko trwała zmiana nawyków żywieniowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej realnie wpływa na poprawę wrażliwości komórek na insulinę [2].
Insulinooporność – jadłospis
Schemat diety, czyli liczba posiłków oraz rozkład makroskładników w diecie osoby z insulinoopornością powinien zostać określony przez dietetyka po analizie aktualnych wyników badań pacjenta. Poniżej zamieszczony został przykładowy jadłospis dla osoby z insulinoopornością:
Dzień 1.
- Śniadanie – kanapki z serkiem naturalnym, łososiem wędzonym, sałatą lodową oraz pomidorem
- II Śniadanie – sałatka warzywna z orzechami, jabłko
- Obiad – spaghetti z makaronem pełnoziarnistym i indykiem
- Kolacja – omlet jajeczny z pieczarkami i chudą szynką
Dzień 2.
- Śniadanie: jajecznica z pomidorami, chleb pełnoziarnisty
- II Śniadanie: koktajl z awokado i borówek
- Obiad: dorsz pieczony, kasza gryczana, surówka z białej kapusty
- Kolacja: kanapki z pastą z soczewicy, ogórek
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- pół pora
- 3 małe pietruszki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- do posypania sezam/ słonecznik
Przygotowanie:
Dzień wcześniej ciecierzycę należy zalać wodą. Następnego dnia gotować przez 1,5h. Warzywa – pietruszkę, cebulę, por również gotować do miękkości. Wszystkie składniki zblendować i dodać do powstałej masy jajka, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całość przełożyć do foremki, posypać słonecznikiem/sezamem i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200 st.C.
Składniki:
- garść rukoli
- ½ awokado
- kulka mozzarelli
- pomidory koktajlowe 8szt
- oliwki zielone 5szt
Przygotowanie:
Pomidory umyć. Pokroić mozzarellę i awokado w kostkę. Wszystkie składniki zmieszać.
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- szklanka świeżych truskawek
- 2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Truskawki umyć. Wszystkie składniki zblendować w wysokim naczyniu.
Zdrowe nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna, prawidłowa masa ciała oraz unikanie używek to zachowania, które nie tylko zmniejszają ryzyko insulinooporności, ale również wydają się złotym środkiem w celu minimalizowania konsekwencji rozwiniętego zaburzenia.
Poczytaj również na temat insulinooporności w ciąży!
Literatura:
- Pawlak J., „Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach obwodowych”, Postępy Biochemii 57 (2) 2011
- http://www.insulinoopornosc.com/ [dostęp 20.01.18]
A ja nie mogę chleba i makaronu bo rzucam się po nich na jedzenie . Ale tluste mięso i warzywa są ok. Stosuję post przerywany.
Witam,
Moje wyniki glukozy i insuliny:
– na czczo – glukoza 96,1; insulina 4,79; po 1h- glukoza 172,8; insulina 55,52; po 2h- glukoza 118,1; insulina 63,48. Czy to jest już insulinoporność?
Ja miałam ponad 360 po1h 350 po 2h insulina500, mtsle że Pani ma w normie bo ja mam cukrzycę typu2 i insulinoopornosc.
Witam poszukuję informacji dotyczących insulinooporności którą stwierdziła dietetyk u mojej 12 letniej córki. Dostałyśmy rozpisaną dietę w której praktycznie nie ma pieczywa pojawia się ono ewentualnie 2 razy w tygodniu jako przekąska w szkole oraz na kolację. Codziennie w szkole ma też musy owocowe lub banana z orzechami Zaczynam mieć mętlik w głowie gdyż czy tam u was ich proponujecie pieczywo na śniadanie Co według mojej dietetyczki jest zabronione?? Moje dziecko bardzo dużo trenuję ma też wysokie TSH niestety na wizytę lekarza przyjdę nam czekać prawie rok. Proszę o podpowiedź Czy chleb można stosować w godzinach porannych
Chleb można jeść tylko na zakwasie i oby nie pszenny . Dietetyczka powiedziała nam że dwie kromki dziennie córka może jeść?
Stwierdzić insulinoopornosc można poprzez badania krzywej cukrowej oraz insulinowej.
Mam stwierdzoną od roku insulinooporność. Z tego co zdążyłam się zorientować stanowczo lepiej dać córce chleb pełnoziarnisty (ja piekę sama) niż banana i musy owocowe.
Mnie diabetolog powiedział, że bananów i winogron nie powinno się jeść wcale. Zawsze można posiłkować się dietami cukrzycowymi. Najważniejszy jest niski indeks glikemiczny. I bardzo ważna sprawa – proszę wydać na prywatną wizytę u endokrynologa. Rok czasu to bardzo dużo dla nieleczonej tarczycy, szczególnie u dziecka. Najlepiej zabrać ze sobą wyniki badań TSH, FT3 i FT4 – wtedy jedna wizyta wystarczy do wdrożenia leczenia i dalej można czekać na kolejną wizytę z NFZ