Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!
Galangal
Alpina Galangal to roślina należąca do rodziny imbirowatych ceniona za swoje właściwości smakowe. Pochodzi z rejonów Południowej Azji. Kłącza mające zastosowanie w kuchni dają ostry, słodkawy smak zapachem przypominający mieszankę sosnowych igieł i pieprzu. W różnych częściach świata roślina ta była wykorzystywana w medycynie ludowej w leczeniu różnych dolegliwości, jak bóle brzucha, bóle reumatyczne czy cukrzyca. Przypisuje się jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Jej bogaty skład decyduje o dużym potencjale – zawiera szereg związków zaliczanych do flawonoidów. Czy w dzisiejszych czasach może zostać z powodzeniem wykorzystana w leczeniu trapiących nas schorzeń?
Właściwości lecznicze galangalu
W licznych badaniach nad rośliną wykazano korzystne działania jej ekstraktów. Bardzo ciekawym odkryciem było działanie przeciwbakteryjne, w tym na szczepy antybiotykooporne. Ekstrakt okazał się skuteczny w stosunku m.in. do Staphylococcus aureus. Przypisuje się A. Galangal także właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe (w stosunku do niektórych komórek nowotworowych). Posiada również potencjał przeciwzapalny dzięki wybiórczemu hamowaniu mediatorów prozapalnych. W jednej z prac naukowych składnik wyizolowany z rośliny – 1’S-1′-acetoksychavicol – blokował działanie enzymu – odwrotnej transkryptazy, który pozwala na replikację wirusa HIV. Z kolei w badaniach z udziałem królików sproszkowana roślina powodowała znaczący spadek glikemii, co sugeruje potencjał w leczeniu cukrzycy. Właściwości A. Galangal wykazanych w publikacjach naukowych jest bardzo wiele. Jakie może mieć to przełożenia na jego zastosowanie w praktyce?
Zastosowanie galangalu
Galangal nie jest stosowany w praktyce lekarskiej jako środek leczniczy, jednak dodatek tej egzotycznej przyprawy może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Przede wszystkim poleca się ją wszystkim osobom z dolegliwościami trawiennymi. Badania wykazują jej potencjał ochronny w stosunku do błony śluzowej żołądka. W badaniach na szczurach związki wyizolowane z rośliny zapobiegły w znacznym stopniu uszkodzeniom śluzówki powodowanym przez ekstrakt etanolu. Może także znaleźć zastosowanie w poprawie profilu lipidowego. U szczurów podawanie 20 mg/kg masy ciała ekstraktu z A. galangal skutkowało obniżeniem cholesterolu, triglicerydów i wzrostem poziomu HDL w surowicy. W trosce o swoje serce i cały układ krwionośny pamiętajmy, że można go wspomóc jedną z egzotycznych przypraw. Nie zaszkodzi także zastosować ją w swojej walce z przeziębieniem– być może działanie przeciwzapalne pomoże szybciej znormalizować zbyt wysoką temperaturę ciała. W oderwaniu od korzyści zdrowotnych – roślina bywa także uważana za afrodyzjak, jednak aby przekonać się, ile w tym prawdy – warto przetestować ją na własnej skórze.
Galangal – przepisy
Składniki:
Pasta:
- 5 suszonych papryczek chili (długich czyli mniej ostrych, bez pestek)
- łyżka pokrojonego w drobne kawałki korzenia galangalu (można zastąpić sproszkowanym galangalem)
- 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojone w plasterki (tylko białe części)
- łyżeczka pieprzu
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 laska cynamonu
- łyżka nasion kolendry
- łyżka nasion kopru włoskiego
- łyżeczka nasion kminu
- łyżeczka kardamonu
- 2 goździki
Curry:
- pół szklanki prażonych fistaszków
- puszka 400 ml mleczka kokosowego
- 400 g kurczaka, filety z podudzi pokrojone w kostkę 1,5 cm
- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 3 cm
- 2 cebule pokrojone w duże kawałki
- 2 łyżki cukru
- łyżka sosu rybnego
- 6 łyżek pasty tamaryndowej (można przygotować z 3 łyżek pulpy zmieszanej z wrzątkiem i przetartej przez sitko)
- 3 liście laurowe
- szklanka wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki na pastę podsmażyć na patelni i zblendować. Następnie pastę należy smażyć przez kolejne 3 minuty. Po dodaniu połowy mleka kokosowego gotować przez 5 minut. Dodać ziemniaki, cukier, sos rybny, orzeszki, pastę tamaryndową, liście laurowe, wodę oraz pozostałą część mleka kokosowego. Gotować przez 30 minut. Cebulę dodać w ostatnich 5 minutach smażenia. Podawać z ryżem.
Składniki:
- 750 g małych równych ziemniaków
- 5 cm imbiru
- 2 cm galangalu (niekoniecznie)
- 4 długie papryczki chili (z nasionami jeśli chcecie żeby było ostre)
- trawa cytrynowa (tylko dolna miękka część)
- 2 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- kilka liści bazylii, może być nasza europejska
- liść laurowy lub indonezyjskie liście daon salam
- puszka 400 ml mleczka kokosowego
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, nie obierać, naciąć nożem. Na patelni zredukować mleczko kokosowe do połowy objętości. Następnie pokrojone na kawałki składniki (oprócz ziemniaków) zblendować, po czym wymieszać je z mleczkiem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodać ziemniaki i nadal gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pasta powinna zmienić kolor a ziemniaki zacząć chłonąć smak.
Literatura:
- AK Chudiwal et al., Alpina Galanga Willd. – An Overview on phyto-pharmacological properties; Indian Journal of Natural Products and Resources; Vol. 1(2), June 2010.
- Ramesh K et al., Alpina Galanga – An Important Medicinal Plant: A Review; Der Pharmacia Sinica, 2011, 2
- Dhirener Kaushk et al., Current Pharmacological and phytochemical studies of the plant Alpina Galanga; Journal of Chinese Integrative Medicine, October 2011, vol. 9
- Przepisy ze strony: www.slodkokwasny.com