bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Galangal właściwości zdrowotne, zastosowanie, przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 27 maja, 2024

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Galangal 
  • Właściwości lecznicze galangalu 
  • Zastosowanie galangalu 
  • Galangal – przepisy

Galangal 

Alpina Galangal to roślina należąca do rodziny imbirowatych ceniona za swoje właściwości smakowe. Pochodzi z rejonów Południowej Azji. Kłącza mające zastosowanie w kuchni dają ostry, słodkawy smak zapachem przypominający mieszankę sosnowych igieł i pieprzu. W różnych częściach świata roślina ta była wykorzystywana w medycynie ludowej w leczeniu różnych dolegliwości, jak bóle brzucha, bóle reumatyczne czy cukrzyca. Przypisuje się jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Jej bogaty skład decyduje o dużym potencjale – zawiera szereg związków zaliczanych do flawonoidów. Czy w dzisiejszych czasach może zostać z powodzeniem wykorzystana w leczeniu trapiących nas schorzeń?

Właściwości lecznicze galangalu 

W licznych badaniach nad rośliną wykazano korzystne działania jej ekstraktów. Bardzo ciekawym odkryciem było działanie przeciwbakteryjne, w tym na szczepy antybiotykooporne. Ekstrakt okazał się skuteczny w stosunku m.in. do Staphylococcus aureus. Przypisuje się A. Galangal także właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (w stosunku do niektórych komórek nowotworowych). Posiada również potencjał przeciwzapalny dzięki wybiórczemu hamowaniu mediatorów prozapalnych. W jednej z prac naukowych składnik wyizolowany z rośliny – 1’S-1′-acetoksychavicol – blokował działanie enzymu – odwrotnej transkryptazy, który  pozwala na replikację wirusa HIV. Z kolei w badaniach z udziałem królików sproszkowana roślina powodowała znaczący spadek glikemii, co sugeruje potencjał w leczeniu cukrzycy.  Właściwości A. Galangal wykazanych w publikacjach naukowych jest bardzo wiele. Jakie może mieć to przełożenia na jego zastosowanie w praktyce?

Zastosowanie galangalu 

Galangal nie jest stosowany w praktyce lekarskiej jako środek leczniczy, jednak dodatek tej egzotycznej przyprawy może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Przede wszystkim poleca się ją wszystkim osobom z dolegliwościami trawiennymi. Badania wykazują jej potencjał ochronny w stosunku do błony śluzowej żołądka. W badaniach na szczurach związki wyizolowane z rośliny zapobiegły w znacznym stopniu uszkodzeniom śluzówki powodowanym przez ekstrakt etanolu. Może także znaleźć zastosowanie w poprawie profilu lipidowego. U szczurów podawanie 20 mg/kg masy ciała ekstraktu z A. galangal skutkowało obniżeniem cholesterolu, triglicerydów i wzrostem poziomu HDL w surowicy. W trosce o swoje serce i cały układ krwionośny pamiętajmy, że można go wspomóc jedną z egzotycznych przypraw. Nie zaszkodzi także zastosować ją w swojej walce z przeziębieniem– być może działanie przeciwzapalne pomoże szybciej znormalizować zbyt wysoką temperaturę ciała. W oderwaniu od korzyści zdrowotnych – roślina bywa także uważana za afrodyzjak, jednak aby  przekonać się, ile w tym prawdy – warto przetestować ją na własnej skórze.  

Galangal – przepisy

Przepis na Massaman Curry

Składniki:

Pasta:

  • 5 suszonych papryczek chili (długich czyli mniej ostrych, bez pestek)
  • łyżka pokrojonego w drobne kawałki korzenia galangalu (można zastąpić sproszkowanym galangalem) 
  • 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojone w plasterki (tylko białe części) 
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 laska cynamonu 
  • łyżka nasion kolendry 
  • łyżka nasion kopru włoskiego 
  • łyżeczka nasion kminu 
  • łyżeczka kardamonu 
  • 2 goździki

Curry:

  • pół szklanki prażonych fistaszków
  • puszka 400 ml mleczka kokosowego 
  • 400 g kurczaka, filety z podudzi pokrojone w kostkę 1,5 cm
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 3 cm
  • 2 cebule pokrojone w duże kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka sosu rybnego 
  • 6 łyżek pasty tamaryndowej (można przygotować z 3 łyżek pulpy zmieszanej z wrzątkiem i przetartej przez sitko) 
  • 3 liście laurowe
  • szklanka wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Składniki na pastę podsmażyć na patelni i zblendować. Następnie pastę należy smażyć przez kolejne 3 minuty. Po dodaniu połowy mleka kokosowego gotować przez 5 minut. Dodać ziemniaki, cukier, sos rybny, orzeszki, pastę tamaryndową, liście laurowe, wodę oraz pozostałą część mleka kokosowego. Gotować przez 30 minut. Cebulę dodać w ostatnich 5 minutach smażenia. Podawać z ryżem.

rozwiń
Przepis na ziemniaki po indonezyjsku

Składniki:

  • 750 g małych równych ziemniaków
  • 5 cm imbiru
  • 2 cm galangalu (niekoniecznie)
  • 4 długie papryczki chili (z nasionami jeśli chcecie żeby było ostre)
  • trawa cytrynowa (tylko dolna miękka część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • kilka liści bazylii, może być nasza europejska
  • liść laurowy lub indonezyjskie liście daon salam
  • puszka 400 ml mleczka kokosowego
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, nie obierać, naciąć nożem. Na patelni zredukować mleczko kokosowe do połowy objętości. Następnie pokrojone na kawałki składniki (oprócz ziemniaków) zblendować, po czym wymieszać je z mleczkiem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodać ziemniaki i nadal gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pasta powinna zmienić kolor a ziemniaki zacząć chłonąć smak.

rozwiń

Literatura:

  • AK Chudiwal et al., Alpina Galanga Willd. – An Overview on phyto-pharmacological properties; Indian Journal of Natural Products and Resources; Vol. 1(2), June 2010.
  • Ramesh K et al., Alpina Galanga – An Important Medicinal Plant: A Review; Der Pharmacia Sinica, 2011, 2
  • Dhirener Kaushk et al., Current Pharmacological and phytochemical studies of the plant Alpina Galanga; Journal of Chinese Integrative Medicine, October 2011, vol. 9
  • Przepisy ze strony: www.slodkokwasny.com

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
metabolizm

Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia…

Chcąc przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej wcale nie musimy sięgać po suplementy. Wystarczy, że zajrzymy do naszej kuchni i skorzystamy z wiedzy znanej od pokoleń. Czytaj dalej...
przeziębienie

Herbata, nalewka i napar z…

Popularna przyprawa z Azji, stanowi naturalny lek w walce z katarem, bólem gardła oraz innymi objawami przeziębienia. Czytaj dalej...
przyprawy

Imbir dobry na wszystko –…

Ta znana od dawna roślina słynie ze swych leczniczych właściwości głównie w Azji. U nas jest coraz popularniejszym dodatkiem do potraw, jednak pozostaje mniej znana, jako skuteczny środek na przeziębienia,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.